
'Kuzu beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag'
DEN HAAG (ANP) - Het vertrek van Tunahan Kuzu als leider van Denk heeft volgens HP/De Tijd te maken met een affaire die hij heeft gehad met een inmiddels voormalige medewerkster van de partij. Kuzu gaf het leiderschap vorig weekend onverwachts op.
Het tijdschrift bezit een schriftelijke verklaring van de vrouw. Die beschuldigt de getrouwde Kuzu onder meer van grensoverschrijdend gedrag. Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer heeft haar het advies gegeven aangifte te doen, bevestigt een woordvoerster van Arib.
De vrouw werkt niet meer bij de partij en wilde de zaak laten rusten omdat ze bang was voor de publiciteit die een aangifte met zich mee zou brengen.
Confronteren
De huidige fractieleider Farid Azarkan is door de vrouw al in 2018 op de hoogte gesteld van de zaak. Hij ondernam volgens haar geen geen actie.
Onlangs nam Selçuk Öztürk van de Tweede Kamerfractie via een tussenpersoon contact op met de vrouw. Hij wilde Kuzu met de zaak confronteren. Ze gaf te kennen niet met Öztürk over de kwestie te willen spreken.
Drukmiddel
Volgens HP/De Tijd werd de affaire gebruikt als drukmiddel om Kuzu te laten opstappen. Oztürk en zakenman Ayhan Tonca zouden Kuzu een aantal dagen voor zijn aftreden hebben laten weten op de hoogte te zijn van beschuldigingen van de vrouw. Kuzu meldde vorig weekend het fractieleiderschap neer te leggen vanwege "de behoorlijke impact op mijn persoonlijk leven".
Kuzu heeft een verklaring gegeven aan HP/De Tijd. Hij zegt dat de feiten anders liggen en "laat ik vooropstellen dat ik, in tegenstelling tot het beeld wat deze publicatie oproept, niets heb gedaan wat op welke wijze dan ook geduid kan worden als grensoverschrijdend".
Kuzu, Öztürk en Azarkan waren zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het ligt volgens Volt-partijleider Laurens Dassen voor de hand dat de PVV het voortouw neemt voor gesprekken met VVD, NSC en BBB. Hij heeft vrijdag in een gesprek met verkenner Ronald Plasterk ook aangegeven dat zijn partij niet in een kabinet met de PVV wil stappen. "Wij zien de PVV nog steeds als een antirechtstatelijke partij", zei Dassen na afloop van het gesprek.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie gaat de oppositie in en zal een constructie met de PVV niet gedogen, zei partijleider Mirjam Bikker na een gesprek vrijdag met verkenner Ronald Plasterk. De ChristenUnie verloor bij de verkiezingen twee zetels.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De verkenning loopt tot dusver "niet fraai", zei SP-leider Lilian Marijnissen voordat ze binnenging bij verkenner Ronald Plasterk. "Ik hoop dat er snel stappen gezet kunnen worden." Ze ziet vooral veel discussies tussen partijleiders op X en in de media.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuwe coalitie. Gezien de verkiezingsuitslag past het CDA een rol in de oppositie, vindt hij. Hij wil ook niet in een kabinet met de PVV, ook niet als gedoogpartner, zei Bontenbal na afloop van het gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Bontenbal vindt dat er bij de partijen "die het grootste" zijn geworden "een grote en zware verantwoordelijkheid" ligt op om met elkaar aan tafel te zitten en "tot iets te komen".
1 dag geleden