
Kuipers: opnames corona stijgen mogelijk begin januari weer
ROTTERDAM (ANP) - Het aantal opnames van coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zal de komende dagen nog dalen, voorspelt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. Hij verwacht dat ergens aan het eind van de eerste week van januari het aantal weer zal toenemen. Wel benadrukt hij dat er nog veel onzeker is, vanwege de nieuw ontdekte omikronvariant van het virus.
Volgens Kuipers blijft het daarom ook lastig te zeggen hoe hoog de piek in de ziekenhuisbezetting precies zal worden. Dat heeft alles te maken met de vraag hoeveel de omikronvariant al voorkomt in ons land en ook met hoeveel meer of minder ziekmakend de virusvariant is in vergelijking met delta. De omikronvariant lijkt een stuk besmettelijker en zal volgens voorspellingen de deltavariant, die nu nog dominant is, snel voorbijstreven.
Sinds zondag geldt een strenge lockdown in Nederland. En dat terwijl de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames op dit moment gemiddeld gezien nog dalen. Toch is Kuipers het eens met de genomen maatregelen. Nederland kan het zichzelf "niet veroorloven" om geen rekening te houden met sombere scenario's over de mogelijke effecten van de omikronvariant op de situatie in de ziekenhuizen.
De lockdown geeft ruimte om meer te leren over de omikronvariant en om het zetten van boosterprikken te versnellen, zegt Kuipers. De GGD'en hebben dit weekend ook aangekondigd dat te doen. Voor het eind van januari moet iedere volwassene die dat wil een oppepprik hebben gehad, maar de gezondheidsdiensten willen dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk aan de beurt zijn. De boostercampagne een paar dagen eerder afronden, kan al veel schelen voor de komende druk in de ziekenhuizen, stelt Kuipers.
Meer uit Gezond
ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.
1 uur geledenVENLO (ANP) - Het smeren van zonnebrandcrème zou net als tandenpoetsen en haren kammen een onderdeel moeten zijn van onze dagelijkse routine. Daarvoor pleit Karen van Poppelen, dermatoloog bij VieCuri Medisch Centrum. "Smeren zit nog niet in ons systeem, terwijl het aantal mensen met huidkanker hard toeneemt."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding liggen, mogen niet ook nog eens het slachtoffer worden van de problemen in jeugdhulp en -bescherming. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou om zesduizend kinderen per jaar gaan die in een dergelijke situatie belanden.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
2 dagen geledenASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.
5 dagen geledenALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".
5 dagen geleden