Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: vakantie niet belangrijkste reden voor jongerenbooster

Kuipers: vakantie niet belangrijkste reden voor jongerenbooster

DEN HAAG (ANP) - Niet de aanstaande wintersportvakanties, maar de gezondheid van jongeren is de belangrijkste weegfactor voor het al dan niet boosteren van jongeren, zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). De Gezondheidsraad meldde vrijdag dat een booster voor jongeren tussen de 12 en de 17 jaar "zeer beperkte gezondheidswinst" oplevert. Maar het niet hebben van een booster, kan gevolgen hebben voor reizen naar het buitenland.

Zo krijgt men in sommige landen, zoals Duitsland, alleen nog een 'groen vinkje' voor het coronapaspoort bij volledige vaccinatie met booster, of na een pas doorgemaakte infectie. Nederlandse jongeren kunnen dan niet meer naar Duitsland, tenzij ze binnen de afgelopen 90 dagen een positieve coronatest hebben gehad bij de GGD.

Minister Kuipers komt nog niet met een reactie op het advies van de Gezondheidsraad. "Ik heb gewoon echt even de tijd nodig om het te bestuderen", zei hij na de ministerraad. Hij vindt wel dat de keuze "allereerst op de gezondheidssituatie is gericht". Toch zal het kabinet ook kijken naar "zeer veel andere factoren". De eerdere versoepelingen, ondanks de oplopende cijfers, bewijzen volgens hem die insteek van het kabinet.

De Gezondheidsraad adviseert "maatwerk" voor de booster, bijvoorbeeld voor jongeren met een ernstige afweerstoornis. Of de booster ook ingezet moet worden om reizen mogelijk te maken, is niet aan de raad om te beslissen, zo stelt het orgaan. Wanneer Kuipers met zijn besluit komt is niet bekend.

Meer uit Binnenland

Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciële voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

7 minuten geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

9 minuten geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

5 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

5 uur geleden
Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

11 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

14 uur geleden