Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kunstenaar Fabre krijgt voorwaardelijke celstraf in #MeToo-zaak

Kunstenaar Fabre krijgt voorwaardelijke celstraf in #MeToo-zaak

ANTWERPEN (ANP) - De Belgische theatermaker en kunstenaar Jan Fabre heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen voor aanranding, ongewenste intimiteiten en wangedrag tegen dansers en andere medewerkers. Voor sommige delicten ontloopt hij straf, omdat die zijn verjaard.

Fabre (63) kwam ruim drieënhalf jaar geleden, even na de opkomst van de #MeToo-beweging, in opspraak door een open brief van een twintigtal voormalige leden van zijn gezelschap Troubleyn. Zij vertelden over een werkvloer waar machtsmisbruik aan de orde van de dag was, met pesterijen, tirades, vernederingen en afgedwongen seks. Fabre is de getuigenissen blijven afdoen als onzin en roddel, al bood hij "wie zich gekwetst voelt" wel excuses aan.

De rechtbank in Antwerpen legde Fabre vrijdag anderhalf jaar voorwaardelijk op. Hij moet meerdere slachtoffers een schadevergoeding betalen. Ook mag hij vijf jaar niet stemmen.

Patroon

Er zit een patroon in Fabres daden, oordeelde de rechter volgens persbureau Belga. Hij benaderde telkens jonge danseressen van zijn gezelschap persoonlijk en drong aan op seks. Omdat hij hun baas was, zagen zij geen uitweg. Dat speelde ook mee bij de aanranding, met een ongewenste tongzoen, van een 23-jarige medewerkster.

De ook in Nederland gevierde Fabre zocht vaker grenzen op. Zo liet hij in 2012 voor een filmproject katten op de trappen van het Antwerpse stadhuis omhoog gooien die niet allemaal goed terechtkwamen. Op een tentoonstelling zou hij dat jaar ook vogelspinnen door een doolhof met scheermesjes hebben laten lopen.

Troubleyn beraadt zich nog over hoe het verder moet met het gezelschap, laat het aan VRT Nieuws weten.

Meer uit Buitenland

Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die bijeenkwamen op de vredestop in Zwitserland hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

15 minuten geleden
Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

1 uur geleden
Veertien Jordaniërs overleden tijdens hadj

AMMAN (ANP/RTR) - In Saudi-Arabië zijn veertien Jordaniërs overleden tijdens de hadj, meldt het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zeventien landgenoten worden momenteel vermist.

1 uur geleden
Rusland claimt verovering dorp in zuidoosten Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland claimt opnieuw een dorp te hebben veroverd in het zuidoosten van Oekraïne, waarmee het voortgang blijft boeken aan de frontlinie. Het ministerie van Defensie schrijft dat het gaat om de plaats Zahirne in de regio Zaporizja.

1 uur geleden
VN verwelkomen aankondiging 'tactische pauzes' in Gazastrook

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties verwelkomen de aangekondigde 'tactische pauzes' in de Gazastrook. De Israëlische krijgsmacht maakte zondag bekend voorlopig elke dag van 08.00 tot 19.00 uur te stoppen met haar operaties in een deel van het zuiden van Gaza, om zo de levering van meer humanitaire hulp aan het gebied mogelijk te maken.

2 uur geleden
Louis Armstrong krijgt 5 keer platina voor Wonderful World

WASHINGTON (ANP) - Het wereldberoemde lied What A Wonderful World van Louis Armstrong is in de VS onderscheiden met vijf keer platina. Het is volgens Amerikaanse media uniek dat een nummer deze kwalificatie krijgt. Het betekent dat er sinds 1967, toen Armstrong de song opnam, meer dan 5 miljoen exemplaren van de single zijn verkocht.

3 uur geleden
Oekraïne over slotverklaring vredestop: compleet en evenwichtig

BÜRGENSTOCK (ANP/RTR) - Op de vredesconferentie voor Oekraïne is een "complete en evenwichtige" slotverklaring opgesteld, stelt de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba. De tweedaagse bijeenkomst in Zwitserland eindigt zondag.

4 uur geleden