
Kuipers vermoedt groter effect van eerste prik voor meer mensen
ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers vermoedt dat mogelijk meer ziekenhuisopnames voorkomen kunnen worden dan de Gezondheidsraad heeft berekend als meer mensen een eerste prik van een coronavaccin krijgen. De tweede prik moet worden uitgesteld als die strategie wordt gevolgd.
Volgens de Gezondheidsraad kan het één tot vijf ziekenhuisopnames per dag schelen als de termijn tussen twee prikken voor alle vaccins zou worden opgerekt tot 12 weken. Meer mensen zijn dan al gedeeltelijk beschermd tegen Covid-19. Kuipers, die voorzitter is van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), denkt op basis van ervaringen in onder meer het Verenigd Koninkrijk dat het effect weleens groter zou kunnen zijn. Ook als de Gezondheidsraad wel gelijk heeft en slechts enkele opnames worden vermeden, is het al de moeite waard, vindt Kuipers. "We hebben alle capaciteit keihard nodig, ook voor de reguliere zorg. Die staat ontzettend onder druk. De oplossing moet echt komen van het vaccineren", zegt hij.
Momenteel mag bij het vaccin van Pfizer/BioNTech hooguit zes weken tussen de twee prikken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al twaalf weken tussen zitten. De Gezondheidsraad heeft minister Hugo de Jonge "in overweging" gegeven dat de termijn eventueel kan worden verlengd. De minister gaf daar vorige week nog geen definitief antwoord op, maar hij noemde wel nadelen, bijvoorbeeld dat dan afspraken die al zijn gemaakt moeten worden afgezegd. De Jonge zou de voor- en nadelen wel verder gaan uitzoeken, meldde hij vorige week.
Versoepelingen
Kuipers ging ook in op het hoge aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen 24 uur. Met 327 opnames op verpleegafdelingen en 58 op de intensive cares was de instroom het hoogste van 2021 tot nog toe. "Die hele hoge plotselinge instroom stelt ziekenhuizen voor grote uitdagingen", zegt de zorgbestuurder. Hij wijst er wel op dat "dagkoersen een behoorlijk grillig verloop kennen". Een trendbreuk met het "stabiele hoge niveau" van het aantal opnames ziet hij er vooralsnog niet in.
Alles bij elkaar ziet Kuipers "een precair beeld". "Ik verwacht dat het kabinet het de komende dagen zal blijven volgen", zegt hij. Er is volgens Kuipers weinig speelruimte, maar versoepelingen als het loslaten van de avondklok en het verruimen van thuisbezoek tot twee personen ziet hij niet als te grote stappen. "Van het opschuiven van de avondklok zagen we in de ziekenhuizen ook geen enkel effect."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
2 dagen geleden