Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers past omstreden werkwijze voor Wob-verzoeken niet aan

Kuipers past omstreden werkwijze voor Wob-verzoeken niet aan

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid blijft via de zogeheten "gefaseerde aanpak" verzoeken voor de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) behandelen, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens die methode wordt informatie per thema, zoals 'vaccinaties' of 'mondkapjes', openbaar gemaakt.

Op die werkwijze is kritiek, onder meer van verschillende media, omdat het langer duurt voordat de informatie wordt gedeeld. Ook is het vaak onvolledig, omdat het opgesplitst is per thema.

De rechter tikte het ministerie eerder op de vingers vanwege deze werkwijze. Die zei dat media hun rol als waakhond moeten kunnen vervullen en dat het daarvoor belangrijk is dat ministeries tijdig informatie delen als daarom wordt gevraagd. Tegen die uitspraak loopt nu nog een hoger beroep.

Stuk voor stuk

Volgens Kuipers is het aantal Wob-verzoeken nog steeds zo groot dat het niet mogelijk is om die stuk voor stuk te beoordelen en te versturen. Om de druk te verlagen, heeft het ministerie ongeveer honderd juristen ingehuurd om Wob-verzoeken te verwerken. Als een aanvrager om een kleiner aantal documenten vraagt dat relatief eenvoudig is te vinden, dan neemt Kuipers wel direct een besluit op het verzoek.

Wel kijkt de minister naar hoe de aanpak verbeterd kan worden. Hij wil daarbij kijken naar een "mogelijke verfijning van de techniek".

Meer uit Politiek

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

5 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

6 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

7 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

9 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

10 uur geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

11 uur geleden
Kabinet: sturen reddingsboten naar Oekraïne serieuze optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

11 uur geleden