Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: ziekenhuizen moeten vanaf dit weekeinde zorg afschalen

Kuipers: ziekenhuizen moeten vanaf dit weekeinde zorg afschalen

ROTTERDAM (ANP) - Welke maatregelen het kabinet ook neemt, voor de zorg in de ziekenhuizen komen de nieuwe regels te laat. Komend weekend behandelen de ziekenhuizen ongeveer duizend coronapatiënten, en dat is niet te combineren met de reguliere zorg. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Ziekenhuizen moeten op enig moment keuzes maken en de reguliere zorg afschalen", aldus Kuipers. Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt dat "overbezetting dreigt".

Ziekenhuizen behandelen momenteel 660 coronapatiënten. Dat is ongeveer twee keer zo veel als een week geleden. Volgens de berekeningen stijgt het aantal opgenomen patiënten deze week tot boven de 1000. Rond het volgende weekeinde zullen het er ongeveer 1600 zijn, waarvan 400 tot 700 op de intensive care.

Op het hoogtepunt van de eerste golf behandelden de ziekenhuizen zo'n 1400 coronapatiënten op de intensive cares en 4000 op de verpleegafdelingen, maar toen lag de zorg voor anderen vrijwel helemaal stil. Dat willen de ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen.

Aantal patiënten stijgt steeds sneller

Bij de eerste golf besloot het kabinet op 15 maart tot een lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vervolgens duurde het nog ongeveer drie weken voor het aantal ziekenhuisopnames zijn hoogtepunt bereikte. "Het duurt drie tot vier dagen voor men zich aan de regels houdt. Dan gaat eerst het aantal positieve tests dalen, om daarna het aantal ziekenhuisopnames te zien dalen. De intensive cares lopen daar achteraan." Het aantal besmettingen ligt nu hoger dan op 15 maart en volgens Kuipers "lopen we het risico dat we achter de feiten aan lopen".

Van de 660 coronapatiënten die maandag in de ziekenhuizen liggen, worden 518 op verpleegafdelingen behandeld, 28 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 127 naar 142. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten steeg dus met 43 in een etmaal. Kuipers: "Eerst kwamen er elke vier dagen honderd patiënten bij. Toen werden het honderd per drie dagen. Nu stijgt het aantal met honderd in twee dagen. Het gaat steeds sneller."

Om de druk op de ziekenhuizen zo veel mogelijk te verlichten, worden patiënten sinds vorige week overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land. In de afgelopen 24 uur zijn tien mensen verplaatst.

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

10 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden