Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KVK mag toegang tot handelsregister niet beperken

KVK mag toegang tot handelsregister niet beperken

UTRECHT (ANP) - De Kamer van Koophandel (KVK) mag de toegang tot het handelsregister niet beperken. Dat heeft de rechter woensdag beslist in een bodemprocedure. De Vereniging voor zakelijke B2B informatie (VVZBI), die de procedure aanspande, vond dat de KVK zich ten onrechte beriep op het databankenrecht. Dat recht beschermt tegen het opvragen of hergebruiken van de informatie die daarin staat. De VVZBI meent dat de KVK dit recht niet mag inroepen omdat die een overheidsinstantie is en daarvoor geldt het databankenrecht niet.

Eerder diende al een kort geding over de kwestie. Daaruit kwam ook al naar voren dat de KVK de toegang tot het register niet mocht beperken tot het moment dat er een uitspraak was in de bodemprocedure. Ook die viel dus in het voordeel van de VVZBI uit.

De uitspraak nu betekent overigens niet dat hergebruik van handelsregisterinformatie zonder voorwaarden is. De VVZBI legt uit dat de bestaande wetgeving al allerlei grenzen en voorwaarden stelt aan dat gebruik, zeker waar privacy mogelijk in het geding is. De VVZBI-leden nemen die regels naar eigen zeggen zeer serieus. De vereniging heeft bijvoorbeeld onlangs een gezamenlijke privacygedragscode opgesteld.

De KVK zegt in een reactie verrast en teleurgesteld te zijn door de uitspraak en overweegt vervolgstappen. De instantie kan nog in hoger beroep. De KVK wilde nieuwe voorwaarden instellen om de privacy van ondernemers beter te beschermen. Ook zou daarmee voorkomen moeten worden dat verouderde KVK-producten, met soms oude en onjuiste gegevens, in omloop raken.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

10 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

13 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

14 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

15 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

16 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

17 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

18 uur geleden