Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart jeugdcriminaliteit heeft plaats in 1 procent van de buurten

Kwart jeugdcriminaliteit heeft plaats in 1 procent van de buurten

DEN HAAG (ANP) - In de meeste Nederlandse buurten komt jeugdcriminaliteit niet of nauwelijks voor, wijst onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) uit. Een kwart heeft plaats in 1 procent van de buurten, en 64 procent in 10 procent van de buurten. Vooral buurten in grote steden kampen met jeugdcriminaliteit, maar in de 1 procent waar relatief de meeste jonge verdachten wonen, zitten ook niet-stedelijke buurten. Volgens het WODC zou beleid tegen jeugdcriminaliteit gebieden tekortdoen als het alleen gericht wordt op grote steden.

Het WODC deed onderzoek naar door de politie geregistreerde jeugdcriminaliteit in heel Nederland tussen 2016 en 2019. Criminaliteit onder jongeren is in de afgelopen tien jaar afgenomen, maar niet overal even sterk.

In buurten met veel horeca, uitgaansgelegenheden en winkels, is vaak meer jeugdcriminaliteit. Jonge verdachten wonen vaker in buurten waar meer jonge mannen, huishoudens die onder het sociaal minimum leven en mensen met een migratieachtergrond wonen. In 10 procent van de buurten woont de helft van de plegers. Maar volgens het WODC zijn de individuele kenmerken van verdachten meer van invloed op het plegen van delicten dan de kenmerken van de buurten waarin zij wonen.

In sommige buurten worden bepaalde delicten vaker gepleegd. Wapens- en drugsdelicten concentreren zich bijvoorbeeld duidelijk in een beperkt aantal buurten, maar vermogens- en geweldsdelicten vinden op meer plekken plaats.

Meer uit Binnenland

Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

26 minuten geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

50 minuten geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

2 uur geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

4 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

5 uur geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

7 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

8 uur geleden