Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kunstwerk Banksy brengt 170.000 euro op bij veiling Zwolle

Kunstwerk Banksy brengt 170.000 euro op bij veiling Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Een kunstwerk van de Britse kunstenaar Banksy is donderdag voor 170.000 euro geveild in Zwolle. Het werk is aangekocht door een Nederlandse verzamelaar tijdens een veiling van veilinghuis Hessink's.

Het gaat om het werk ‘Bird with Grenade’ uit 2002. Het werk is afkomstig uit de privécollectie van Jamie Wood, de zoon van Ron Wood, gitarist van de Rolling Stones.

Banksy zelf heeft het werk niet gecertificeerd. "Hij doet dat niet, omdat hij vindt dat zijn publieke werk op straat hoort en niet in de kunsthandel", aldus eigenaar van Hessink's Richard Hessink. Als de kunstenaar het werk wel als echt zou aanmerken, zou het volgens de veilingmeester zeker meer dan een miljoen euro kunnen opbrengen.

Ook andere Banksy verkocht

De veilingmeester is blij met de verkoop. "We zijn blij dat het werk in Nederland is gebleven." Het voelt voor Hessink ook als een overwinning dat hij vanuit Zwolle "een Banksy in de markt weet te zetten", ondanks de concurrentie van de grote internationale veilinghuizen. En dat terwijl de kunstscene volgens hem sinds Cobra niet echt meer in Nederland aanwezig is.

Tijdens de veiling werd ook een ander werk van Banksy verkocht: een ludieke 'heruitgave' van een album van Paris Hilton, waarvan Banksy er honderden verstopte in platenzaken. Het werk verwisselde donderdag voor 3000 euro van eigenaar.

Werk van Banksy brengt doorgaans grote bedragen op. In oktober ging bij veilinghuis Sotheby's nog een werk van de kunstenaar voor 8,5 miljoen euro over de toonbank.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Amsterdam vernoemt brug naar Hans van Mierlo

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam krijgt een Hans van Mierlobrug. Het stadsbestuur is akkoord gegaan met de vernoeming van brug 18 over de Herengracht, die de Herenstraat met de Blauwburgwal verbindt, naar de bekendste oprichter van D66. Hij woonde daar ooit in de buurt.

6 minuten geleden
Schouten moet locatie 'stikstofmelders' openbaar maken

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Carola Schouten moet de bedrijfslocaties van tien boeren bekendmaken die onder het oude stikstofbeleid toestemming kregen om meer stikstof uit te stoten, oordeelt de Raad van State. Dat beleid is nu niet meer geldig, waardoor deze zogenoemde 'PAS-melders' officieel illegaal zijn. De verwachting is dat natuurorganisaties om handhaving gaan vragen bij de provincies.

14 minuten geleden
Boeren willen met trekkers helpen tegen rellen

MARIËNVELDE (ANP) - Boeren uit het oosten van het land bieden burgemeesters aan om te komen helpen met het tegenhouden van relschoppers in hun gemeenten. De boeren willen daarvoor met honderden trekkers toegangswegen naar centra van gemeenten blokkeren. Tot nu toe hebben burgemeesters de hulp "met dank" afgewezen, maar een telefoontje van politie of gemeente is genoeg om een grote groep boeren in beweging te krijgen. "We laten het land niet slopen", aldus melkveehouder Thijs Wieggers uit Mariënvelde, regiocoördinator van boerenactiegroep Farmers Defence Force en lid van de boerengroep Achterhoek-Oost.

32 minuten geleden
Transportgegevens en vluchtelingenregister Westerbork openbaar

HOOGHALEN (ANP) - Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft woensdag, op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, nieuwe gegevens geplaatst op de site Oorlogslevens.nl.

43 minuten geleden
Nog een relschopper Museumplein 17 januari aangehouden

AMSTERDAM (ANP) - Opnieuw heeft zich een verdachte gemeld die betrokken was bij de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op 17 januari. De man, een 29-jarige inwoner van Houten, meldde zich dinsdagavond nadat beelden waren getoond van hem en drie anderen in Opsporing Verzocht.

1 uur geleden
Politie pakt dinsdag 131 mensen op wegens geweld en opruiing

ROTTERDAM (ANP) - De politie hield dinsdag in het hele land 131 verdachten aan, van wie 81 mensen in Rotterdam. Het grootste deel van deze verdachten is jonger dan 25 jaar. Ze zijn vooral aangehouden wegens openlijke geweldpleging en opruiing. Bij opruiing via sociale media zijn de meeste verdachten onder de 18 jaar, meldt de politie.

1 uur geleden
Groei Limburgs vliegveld alleen met minder geluidshinder mogelijk

MAASTRICHT (ANP) - Maastricht Aachen Airport (MAA) kan in de toekomst groeien, maar alleen als de geluidshinder drastisch wordt beperkt. Ook moet de nadruk op vrachtvervoer komen te liggen. Dat staat in een rapport, opgesteld door oud-politicus Pieter van Geel in opdracht van de provincie Limburg.

1 uur geleden