Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KVK: weer veel starters in de horeca

KVK: weer veel starters in de horeca

AMSTERDAM (ANP) - Nederland telt weer relatief veel nieuwe horecabedrijven. Volgens het maandelijkse rapport van de KVK nam het aantal starters in de horeca in juni met 46 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De toename is groter dan in welke sector dan ook. Daarnaast daalde het aantal stoppers met 1 procent in vergelijking met juni 2021.

De stijging komt vooral door bedrijven die de catering voor evenementen op zich nemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om zelfstandige koks en barista's die zich inschrijven bij de KVK. Sinds het begin van het jaar, toen er sprake was van een dip, neemt het aantal horecastarters maand op maand toe. In januari ging het om 219 starters. In juni waren dat er ongeveer vier keer zoveel.

De krappe arbeidsmarkt is volgens Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management deels reden voor het grote aantal starters in de sector. Volgens hem is het voor veel mensen aantrekkelijker om als zelfstandige actief te zijn dan in loondienst te werken. "Er valt dan meer en beter te onderhandelen over tarieven, roosters en werktijden", zo zegt hij. "Ook in andere sectoren, zoals de zorg, is deze ontwikkeling zichtbaar."

Volgens de KVK steeg het aantal starters in juni op jaarbasis met 2 procent tot 21.873. Het aantal stoppers steeg met 3 procent tot bijna 9300. het aantal faillissementen kwam in juni uit op 158. Volgens de KVK is dat aantal onveranderd laag. Volgens Knoben blijft een grote faillissementsgolf vooralsnog uit. Wel waarschuwt de hoogleraar dat er grote verschillen zijn tussen sectoren.

In totaal telde Nederland per 1 juli bijna 2,3 miljoen ondernemingen. Dat zijn er dik 5 procent meer dan een jaar eerder.

Meer uit Financieel

WSJ: Duitsland wil sluiting laatste kerncentrales uitstellen

NEW YORK (ANP/RTR) - Duitsland houdt zijn laatste nog in gebruik zijnde kerncentrales voorlopig open. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt op basis van bronnen dat vanwege de impact van de oorlog in Oekraïne, en vooral de energiecrisis die deze veroorzaakt, besloten is om de drie centrales langer in gebruik te houden. De bedoeling was eerder dat alle kerncentrales aan het einde van het jaar gesloten zouden zijn.

20 minuten geleden
Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

39 minuten geleden
Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

57 minuten geleden
Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

2 uur geleden
Walmart stijgt op Wall Street na meevallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Walmart werd dinsdag bijna 5 procent hoger gezet op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden opgelucht op de meevallende resultaten van het grootste supermarktconcern van de Verenigde Staten, dat een maand geleden nog een winstwaarschuwing gaf. Walmart boekte meer omzet dan verwacht en werd ook iets positiever over de rest van het jaar. Wel merkt het concern op dat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven aan bijvoorbeeld kleding omdat ze meer geld kwijt zijn aan voedingsproducten.

2 uur geleden
Walmart door kortingen toch minder negatief gestemd

BENTONVILLE (ANP/RTR) - Walmart heeft het in het afgelopen kwartaal beter gedaan dan de winkelketen zelf had verwacht. Door artikelen met forse kortingen te verkopen, wist het winkelconcern meer omzet te behalen dan analisten hadden verwacht. Ook stelde het bedrijf de omzet- en winstverwachtingen voor heel het jaar weer wat naar boven bij. Die had Walmart eind vorige maand nog stevig verlaagd, wat toen tot een schok leidde op de beurs.

4 uur geleden
Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs

BERLIJN (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uit. Het afgelopen jaar werd energie grofweg zes keer zo duur. Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland nu zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals.

4 uur geleden