Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: ziekenhuizen moeten vanaf dit weekeinde zorg afschalen

Kuipers: ziekenhuizen moeten vanaf dit weekeinde zorg afschalen

ROTTERDAM (ANP) - Welke maatregelen het kabinet ook neemt, voor de zorg in de ziekenhuizen komen de nieuwe regels te laat. Komend weekend behandelen de ziekenhuizen ongeveer duizend coronapatiënten, en dat is niet te combineren met de reguliere zorg. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Ziekenhuizen moeten op enig moment keuzes maken en de reguliere zorg afschalen", aldus Kuipers. Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt dat "overbezetting dreigt".

Ziekenhuizen behandelen momenteel 660 coronapatiënten. Dat is ongeveer twee keer zo veel als een week geleden. Volgens de berekeningen stijgt het aantal opgenomen patiënten deze week tot boven de 1000. Rond het volgende weekeinde zullen het er ongeveer 1600 zijn, waarvan 400 tot 700 op de intensive care.

Op het hoogtepunt van de eerste golf behandelden de ziekenhuizen zo'n 1400 coronapatiënten op de intensive cares en 4000 op de verpleegafdelingen, maar toen lag de zorg voor anderen vrijwel helemaal stil. Dat willen de ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen.

Aantal patiënten stijgt steeds sneller

Bij de eerste golf besloot het kabinet op 15 maart tot een lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vervolgens duurde het nog ongeveer drie weken voor het aantal ziekenhuisopnames zijn hoogtepunt bereikte. "Het duurt drie tot vier dagen voor men zich aan de regels houdt. Dan gaat eerst het aantal positieve tests dalen, om daarna het aantal ziekenhuisopnames te zien dalen. De intensive cares lopen daar achteraan." Het aantal besmettingen ligt nu hoger dan op 15 maart en volgens Kuipers "lopen we het risico dat we achter de feiten aan lopen".

Van de 660 coronapatiënten die maandag in de ziekenhuizen liggen, worden 518 op verpleegafdelingen behandeld, 28 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 127 naar 142. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten steeg dus met 43 in een etmaal. Kuipers: "Eerst kwamen er elke vier dagen honderd patiënten bij. Toen werden het honderd per drie dagen. Nu stijgt het aantal met honderd in twee dagen. Het gaat steeds sneller."

Om de druk op de ziekenhuizen zo veel mogelijk te verlichten, worden patiënten sinds vorige week overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land. In de afgelopen 24 uur zijn tien mensen verplaatst.

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie ziet veel 'nare gevolgen' van medicijntekorten

UTRECHT (ANP) - Oplopende medicijntekorten raken miljoenen Nederlanders en hebben "vaak hele nare gevolgen", stelt de Patiëntenfederatie op basis van een peiling onder 7000 patiënten uit de eigen achterban. Ruim een op de drie ondervraagden zegt door problemen met de levering van hun medicatie meer pijn of klachten te hebben. Bijna de helft heeft veel last van stress door medicijntekorten.

11 uur geleden
Twee vogelgriepvaccins effectief, na zomer proef met inentingen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn twee vogelgriepvaccins die in de praktijk goed werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarom komt er na de zomer een proef met het inenten op pluimveebedrijven. Aan deze pilot doen tussen de vijf en tien pluimveebedrijven mee, zegt een woordvoerder van het ministerie.

1 dag geleden
Gezondheid jongeren nog niet hersteld na einde coronapandemie

UTRECHT (ANP) - Jongeren blijven tobben met hun gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, ook nu de coronapandemie achter de rug is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en, die er onderzoek naar hebben laten doen, vinden dat er "passende maatregelen" moeten komen.

1 dag geleden
Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

4 dagen geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

4 dagen geleden
Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

6 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

6 dagen geleden