Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: ministerie frustreerde uitbreiding ic-capaciteit niet

Kuipers: ministerie frustreerde uitbreiding ic-capaciteit niet

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt tegen dat door zuinigheid en bureaucratie op zijn ministerie de ic-capaciteit tijdens de coronapandemie lager was dan die had kunnen zijn. Een paar bedden meer of minder had bovendien niet kunnen voorkomen dat de samenleving een paar keer op slot moest om overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen, aldus de bewindsman.

NRC meldt dat het ministerie onenigheid had met een aantal ziekenhuizen over de financiering van extra bedden op de intensive care. De krant concludeert dat ziekenhuizen daardoor werden ontmoedigd om extra plekken te creëren, terwijl daar juist grote behoefte aan was. Het ministerie zou zelfs aangeraden hebben om bedden te schrappen.

Kuipers, die destijds als ziekenhuisbestuurder verantwoordelijk was voor de verdeling van de ic-bedden, herkent die discussie over de financiering "ongelofelijk goed". Maar hij zegt dat die de uitbreiding van de capaciteit niet heeft geschaad. Het artikel in NRC "geeft niet een compleet beeld", aldus de minister, die er dan ook "wat afstand" van neemt. De discussie waar het artikel naar verwijst, had volgens hem betrekking op zaken als spreiding over het land, de impact op het zorgstelsel als geheel en het aantal bedden dat er al was vóór de coronacrisis.

Plekken vrijmaken

"De insteek is steeds geweest: zoveel mogelijk ic-bedden", zegt Kuipers. Er is in het voorjaar van 2020 "met man en macht gewerkt" om dat in zo kort mogelijke tijd voor elkaar te krijgen. Maar dat betekende wel dat mensen aan de beademing lagen in operatiekamers en op andere plekken die daar niet voor zijn bedoeld.

Vanaf de zomer daarop is gewerkt aan een meer structurele oplossing, die minder druk zou leggen op de reguliere zorg. Daarbij is besloten tot een uitbreiding van het aantal bedden van 1150 naar 1700, wat gezien werd als "het absolute maximum", waarbij de extra capaciteit evenredig gespreid zou worden over de regio's.

Ziekenhuizen konden geld krijgen voor extra plekken die zij vrijmaakten. Daarbij werd uitgegaan van de aantallen die zij voor de pandemie in bijvoorbeeld hun jaarverslag hadden genoemd. Maar die bleken in de praktijk niet altijd te kloppen, zegt Kuipers. Over dat uitgangspunt ontstond volgens de bewindsman in sommige gevallen discussie met het ministerie, niet over de mogelijkheid om meer bedden te realiseren.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

waggel1 1 week geleden
"Een paar bedden meer of minder had bovendien niet kunnen voorkomen dat de samenleving een paar keer op slot moest om overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen, aldus de bewindsman". Een paar andere bewindslieden met kennis van zaken hadden dat wel kunnen voorkomen. Geen afbouw ic capaciteit zoals voor de corona plaatsvond. En door al dat gesukkel van , God beter het, democratisch gekoen nep speciaslisten kregen we dus de lokdowns voorgeschreven omdat men bang was dat er anders niet genoeg bedden zouden zijn. Bedden die dus waren weg bezuinigd. En wat die miskleun heeft gekost is bekend. Een veelvoud van de bezuiniging op de bedden. Maar, who cares, Nietwaar?
dekiewies 1 week geleden
Weer liegen en excuses maken is de nieuwe trend en elan van het nieuwe kabinet.
copie 1 week geleden
Kuipers is een gevaarlijke leugenaar. Net als zijn voorganger de Jonge. Dit zijn met de Regering van Rutte gewoon WEF aanhangers.

Meer uit Gezond

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus

DEN HAAG (ANP) - Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

9 uur geleden
Tweede geval van apenpokken in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is bij een tweede persoon in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat op vrijdag ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben. Het RIVM geeft geen informatie over de beide patiënten.

9 uur geleden
Minister Kuipers verwacht meer gevallen van apenpokken

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verwacht dat meer Nederlanders besmet zullen raken met apenpokken. Vrijdag is het virus voor het eerst vastgesteld bij een persoon in Nederland, meldde het RIVM. De identiteit van de besmette persoon is niet bekendgemaakt.

1 dag geleden
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

1 dag geleden
Spoedberaad Wereldgezondheidsorganisatie over apenpokken

GENEVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering wegens de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.

1 dag geleden
Kuipers: kans is groot dat apenpokken naar Nederland komen

DEN HAAG (ANP) - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt het "verstandig" om de ontwikkelingen rond het apenpokkenvirus goed in de gaten te houden. "De kans is groot dat het hier wel degelijk komt", aldus de bewindsman. Bekeken moet worden hoe ernstig het virus is en of er ingegrepen moet worden, "maar het is echt aan het RIVM om daar verstandige uitspraken over te doen."

1 dag geleden
Zorgminister Kuipers wil werkdruk huisartsen verlagen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers wil de werkdruk van huisartsen verminderen. Hij denkt dat te kunnen bereiken door bijvoorbeeld onnodige administratieve lasten weg te nemen.

2 dagen geleden