Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KVK: meer stoppers en kleine toename starters in 2023

KVK: meer stoppers en kleine toename starters in 2023

UTRECHT (ANP) - Het aantal ondernemingen dat vorig jaar stopte, is fors toegenomen. Ook het aantal faillissementen nam in 2023 sterk toe. Het aantal starters liet daarbij slechts een geringe toename zien, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) in het Jaarrapport Bedrijvendynamiek 2023.

Het aantal ondernemingen dat stopte, kwam uit op bijna 147.500. Dat waren er 8 procent meer dan in 2022. In 2023 waren er ruim 276.000 startende ondernemingen, ofwel slechts 2 procent meer dan in het jaar ervoor.

Volgens Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management, blijft het aantal bedrijven wel toenemen, maar vlakt de groei duidelijk af. "Met name de stijging van het aantal stoppers is opvallend. Al met al zijn dit duidelijke signalen van een afkoelende economie", aldus Knoben.

Absolute cijfers

In absolute cijfers nam het aantal in het Handelsregister ingeschreven ondernemingen wel toe. Op 1 januari 2024 waren dat er ruim 2,5 miljoen, tegen iets minder dan 2,4 miljoen een jaar eerder. Dat is een stijging van 5 procent.

Het aantal faillissementen nam in 2023 toe met 64 procent tot ruim 3300. De stijging was het sterkst in de sectoren detailhandel, cultuur, sport en recreatie en de horeca. In de sector detailhandel waren er daarentegen ook veel starters.

Het aantal faillissementen keert volgens Knoben daarmee terug tot het niveau van voor de coronaperiode. De noodzaak om coronasteun en uitgestelde belastingen terug te betalen doet volgens de hoogleraar zoals verwacht steeds meer bedrijven de das om.

Gezondheidszorg

De sector gezondheidszorg springt eruit met de grootste daling van het aantal starters en de sterkste toename van het aantal stoppers. Knoben wijst daarbij op de afspraken van het kabinet en brancheorganisaties om de inhuur van zzp'ers in de zorg te beteugelen. Ook de horeca kende naast een bovengemiddeld aantal faillissementen een sterke toename van het aantal stoppers.

Daarnaast was er sprake van een uittocht in de bouwsector. In de bouw kwamen er geen starters bij en nam het aantal stoppers met 19 procent toe. "De vraag naar nieuwe huizen is enorm, maar vanwege vergunningsproblemen en kostenstijgingen wordt er toch maar beperkt gebouwd", verklaarde Knoben.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden