Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kunstwerk Banksy brengt 170.000 euro op bij veiling Zwolle

Kunstwerk Banksy brengt 170.000 euro op bij veiling Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Een kunstwerk van de Britse kunstenaar Banksy is donderdag voor 170.000 euro geveild in Zwolle. Het werk is aangekocht door een Nederlandse verzamelaar tijdens een veiling van veilinghuis Hessink's.

Het gaat om het werk ‘Bird with Grenade’ uit 2002. Het werk is afkomstig uit de privécollectie van Jamie Wood, de zoon van Ron Wood, gitarist van de Rolling Stones.

Banksy zelf heeft het werk niet gecertificeerd. "Hij doet dat niet, omdat hij vindt dat zijn publieke werk op straat hoort en niet in de kunsthandel", aldus eigenaar van Hessink's Richard Hessink. Als de kunstenaar het werk wel als echt zou aanmerken, zou het volgens de veilingmeester zeker meer dan een miljoen euro kunnen opbrengen.

Ook andere Banksy verkocht

De veilingmeester is blij met de verkoop. "We zijn blij dat het werk in Nederland is gebleven." Het voelt voor Hessink ook als een overwinning dat hij vanuit Zwolle "een Banksy in de markt weet te zetten", ondanks de concurrentie van de grote internationale veilinghuizen. En dat terwijl de kunstscene volgens hem sinds Cobra niet echt meer in Nederland aanwezig is.

Tijdens de veiling werd ook een ander werk van Banksy verkocht: een ludieke 'heruitgave' van een album van Paris Hilton, waarvan Banksy er honderden verstopte in platenzaken. Het werk verwisselde donderdag voor 3000 euro van eigenaar.

Werk van Banksy brengt doorgaans grote bedragen op. In oktober ging bij veilinghuis Sotheby's nog een werk van de kunstenaar voor 8,5 miljoen euro over de toonbank.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

1 uur geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

2 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

2 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

5 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden