Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers ziet 'vreemde situatie' vol onzekerheden rond coronavirus

Kuipers ziet 'vreemde situatie' vol onzekerheden rond coronavirus

ROTTERDAM (ANP) - Dat het aantal coronabesmettingen de laatste dagen toch weer toeneemt, is wat Ernst Kuipers betreft nog niet direct reden om de maatregelen verder aan te scherpen. "We zitten in een onzekere periode", zegt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tegen het ANP. Hij vindt de huidige situatie "vreemd". Ook zet hij vraagtekens bij de inschatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de Britse variant van het virus nu al goed zou zijn voor twee derde van alle besmettingen.

"Als de Britse variant inderdaad ruim boven de 50 procent zit en het reproductiegetal dik boven de 1 staat, dan is dit het begin van een stijging", zegt Kuipers. "Maar ik denk dat het nog net iets te vroeg is om dat te concluderen."

De inschatting van het RIVM is gebaseerd op modelberekeningen. Die komen weer voort uit een steekproef die wekelijks wordt gedaan met een paar honderd monsters uit positieve coronatesten. Op basis daarvan wordt bepaald welk type van het virus mensen hebben opgelopen. Resultaten uit die zogeheten kiemsurveillance volgen tot drie weken na een coronatest.

Britse variant

De LNAZ-voorzitter stelt dat de recente inschattingen die het RIVM over de extra besmettelijke Britse variant naar buiten heeft gebracht "niet matchen" met cijfers die het instituut eerder noemde. "Als de cijfers uit de kiemsurveillance, de cijfers over het aantal besmettelijke personen en de reproductiewaarden die het RIVM in januari noemde allemaal kloppen, zouden we nu uitkomen op ongeveer 35 procent voor de Britse stam", meent Kuipers.

"Het punt met de cijfers uit de kiemsurveillance is dat niet alles tegelijkertijd binnenkomt", reageert een woordvoerder van het RIVM. Omdat doorlopend gegevens binnenkomen die soms ook al iets ouder zijn, kunnen eerdere schattingen veranderen, legt het instituut ook op zijn website uit. "Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe nauwkeuriger de schattingen zijn." De woordvoerder voegt eraan toe dat modelberekeningen altijd onzekerheden kennen. "Dat zeggen we er ook duidelijk bij."

Ziekenhuisopnames

Er is nog iets opmerkelijks aan de hand, aldus Kuipers. Hij wijst erop dat het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen week licht is gestegen, net zoals het aantal geconstateerde besmettingen, waarbij overigens het winterweer mogelijk nog van invloed is geweest omdat teststraten tijdelijk dicht waren. "Normaal zie je eerst de besmettingen omhooggaan en daarna pas de opnames. Nu valt het parallel. Dat is gek."

De komende week zal duidelijker worden hoe het virus zich ontwikkelt, aldus de LNAZ-voorzitter. "Het wordt cruciaal om aan de hand daarvan te bepalen hoeveel speelruimte er is." Hij houdt er als topman van het Erasmus MC in Rotterdam rekening mee dat het aantal patiënten binnenkort weer zal gaan stijgen. Kuipers is er daarom voorstander van om met de maatregelen pas op de plaats te maken. "Als blijkt dat het aantal besmettingen verder stijgt, kun je de discussie voeren: wat kan er nog om het te beteugelen?"

Meer uit Binnenland

Nederland wil niet langer EU-geld naar Oeganda sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Unie stopt met het jaarlijks overmaken van tientallen miljoenen euro's aan onder meer ontwikkelingshulp aan Oeganda. Buitenlandminister Wopke Hoekstra gaat daarop aandringen nu het Oost-Afrikaanse land een rabiate anti-homowet invoert.

13 minuten geleden
OM eist 12 jaar cel tegen vermeende vertrouwensman van Taghi

ROTTERDAM (ANP) - Tegen de 42-jarige Najim Z. heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van twaalf jaar geëist voor twee cocaïnetransporten. Z. werd eind maart vorig jaar in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonvader Mink K. De mannen zijn in juni vorig jaar uitgeleverd aan Nederland.

21 minuten geleden
XR demonstreert in Den Haag tegen aanhouding man die agent beet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreren dinsdag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". De verdachte zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag.

1 uur geleden
Brand in Efteling, theater ontruimd

KAATSHEUVEL (ANP) - In pretpark de Efteling woedt dinsdag een brand, bevestigt een woordvoerster van de veiligheidsregio berichtgeving door Omroep Brabant. "We zijn gealarmeerd." Volgens haar gaat het om een pand in de buurt van theater Ravelijn.

1 uur geleden
OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

1 uur geleden
Verdachte Fries GHB-drama 'overtuigde zichzelf' van goed handelen

LEEUWARDEN (ANP) - Een 30-jarige vrouw die dood door schuld wordt verweten in een fataal GHB-drama in Heerenveen vindt achteraf dat ze de situatie destijds verkeerd heeft ingeschat. Dit zei ze dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden. De 26-jarige Lisette Elzinga overleed in oktober 2021 nadat ze in een woning uit een flesje water met pure GHB had gedronken.

2 uur geleden
Verdachten voor de rechter na gebruik app van FBI

ZWOLLE (ANP) - Acht verdachten staan vanaf woensdag terecht in een strafzaak die vooral draait om een app die in opdracht van de FBI is ontwikkeld. Terwijl de acht volgens het Openbaar Ministerie communiceerden over de invoer van cocaïne las de Amerikaanse opsporingsinstantie mee.

3 uur geleden