Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kunstenaar Fabre krijgt voorwaardelijke celstraf in #MeToo-zaak

Kunstenaar Fabre krijgt voorwaardelijke celstraf in #MeToo-zaak

ANTWERPEN (ANP) - De Belgische theatermaker en kunstenaar Jan Fabre heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen voor aanranding, ongewenste intimiteiten en wangedrag tegen dansers en andere medewerkers. Voor sommige delicten ontloopt hij straf, omdat die zijn verjaard.

Fabre (63) kwam ruim drieƫnhalf jaar geleden, even na de opkomst van de #MeToo-beweging, in opspraak door een open brief van een twintigtal voormalige leden van zijn gezelschap Troubleyn. Zij vertelden over een werkvloer waar machtsmisbruik aan de orde van de dag was, met pesterijen, tirades, vernederingen en afgedwongen seks. Fabre is de getuigenissen blijven afdoen als onzin en roddel, al bood hij "wie zich gekwetst voelt" wel excuses aan.

De rechtbank in Antwerpen legde Fabre vrijdag anderhalf jaar voorwaardelijk op. Hij moet meerdere slachtoffers een schadevergoeding betalen. Ook mag hij vijf jaar niet stemmen.

Patroon

Er zit een patroon in Fabres daden, oordeelde de rechter volgens persbureau Belga. Hij benaderde telkens jonge danseressen van zijn gezelschap persoonlijk en drong aan op seks. Omdat hij hun baas was, zagen zij geen uitweg. Dat speelde ook mee bij de aanranding, met een ongewenste tongzoen, van een 23-jarige medewerkster.

De ook in Nederland gevierde Fabre zocht vaker grenzen op. Zo liet hij in 2012 voor een filmproject katten op de trappen van het Antwerpse stadhuis omhoog gooien die niet allemaal goed terechtkwamen. Op een tentoonstelling zou hij dat jaar ook vogelspinnen door een doolhof met scheermesjes hebben laten lopen.

Troubleyn beraadt zich nog over hoe het verder moet met het gezelschap, laat het aan VRT Nieuws weten.

Meer uit Buitenland

Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

4 minuten geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

3 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

4 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

4 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

5 uur geleden
Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

6 uur geleden
Noorse verkeersbrug stort in en voertuigen te water

TRETTEN (ANP/AFP) - In Noorwegen is plotseling een tien jaar oude overwegend houten verkeersbrug ingestort. Hierdoor kwamen een vrachtauto en een auto helemaal of gedeeltelijk in de rivier Lagen terecht. De bijna 150 meter lange brug in Tretten, 150 kilometer ten noorden van Oslo, begaf het op meerdere punten volledig door nog onbekende oorzaak.

8 uur geleden