Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers neemt geen extra maatregelen tegen stijging zorgkosten

Kuipers neemt geen extra maatregelen tegen stijging zorgkosten

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Tweede Kamer wil dat zorgminister Ernst Kuipers het eigen risico en de eigen bijdrage voor de zorg afschaft en een streep zet door de stijging van zorgpremies. Dat wil de minister niet, zei hij tijdens het wekelijkse vragenuurtje. De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de stijgende zorgpremies voor Nederlanders, zeker voor mensen met lage en middeninkomens.

Ook het afschaffen van de eigen bijdrage op voorgeschreven medicijnen ziet de minister niet zitten. Volgens Fleur Agema (PVV) dreigt zorgmijding als Kuipers de eigen bijdrage niet schrapt.

Lage en middeninkomens worden volgens Kuipers gecompenseerd via een stijging van de zorgtoeslag. Daarmee wordt voor een groot deel van deze groep mensen de gemiddelde stijging van de zorgpremie voor het basispakket vergoed. Met daarbij de bevriezing van het maximale eigen risico en die voor de eigen bijdrage die mensen voor de zorg moeten betalen, worden volgens hem veel mensen afdoende gecompenseerd voor de stijgende zorgkosten. Daarnaast is er nog het koopkrachtpakket van het kabinet, voegde hij daaraan toe.

Onvoldoende

Deze door Kuipers opgesomde maatregelen vindt een groot deel van de Kamer volstrekt onvoldoende. Ook coalitiepartijen CDA en D66 vinden dat Kuipers meer moet doen om op zijn minst de onrust onder Nederlanders weg te nemen.

Het Algemeen Dagblad meldde recent dat bijna de helft van de Nederlanders vreest de zorgrekening volgend jaar niet meer te kunnen betalen. Kuipers snapt hun zorgen; het kabinet neemt "waar mogelijk maatregelen". In het eerste kwartaal komend jaar wordt goed in de gaten gehouden of het aantal mensen met betalingsachterstanden in de zorg toeneemt, evenals het aantal wanbetalers, zei de minister.

Hervorming eigen risico

Ook coalitiepartijen CDA en D66 vinden dat Kuipers meer moet doen. D66 voelt, samen met enkele oppositiepartijen, wel wat voor hervorming van het eigen risico, zei Wieke Paulusma. CDA-Kamerlid Joba van den Berg wil dat Kuipers rekenvoorbeelden voor een aantal groepen maakt. "Mensen hebben in het land nu geen gevoel" wat de stijging van de zorgpremie - en de andere maatregelen als koopkrachtsteun en bevriezing van het eigen bijdrage - concreet voor hen gaat betekenen, zei Van den Berg.

Volgens Kuipers is dat niet te doen.

Meer uit Gezond

Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

5 uur geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

5 uur geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

5 uur geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

1 dag geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

1 dag geleden
Zoetermeer bezorgd over toekomstig zorgaanbod in HagaZiekenhuis

ZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".

2 dagen geleden
HagaZiekenhuis moet reorganiseren om financiële problemen

DEN HAAG (ANP) - Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.

2 dagen geleden