Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: slechte verantwoording zegt niet dat uitgaven niet deugen

Kuipers: slechte verantwoording zegt niet dat uitgaven niet deugen

DEN HAAG (ANP) - Dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ruim 5 miljard euro aan uitgaven niet goed kan verantwoorden, wil volgens minister Ernst Kuipers niet zeggen "dat de gelden niet goed besteed zijn". Kuipers benadrukt wel dat hij het "onvoldoende rapportcijfer" dat VWS van de Algemene Rekenkamer heeft gekregen "zeer ter harte" neemt.

"Het is echt een belangrijk signaal", zegt Kuipers over de bevindingen van de Rekenkamer. "Het niveau van verantwoording moet beter, dat zal een langetermijnaanpak vergen."

De Rekenkamer oordeelt zeer hard over VWS: voor het derde jaar op rij is het financieel beheer van het ministerie "ernstig onvolkomen". De onderzoekers erkennen dat dit voor een deel te maken heeft met corona-uitgaven, waarover snel moest worden beslist in voorgaande jaren, maar ze zien ook los daarvan problemen. De basisboekhouding is eveneens niet op orde en aan de cultuurverandering die nodig is om orde op zaken te stellen, wordt te weinig aandacht besteed.

Coronacrisis

"In het hele ministerie is blijvend besef nodig van het feit dat het financieel beheer en verantwoording niet op orde zijn, terwijl de coronacrisis voorbij is", schrijft de Rekenkamer. Kuipers zegt wel dat zijn ministerie er "hard mee bezig" is om uitgaven beter te verantwoorden, maar de Rekenkamer vindt dat te langzaam gaan: "We maken ons zorgen over het tempo waarin structurele verbeteringen in het financieel beheer worden gerealiseerd", klinkt het.

Volgens Kuipers zijn de financiƫle tekortkomingen op zijn departement "niet allemaal issues die je eenvoudig kunt oplossen". VWS verwacht op de volgende Verantwoordingsdag een betere beurt te maken dan dit jaar.

In totaal gaf VWS vorig jaar ruim 31 miljard euro uit.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

10 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

13 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

14 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

14 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

14 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

14 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

15 uur geleden