Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers vermoedt groter effect van eerste prik voor meer mensen

Kuipers vermoedt groter effect van eerste prik voor meer mensen

ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers vermoedt dat mogelijk meer ziekenhuisopnames voorkomen kunnen worden dan de Gezondheidsraad heeft berekend als meer mensen een eerste prik van een coronavaccin krijgen. De tweede prik moet worden uitgesteld als die strategie wordt gevolgd.

Volgens de Gezondheidsraad kan het één tot vijf ziekenhuisopnames per dag schelen als de termijn tussen twee prikken voor alle vaccins zou worden opgerekt tot 12 weken. Meer mensen zijn dan al gedeeltelijk beschermd tegen Covid-19. Kuipers, die voorzitter is van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), denkt op basis van ervaringen in onder meer het Verenigd Koninkrijk dat het effect weleens groter zou kunnen zijn. Ook als de Gezondheidsraad wel gelijk heeft en slechts enkele opnames worden vermeden, is het al de moeite waard, vindt Kuipers. "We hebben alle capaciteit keihard nodig, ook voor de reguliere zorg. Die staat ontzettend onder druk. De oplossing moet echt komen van het vaccineren", zegt hij.

Momenteel mag bij het vaccin van Pfizer/BioNTech hooguit zes weken tussen de twee prikken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al twaalf weken tussen zitten. De Gezondheidsraad heeft minister Hugo de Jonge "in overweging" gegeven dat de termijn eventueel kan worden verlengd. De minister gaf daar vorige week nog geen definitief antwoord op, maar hij noemde wel nadelen, bijvoorbeeld dat dan afspraken die al zijn gemaakt moeten worden afgezegd. De Jonge zou de voor- en nadelen wel verder gaan uitzoeken, meldde hij vorige week.

Versoepelingen

Kuipers ging ook in op het hoge aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen 24 uur. Met 327 opnames op verpleegafdelingen en 58 op de intensive cares was de instroom het hoogste van 2021 tot nog toe. "Die hele hoge plotselinge instroom stelt ziekenhuizen voor grote uitdagingen", zegt de zorgbestuurder. Hij wijst er wel op dat "dagkoersen een behoorlijk grillig verloop kennen". Een trendbreuk met het "stabiele hoge niveau" van het aantal opnames ziet hij er vooralsnog niet in.

Alles bij elkaar ziet Kuipers "een precair beeld". "Ik verwacht dat het kabinet het de komende dagen zal blijven volgen", zegt hij. Er is volgens Kuipers weinig speelruimte, maar versoepelingen als het loslaten van de avondklok en het verruimen van thuisbezoek tot twee personen ziet hij niet als te grote stappen. "Van het opschuiven van de avondklok zagen we in de ziekenhuizen ook geen enkel effect."

Meer uit Gezond

Vaccin tegen RS-virus goedgekeurd voor 60-plussers

BRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.

3 uur geleden
Inspecties: kinderbescherming heeft duidelijkheid over geld nodig

DEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

1 dag geleden
Verdachte verpleger ontkent, werkt mee aan onderzoek

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

4 dagen geleden
Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

4 dagen geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

4 dagen geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

4 dagen geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

5 dagen geleden