Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor ze zorg gaan mijden, zeggen zij. Onder meer de SP wil van zorgminister Ernst Kuipers weten hoe hij die verhoging gaat voorkomen. "Ik ben bang dat die niet te voorkomen is", zei Kuipers tijdens het wekelijke vragenuurtje van de Kamer.

De premiestijging wordt veroorzaakt door een stijging van de loonkosten voor zorgpersoneel, van prijzen in de zorgsector en door een toename van de zorgvraag door onder andere de vergrijzing, zei demissionair minister Kuipers.

SP wilde opheldering van de minister nadat zorgverzekeraar DSW dinsdag bekend had gemaakt per januari de zorgpremie voor de basisverzekering met 11,50 per maand te verhogen. De premie bij DSW komt daarmee in 2024 uit op 149 euro per maand. DSW is altijd de eerste zorgverzekeraar die de zorgpremie voor het komende jaar bekendmaakt. De grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg zijn bereikt, waarschuwde de zorgverzekeraar.

Zorgen

Die zorgen worden door een groot aantal Kamerfracties gedeeld. Naast de SP vinden ook onder meer GroenLinks, PvdA, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren (PvdD) dat de betaalbaarheid van de zorg onder druk staat, zeker voor mensen met weinig geld. SP'er Jimmy Dijk zei dat een op de vijf zorgbehoevenden nu al zorg mijdt vanwege te hoge kosten.

De premiestijging is "in lijn met de verwachting van het kabinet", zei Kuipers. In de miljoenennota is het kabinet uitgegaan van een maximale stijging van 12 euro per maand. Ook het kabinet wil de zorg betaalbaar en toegankelijk houden, benadrukte hij. Uitvoering van het zorgakkoord dat eerder dit jaar is gesloten met het hele zorgveld, moet leiden tot "een demping van de kostenstijging". Meer samenwerking, meer preventie en meer digitalisering zijn daar belangrijke onderdelen van, zei Kuipers.

Budget

Zijn ministerie geeft juist heel weinig uit aan preventie en heeft het budget hiervoor zelfs verder verlaagd, reageerde Eva van Esch (PvdD). Met ongeveer 70 miljoen euro voor preventie is dat al een schijntje van de begrotingsomvang van VWS van ruim 103 miljard euro, zei Van Esch. "Ik snap het niet."

Kuipers heeft toegezegd hier schriftelijk op te reageren, omdat het zijn portefeuille niet is, maar die van minister Conny Helder.

Meer uit Binnenland

Eindhoven Airport kort dicht na valse bommelding, vrouw opgepakt

EINDHOVEN (ANP) - Een vrouw gaf vrijdagochtend in een vliegtuig op Eindhoven Airport aan dat zij een bom in haar ruimbagage had, maar er bleek niets in haar tas te zitten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Brabant. De vrouw is opgepakt voor de valse bommelding. Het vliegveld was door het incident kort dicht.

58 minuten geleden
Stroomstoring rond Delft door aardfout

POELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.

4 uur geleden
OM-baas Otte: Weski wilde zelf in bunker in Zeist blijven

DEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.

5 uur geleden
OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.

7 uur geleden
Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

9 uur geleden
Den Haag wil beelden relschoppers Scheveningen online

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.

9 uur geleden
Ook afgelopen winter veel bijenvolken gestorven

WAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.

15 uur geleden