Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KVK in beroep om doorspelen gegevens aan banden te leggen

KVK in beroep om doorspelen gegevens aan banden te leggen

UTRECHT (ANP) - De Kamer van Koophandel (KVK) gaat in beroep tegen een vonnis dat de instantie verplicht onbeperkt gegevens te delen. De beheerder van het Handelsregister wilde het onder andere verbieden om gegevens door te spelen. Een groep informatieleveranciers voor de zakelijke markt tekende met succes protest aan tegen die beslissing bij de rechter.

Alle ondernemingen in Nederland moeten zich verplicht inschrijven bij de KVK en leveren dan informatie aan over bijvoorbeeld de naam van het bedrijf, contactgegevens, maar ook de namen van de personen die tekenbevoegd zijn namens het bedrijf. Veel ondernemers, vooral zelfstandigen zonder personeel, klagen al lange tijd dat hun privégegevens zo op straat liggen.

De KVK paste per 1 januari de voorwaarden aan voor het gebruik om de privacy beter te beschermen. Daarbij is doorgifte van gegevens uit het Handelsregister, betaald of onbetaald, niet langer meer toegestaan. Ook wil de KVK voortaan voorkomen dat je op persoonsnamen kunt zoeken in het Handelsregister. Daarnaast zegt de organisatie veranderingen te hebben doorgevoerd om te voorkomen dat verouderde of onjuiste informatie in omloop komt.

Databankrecht

De Vereniging voor zakelijke B2B informatie (VVZBI) was het niet eens met die beslissing en beweerde dat de KVK onterecht gebruikmaakt van het databankrecht. De rechter gaf de belangenorganisatie daarin gelijk. Het databankrecht beschermt mensen juist tegen het opvragen of hergebruiken van grote hoeveelheden gegevens uit een databank.

De KVK zegt dat het juist vanuit de politiek de opdracht had gekregen het databankrecht te gebruiken bij de bescherming van de privacy van ondernemers. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens, de Nederlandse privacywaakhond, riep de KVK op om meer te doen voor de privacy van personen die in het Handelsregister staan.

Meer uit Financieel

Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

43 minuten geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

1 uur geleden
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

1 uur geleden
Onderzoek: salariskloof tussen mannen en vrouwen is gegroeid

BREUKELEN (ANP) - Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak verwerken jaarcijfers van onrustig Ajax

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat op de eerste dag van een nieuwe beursweek onder meer uit naar Ajax. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub kwam na het sluiten van de beurs voor het weekend met zijn jaarcijfers. Daaruit kwam naar voren dat Ajax, ondanks tegenvallende sportieve resultaten, 39 miljoen euro winst heeft gemaakt. Daarnaast maakte de club bekend dat accountants- en advieskantoor KPMG onderzoek gaat doen naar de rol en belangen van de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

2 uur geleden
Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie laat de grootste achteruitgang zien sinds mei 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de maandelijkse peiling van de organisatie zijn zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders afgelopen maand flink gedaald. Veel ondernemingen verlengen tijdelijke contracten nu ook niet meer.

3 uur geleden
Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

8 uur geleden