Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart gemeenten scheidt afval pas later

Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

In Nederland werd vorig jaar 8,1 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld, omgerekend zo'n 453 kilo per persoon. Een jaar eerder was dat 460 kilo. Daarvan is 177 kilo per persoon restafval en 92 kilo is gft. De inwoners van Ameland gooien jaarlijks elk 713 kilo bij het restafval en zijn daarmee koploper. In Horst aan de Maas gaat gemiddeld niet meer dan 26 kilo per inwoner bij het restafval.

De hoeveelheid papier en karton is al jaren een gestaag afnemende afvalstroom. Vorig jaar ging 43 kilo aan oude kranten en dozen in de papierbak, 2 kilo minder dan een jaar eerder. Tijdens de coronacrisis kende die afvalstroom juist een piek. Omdat de pakketbezorgers overuren maakten, ging in 2020 64 kilo afval per persoon bij het oud papier. Schiermonnikoog zamelde vorig jaar het meeste papier en karton in, 159 kilo per inwoner. In Den Haag bleef de hoeveelheid steken op 16 kilo per persoon.

Bij de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval ziet het CBS duidelijk verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden. Zo verzamelde een Amsterdammer vorig jaar niet meer dan 4 kilo aan etensresten en tuinafval, terwijl in de Drentse plaats Westerveld de inwoners ieder 241 kilo gft weggooiden. Dat heeft volgens het CBS vooral te maken met het gebrek aan ruimte voor gescheiden inzameling in de steden.

Meer uit Binnenland

Van Hijum lijkt het 'logisch' als Soepboer NSC-fractie verlaat

DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.

35 minuten geleden
Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond krijgen nieuwe woonwijken

DEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

36 minuten geleden
Jeroen Rietbergen definitief niet vervolgd in zedenzaak The Voice

ARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.

46 minuten geleden
Queer activisten hopen Jos Brink en René Klijn straat te geven

AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.

3 uur geleden
Minder complicaties na extra echometing bij hoogzwangere vrouwen

GRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

4 uur geleden
Dit jaar fors meer zwemlocaties met slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.

4 uur geleden
Rode Kruis: hou op reis rekening met extreem weer

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

4 uur geleden