Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De cijfers geven een beperkt beeld. Gegevens van ziekenhuizen en huisartsen zijn nog niet bekend en die vormen doorgaans het grootste deel van het totaal. "Het is nog niet goed te duiden of dit een bredere trend is", zegt een woordvoerster van het RIVM. Volgens het instituut was begin vorig jaar een opvallende toename te zien bij de centra in Rotterdam en Amsterdam. In de loop van het jaar daalden de aantallen.

Soa Aids Nederland is bezorgd. De organisatie waarschuwt dat geplande bezuinigingen van 10 procent op het budget voor de Centra Seksuele Gezondheid de situatie erger kunnen maken. "De seksuele gezondheid van iedereen, vooral jongeren, komt in gevaar. Dit is onacceptabel", zegt directeur Mark Vermeulen. Hij roept het kabinet op de bezuinigingen te "heroverwegen".

2010 en 2020

Het aantal besmettingen met het virus dat aids veroorzaakt, daalde tussen 2010 en 2020 met 62 procent. Daarna bleef het drie jaar op ongeveer hetzelfde niveau, laten landelijke cijfers van Stichting hiv monitoring zien. In het laatste jaar waarvoor de cijfers beschikbaar zijn, 2023, kregen 424 mensen in Nederland de diagnose hiv. De diagnoses bij de GGD-centra waren toen goed voor ongeveer een derde van het totaal.

Terwijl het aantal positieve testen vorig jaar steeg, nam het aantal consulten met 7,5 procent af. Bijna driekwart van de mensen bij wie hiv werd ontdekt, zijn mannen die seks hebben met andere mannen.

Meer uit Gezond

Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

5 uur geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

8 uur geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

6 dagen geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiƫnten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

1 week geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

1 week geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

1 week geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

2 weken geleden