Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kunstmestproducent Yara stopt koop potas uit Belarus

Kunstmestproducent Yara stopt koop potas uit Belarus

OSLO (ANP/RTR) - De Noorse kunstmestproducent Yara, die ook in Nederland productielocaties heeft, zal per 1 april dit jaar stoppen met de aankoop van potas uit Belarus. Dit doet het bedrijf vanwege de sancties die tegen het land zijn ingesteld.

Potas is een van de belangrijkste exportproducten van Belarus. Het mengsel van zouten dat hoofdzakelijk uit kaliumcarbonaat bestaat, is een belangrijk bestanddeel van kunstmest. Het overgrote deel van de gewonnen potas wordt in kunstmest gebruikt. Potas kan ook worden gebruikt voor het bleken van textiel, de productie van glas, en voor de fabricage van zeep.

Yara is een belangrijke klant van het staatsbedrijf Belaruskali, een van 's werelds grootste producenten van kaliumzout, of potas. Volgens Yara was de aankoop van kaliumchloride uit Belarus tot nog toe volledig in overeenstemming met de sancties, maar moet dit toch worden stopgezet.

Westerse mogendheden beschuldigen de Belarussische president Alexandr Loekasjenko ervan de presidentsverkiezingen van 2020 te hebben vervalst. De regeringen van de Europese Unie kondigden vorig jaar al aan sancties op te leggen aan verschillende sectoren van de Belarussische economie. Aanleiding daarvoor zijn ook het hardhandig optreden tegen betogers en de arrestatie van een dissident, nadat het passagiersvliegtuig waarin hij zat gedwongen werd te landen in Minsk, de hoofdstad van Belarus.

Meer uit Financieel

Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

16 minuten geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

1 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

1 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

2 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

3 uur geleden
Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

3 uur geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

4 uur geleden