'Kuzu beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag'
DEN HAAG (ANP) - Het vertrek van Tunahan Kuzu als leider van Denk heeft volgens HP/De Tijd te maken met een affaire die hij heeft gehad met een inmiddels voormalige medewerkster van de partij. Kuzu gaf het leiderschap vorig weekend onverwachts op.
Het tijdschrift bezit een schriftelijke verklaring van de vrouw. Die beschuldigt de getrouwde Kuzu onder meer van grensoverschrijdend gedrag. Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer heeft haar het advies gegeven aangifte te doen, bevestigt een woordvoerster van Arib.
De vrouw werkt niet meer bij de partij en wilde de zaak laten rusten omdat ze bang was voor de publiciteit die een aangifte met zich mee zou brengen.
Confronteren
De huidige fractieleider Farid Azarkan is door de vrouw al in 2018 op de hoogte gesteld van de zaak. Hij ondernam volgens haar geen geen actie.
Onlangs nam Selçuk Öztürk van de Tweede Kamerfractie via een tussenpersoon contact op met de vrouw. Hij wilde Kuzu met de zaak confronteren. Ze gaf te kennen niet met Öztürk over de kwestie te willen spreken.
Drukmiddel
Volgens HP/De Tijd werd de affaire gebruikt als drukmiddel om Kuzu te laten opstappen. Oztürk en zakenman Ayhan Tonca zouden Kuzu een aantal dagen voor zijn aftreden hebben laten weten op de hoogte te zijn van beschuldigingen van de vrouw. Kuzu meldde vorig weekend het fractieleiderschap neer te leggen vanwege "de behoorlijke impact op mijn persoonlijk leven".
Kuzu heeft een verklaring gegeven aan HP/De Tijd. Hij zegt dat de feiten anders liggen en "laat ik vooropstellen dat ik, in tegenstelling tot het beeld wat deze publicatie oproept, niets heb gedaan wat op welke wijze dan ook geduid kan worden als grensoverschrijdend".
Kuzu, Öztürk en Azarkan waren zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma gaat deze week niet naar landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn vanwege de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de regio. Dat meldt haar ministerie. Staatssecretaris Jean Rummenie gaat wel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tussentijdse rijtoetsen gaan vanaf april maximaal een jaar lang niet door. In een Tweede Kamerdebat over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zag minister Barry Madlener (Infrastructuur) genoeg steun om dit plan door te zetten, meldt een woordvoerder. Het schrappen van de toetsen moet de wachttijden bij het CBR terugdringen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig voorzitter Michiel van Nispen van de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid onderzocht is "buitengewoon teleurgesteld" over de reactie op zijn rapport. Hij noemde het bij EenVandaag "onacceptabel" dat het kabinet niet alle aanbevelingen direct overneemt. Dat is wat hem betreft een "minachting van het parlement" en een "schoffering" van de gedupeerden in het toeslagenschandaal.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel er meer gas uit de Nederlandse voorraden wordt verbruikt dan verwacht, ziet het kabinet zich nog niet genoodzaakt in te grijpen. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "blijft waakzaam", schrijft ze aan de Tweede Kamer. De leveringszekerheid komt vooralsnog niet in gevaar.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Ruben Brekelmans (Defensie) gaan naar het World Economic Forum (WEF) in Davos. Aan de bekende internationale conferentie in Zwitserland later deze maand nemen meer dan 2000 politici, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties deel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen praten de komende maanden over de voorjaarsnota waarmee de begroting van dit jaar kan worden aangepast. Een makkelijke discussie wordt dat niet, bleek uit de woorden van de vier leiders van de coalitiepartijen op de eerste Kamerdag van het nieuwe jaar. Oekraïne kan daarvan de dupe worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts zijn kritisch op de manier waarop minister Eppo Bruins (Cultuur) heeft gehandeld rond de openbaarmaking van het oorlogsarchief. Dat een naam in dit Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) belandt, hoeft niet te betekenen dat die persoon in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Die suggestie wordt volgens parlementariërs wel gewekt, terwijl familieleden door wachtrijen bij het archief niet de kans krijgen om snel duidelijkheid te krijgen.
1 dag geleden