Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KVK: klein deel ondernemers voelt grote impact sancties Rusland

KVK: klein deel ondernemers voelt grote impact sancties Rusland

UTRECHT (ANP) - Een klein deel van de bedrijven ondervindt grote gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van eigen onderzoek onder bijna 1400 Nederlandse ondernemers. Het gaat om gevolgen als hoge brandstofprijzen, producten die niet leverbaar zijn en terughoudendheid van kopers door de verder stijgende inflatie.

Slechts 7 procent van de ondernemers doet zaken met Rusland. De gevolgen worden wel breder gevoeld, vooral in de sectoren land- en tuinbouw, groothandel en logistiek. In de land- en tuinbouw voelt een derde van de ondernemers grote of zeer grote gevolgen. In heel Nederland gaat het om 8 procent van de bedrijven.

Als ondernemers de gevolgen voelen van de oorlog en de sancties, gaat het vooral om hogere energieprijzen (68 procent). Bijna zes op de tien noemt hogere inkoopprijzen van materialen, grondstoffen of producten. Ruim een kwart merkt dat materialen, grondstoffen en producten minder beschikbaar zijn.

Betrokkenheid

Ongeveer de helft van de ondernemers maakt zich in meer of mindere mate zorgen over het eigen bedrijf. Slechts een klein deel is bezig met het met nemen van maatregelen. Van de 13 procent van de ondernemers die zich daarmee bezighoudt, concentreert 30 procent zich op cyberveiligheid en 28 procent zoekt naar andere en duurzame bronnen van energie.

"Tegen de achtergrond van een nietsontziende oorlog door Rusland in Oekraïne valt de rest natuurlijk volledig in het niet", zegt KVK-bestuurder Rodrique Engering in een toelichting. "We zien ook bij veel ondernemers een grote betrokkenheid. Iedereen realiseert zich de futiliteit van het eigen ongemak." Toch wilde de KVK een beeld hebben van de gevolgen voor ondernemers omdat ze steeds vaker om advies vragen.

Meer uit Financieel

Rechter verklaart Big Bazar failliet na meerdere reddingspogingen

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft Big Bazar failliet verklaard, meldt de rechtbank dinsdag. De koopjesketen kampte met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Maandag deed Big Bazar nog een laatste reddingspoging in de rechtbank in Leeuwarden, maar die mislukte.

1 uur geleden
Big Bazar betaalt vlak voor verwacht bankroet toch geen lonen uit

DIEMEN (ANP) - Personeel van Big Bazar heeft maandag toch geen loon uitbetaald gekregen over de maand september. Zo'n overboeking vlak voor het verwachte faillissement van de winkelketen zou kunnen worden gezien als verboden bevoordeling van een groep schuldeisers, geeft de advocaat van het bedrijf aan. Eerder stelde Big Bazar dat de lonen van de circa 1300 medewerkers maandag nog betaald zouden worden.

1 uur geleden
Voor het eerst emissierechten verhandeld op Indonesische beurs

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Op de beurs van Jakarta zijn dinsdag voor het eerst CO2-emissierechten verhandeld. Met de emissiehandel hoopt het land energieproducenten te stimuleren om te vergroenen. De elektriciteitsvoorziening in het land leunt nog vooral zwaar op vervuilende kolencentrales. Zij krijgen nu voor het eerst een financiële prikkel om hun uitstoot te verlagen.

2 uur geleden
Belgische eigenaar EW koopt ook Happinez en Psychologie Magazine

AMSTERDAM (ANP) - De van oorsprong Belgische uitgever van tijdschriften Roularta koopt branchegenoot WPG Media. Daarmee haalt de eigenaar van opinieblad EW Magazine bladen als Happinez en Psychologie Magazine binnen.

2 uur geleden
ASMI verliest op lagere aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verliezen aan een nieuwe handelssessie begonnen. Bij beleggers leeft nog altijd de vrees voor een langere periode van hogere rentes, die de waarde van aandelen drukken. Op het Damrak ging de aandacht ook uit naar de nieuwe verwachtingen die chipbedrijf ASMI in de aanloop naar zijn beleggersdag uitsprak.

2 uur geleden
Aardappelbedrijf HZPC denkt na hack gestolen geld terug te krijgen

JOURE (ANP) - Een Friese aardappelveredelaar die slachtoffer werd van een cyberaanval, verwacht het door hackers gestolen geldbedrag terug te krijgen. Een week geleden werd bekend dat criminelen een fiks bedrag van de rekening van Royal HZPC uit Joure konden overboeken naar hun eigen rekening. Maar nu is het gelukt rekeningen waar dat geld op staat te blokkeren, meldt het miljoenenbedrijf.

3 uur geleden
ASMI trekt aandacht op Damrak met hogere omzetverwachting

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI kan dinsdagochtend op de aandelenbeurs in Amsterdam op belangstelling rekenen. De toeleverancier voor chipfabrikanten verhoogde de eigen omzetverwachtingen voor 2025 en hield vast aan de eerder geraamde winstmarges voor de komende paar jaar.

3 uur geleden