Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers vraagt adviseurs naar maatregelen voor vluchten uit China

Kuipers vraagt adviseurs naar maatregelen voor vluchten uit China

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over eventuele extra maatregelen voor reizigers die uit China naar Nederland reizen. Mede op basis daarvan stuurt hij vrijdag een besluit aan de Tweede Kamer, zo schrijft hij in een brief. Hij heeft ook de Eerste Kamer gevraagd om haast te maken met een wetsaanpassing omdat coronamaatregelen momenteel überhaupt nauwelijks mogelijk zijn.

Woensdag heeft de Europese Unie geadviseerd om extra maatregelen te treffen, waaronder het testen van alle reizigers. Lidstaten mogen zelf weten of ze dat advies overnemen. Kuipers heeft daarvoor niet alleen het OMT om raad gevraagd, maar ook het nieuwe Maatschappelijk Impact Team (MIT) en een aantal overheidsorganisaties waaronder de politie en inspecties. Ook is er overleg met de luchtvaartsector.

De meeste buurlanden van Nederland hebben al strengere regels aangekondigd voor mensen die uit China komen. België en Duitsland willen een negatieve coronatest zien van reizigers, zoals de Europese Unie had aangeraden in combinatie met onder meer mondkapjes op vluchten en steekproefsgewijze testen na aankomst. Ook buiten de EU hebben landen strengere regels, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Wetswijziging

Afgelopen vrijdag waarschuwde Kuipers al dat Nederland momenteel wettelijk geen negatieve coronatest kan eisen van reizigers uit China. De tijdelijke wetgeving waar eerdere coronamaatregelen op gebaseerd waren, is sinds mei niet meer van kracht. Er is wel een wetswijziging in de maak die via een andere route een wettelijke grondslag moet regelen. De Tweede Kamer stemde daar twee weken geleden mee in, maar in de Eerste Kamer is er nog niet over gesproken. Minister Kuipers heeft de senaat donderdag gevraagd om het voorstel "op de kortst mogelijke termijn, bij voorkeur in de week van 9 januari" in behandeling te nemen.

Leden van de Eerste Kamer bespreken komende vrijdag of ze de kwestie zo urgent vinden dat ze ervoor terugkomen van reces. Als daartoe besloten wordt, kan de wijziging van de Wet publieke gezondheid nog komende week besproken worden. Vooralsnog staat de eerstvolgende bespreking van het voorstel in drie commissies gepland voor 17 januari, waarna de wet ook nog tijdens een plenair debat besproken moet worden.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

13 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

18 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

19 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden