Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuzu stopt als partijleider DENK en wordt geen lijsttrekker

Kuzu stopt als partijleider DENK en wordt geen lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Tunahan Kuzu stopt als partijleider van de politieke partij DENK en is niet beschikbaar als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Hij blijft zijn werk in de Tweede Kamer wel doorzetten maar draagt het fractievoorzitterschap over aan Farid Azarkan.

Kuzu heeft DENK zaterdag verteld dat hij niet beschikbaar is als lijsttrekker, zo meldt hij. Na de verkiezingen in maart volgend jaar zal hij stoppen met de politiek. Het partijleiderschap legt hij neer om de partij ruimte te geven een nieuwe lijsttrekker te vinden.

Of dat Azarkan wordt, moet nog blijken, zegt de partij. Azarkan, voormalig voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, verving Kuzu al eerder tijdelijk als voorzitter van de landelijke DENK-fractie. "In deze bijzondere periode zal ik met alle energie het fractievoorzitterschap en politiek leiderschap uitvoeren en de idealen van onze beweging verder brengen", zegt Azarkan in een reactie. Hij en partijvoorzitter Selçuk Öztürk bedanken Kuzu voor zijn inzet de afgelopen jaren.

Tijd in de politiek

Zijn tijd in de politiek noemt Kuzu "enerverend", maar heeft "als gezicht een behoorlijke impact op mijn persoonlijke leven" gehad. Daarnaast voelt hij niet de energie om nog een keer een verkiezingscampagne te trekken. "Ik heb er volop vertrouwen in dat DENK na 2021 inmiddels ook zonder mij die bijdrage zal blijven leveren", aldus het Kamerlid.

Kuzu stapte samen met Öztürk in 2014 uit de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid wegens onvrede over het integratiebeleid. Voor de PvdA zat Kuzu eerder in de gemeenteraad van Rotterdam. Kuzu en Öztürk gingen als tweemansfractie verder tot de verkiezingen in 2017. Hun beweging DENK kwam met drie zetels de Kamer in.

Flinke kritiek

Sinds het begin is de partij veel in het nieuws geweest. DENK kreeg flinke kritiek op de manier waarop de partij lange tijd filmpjes van debatten en stemmingen in de Tweede Kamer los knipte en op sociale mediakanalen verspreidde. Daarbij werden Kamerleden met een Turkse of Marokkaanse achtergrond er uitgelicht. Vanuit andere partijen klinkt ook de kritiek dat DENK het autoritaire optreden van de Turkse regering te vaak goedpraat.

Kuzu noemt DENK de partij van de "nieuwe Nederlander". De partij richt zich vooral op jongeren en kiezers met een migratieachtergrond.

Meer uit Politiek

BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

9 uur geleden
Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

10 uur geleden
Kandidaat-Kamerleden en mbo'ers in debat voor verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Mbo-studenten gaan in de komende weken in debat met kandidaten voor de Tweede Kamer, in de aanloop naar de verkiezingen in november. Dat doen ze op verkiezingsfestivals, die door ProDemos en de Nationale Jeugdraad worden georganiseerd. De festivals moeten de jongeren informeren en ze aansporen om te gaan stemmen. Voor veel mbo'ers zal dit de eerste keer zijn dat ze hun stem mogen uitbrengen voor de Tweede Kamer.

14 uur geleden
Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."

1 dag geleden
CJIB gaat voortaan langer achter geldboetes aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

1 dag geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

1 dag geleden