
Kuipers tegen gebruik van zelfdodende middelen bij voltooid leven
DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers is "absoluut geen voorstander" van de beweging van mensen die "de regie op hun eigen leven willen houden" en daarom zelf met een zelfdodend middel een einde willen maken aan hun leven. Volgens Kuipers is "een impulsieve inname uiterst risicovol". De D66-bewindsman noemt hulp van de arts en controle van een toetsingscommissie belangrijk.
In een toespraak op het congres van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) stelt de minister verder vooral trots te zijn op de euthanasiewet die twintig jaar geleden werd ingevoerd. Kuipers stelt dat de wet "uiterst zorgvuldig" is opgesteld, met "ruimte voor de arts om een goede afweging te maken". Hij noemt de wet "de gids" voor de paar landen die inmiddels ook een euthanasiewet hebben.
Tegelijkertijd benadrukt de minister dat de wet helderheid biedt. Het zijn de artsen, een toetsingscommissie en de politiek die over de wet gaan. De NVVE spreekt op het congres onvrede uit over het Openbaar Ministerie dat "ten onrechte een prominente plek opeist". De vereniging vindt dat de euthanasiepraktijk op de tocht staat door de rol die het OM inneemt. Hierover wil Kuipers desgevraagd niets zeggen.
Voltooid leven
De minister noemde in zijn toespraak het wetsvoorstel voltooid leven van voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra niet. Met die wet moeten mensen vanaf 75 jaar die hun leven voltooid achten, de mogelijkheid krijgen om met hulp hun leven te beëindigen. De wet moet nog behandeld worden in de Tweede Kamer.
In het coalitieakkoord tussen VVD, D66, ChristenUnie en CDA is afgesproken om het wetsvoorstel een vrije kwestie te laten in het parlement. Alle Kamerleden mogen dus zelf besluiten of ze voor of tegen stemmen. CU-leider Gert-Jan Segers had aangegeven dat zijn partij geen handtekening zou zetten onder het initiatief.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
7 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
8 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
9 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
10 uur geleden