
Kuipers vermoedt groter effect van eerste prik voor meer mensen
ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers vermoedt dat mogelijk meer ziekenhuisopnames voorkomen kunnen worden dan de Gezondheidsraad heeft berekend als meer mensen een eerste prik van een coronavaccin krijgen. De tweede prik moet worden uitgesteld als die strategie wordt gevolgd.
Volgens de Gezondheidsraad kan het één tot vijf ziekenhuisopnames per dag schelen als de termijn tussen twee prikken voor alle vaccins zou worden opgerekt tot 12 weken. Meer mensen zijn dan al gedeeltelijk beschermd tegen Covid-19. Kuipers, die voorzitter is van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), denkt op basis van ervaringen in onder meer het Verenigd Koninkrijk dat het effect weleens groter zou kunnen zijn. Ook als de Gezondheidsraad wel gelijk heeft en slechts enkele opnames worden vermeden, is het al de moeite waard, vindt Kuipers. "We hebben alle capaciteit keihard nodig, ook voor de reguliere zorg. Die staat ontzettend onder druk. De oplossing moet echt komen van het vaccineren", zegt hij.
Momenteel mag bij het vaccin van Pfizer/BioNTech hooguit zes weken tussen de twee prikken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al twaalf weken tussen zitten. De Gezondheidsraad heeft minister Hugo de Jonge "in overweging" gegeven dat de termijn eventueel kan worden verlengd. De minister gaf daar vorige week nog geen definitief antwoord op, maar hij noemde wel nadelen, bijvoorbeeld dat dan afspraken die al zijn gemaakt moeten worden afgezegd. De Jonge zou de voor- en nadelen wel verder gaan uitzoeken, meldde hij vorige week.
Versoepelingen
Kuipers ging ook in op het hoge aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen 24 uur. Met 327 opnames op verpleegafdelingen en 58 op de intensive cares was de instroom het hoogste van 2021 tot nog toe. "Die hele hoge plotselinge instroom stelt ziekenhuizen voor grote uitdagingen", zegt de zorgbestuurder. Hij wijst er wel op dat "dagkoersen een behoorlijk grillig verloop kennen". Een trendbreuk met het "stabiele hoge niveau" van het aantal opnames ziet hij er vooralsnog niet in.
Alles bij elkaar ziet Kuipers "een precair beeld". "Ik verwacht dat het kabinet het de komende dagen zal blijven volgen", zegt hij. Er is volgens Kuipers weinig speelruimte, maar versoepelingen als het loslaten van de avondklok en het verruimen van thuisbezoek tot twee personen ziet hij niet als te grote stappen. "Van het opschuiven van de avondklok zagen we in de ziekenhuizen ook geen enkel effect."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
2 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
3 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden