Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: ministerie frustreerde uitbreiding ic-capaciteit niet

Kuipers: ministerie frustreerde uitbreiding ic-capaciteit niet

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt tegen dat door zuinigheid en bureaucratie op zijn ministerie de ic-capaciteit tijdens de coronapandemie lager was dan die had kunnen zijn. Een paar bedden meer of minder had bovendien niet kunnen voorkomen dat de samenleving een paar keer op slot moest om overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen, aldus de bewindsman.

NRC meldt dat het ministerie onenigheid had met een aantal ziekenhuizen over de financiering van extra bedden op de intensive care. De krant concludeert dat ziekenhuizen daardoor werden ontmoedigd om extra plekken te creëren, terwijl daar juist grote behoefte aan was. Het ministerie zou zelfs aangeraden hebben om bedden te schrappen.

Kuipers, die destijds als ziekenhuisbestuurder verantwoordelijk was voor de verdeling van de ic-bedden, herkent die discussie over de financiering "ongelofelijk goed". Maar hij zegt dat die de uitbreiding van de capaciteit niet heeft geschaad. Het artikel in NRC "geeft niet een compleet beeld", aldus de minister, die er dan ook "wat afstand" van neemt. De discussie waar het artikel naar verwijst, had volgens hem betrekking op zaken als spreiding over het land, de impact op het zorgstelsel als geheel en het aantal bedden dat er al was vóór de coronacrisis.

Plekken vrijmaken

"De insteek is steeds geweest: zoveel mogelijk ic-bedden", zegt Kuipers. Er is in het voorjaar van 2020 "met man en macht gewerkt" om dat in zo kort mogelijke tijd voor elkaar te krijgen. Maar dat betekende wel dat mensen aan de beademing lagen in operatiekamers en op andere plekken die daar niet voor zijn bedoeld.

Vanaf de zomer daarop is gewerkt aan een meer structurele oplossing, die minder druk zou leggen op de reguliere zorg. Daarbij is besloten tot een uitbreiding van het aantal bedden van 1150 naar 1700, wat gezien werd als "het absolute maximum", waarbij de extra capaciteit evenredig gespreid zou worden over de regio's.

Ziekenhuizen konden geld krijgen voor extra plekken die zij vrijmaakten. Daarbij werd uitgegaan van de aantallen die zij voor de pandemie in bijvoorbeeld hun jaarverslag hadden genoemd. Maar die bleken in de praktijk niet altijd te kloppen, zegt Kuipers. Over dat uitgangspunt ontstond volgens de bewindsman in sommige gevallen discussie met het ministerie, niet over de mogelijkheid om meer bedden te realiseren.

Meer uit Gezond

AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

20 uur geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

21 uur geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

22 uur geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

1 dag geleden
Dijkstra niet in beroep om kinderhartchirurgie, koerst op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die een streep zette door een besluit om de kinderhartchirurgie te beperken tot twee centra. In plaats daarvan wil ze dat alle betrokken partijen afspraken maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van deze hoogspecialistische zorg. Op de langere termijn ziet Dijkstra toch een vorm van concentratie voor zich, waarover een bestuurlijk akkoord moet worden gesloten.

1 dag geleden
Griepepidemie zwakt af, maar te vroeg om einde te voorspellen

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat griep heeft, is gedaald. Vorige week gingen 58 op elke 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. Dat is nog net boven de grens van de epidemie. Die ligt op 56. De griepepidemie duurt nu vijf weken, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden
Beginnende artsen in Zuid-Korea nemen massaal ontslag

SEOUL (ANP/AFP) - Uit protest tegen aangekondigde hervormingen in medische opleidingen heeft in een paar dagen tijd in Zuid-Korea ruim 70 procent van de beginnende artsen ontslag genomen. De ziekenhuizen zitten opeens zonder voldoende artsen. Circa 8800 jonge artsen nemen ontslag en bijna 8000 van hen zijn ook meteen niet meer op hun werk verschenen, aldus Zuid-Koreaanse media.

1 dag geleden