Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers lichtte Kamer verkeerd in, toch opnames van OMT bewaard

Kuipers lichtte Kamer verkeerd in, toch opnames van OMT bewaard

DEN HAAG (ANP) - Anders dan zorgminister Ernst Kuipers eerder had gemeld, zijn er toch geluidsopnamen bewaard gebleven van vergaderingen over corona van het Outbreak Management Team (OMT). Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij dat niet wist en dat het ook niet de bedoeling is dat opnamen worden bewaard. De regel is dat audio wordt vernietigd zodra het verslag van een OMT-vergadering klaar is. De Kamer is verontwaardigd, wil meer informatie en gaat zo snel mogelijk na het herfstreces in debat met de minister.

Kuipers betreurt dat hij er niet van op de hoogte was dat er onbedoeld toch opnamen bewaard zijn gebleven. Het gaat om ongeveer dertig fragmenten en die liggen op zijn eigen departement, is hem pas vorige week gebleken. De fragmenten gaan over de periode juni 2020 tot en met maart 2021, toen het OMT over corona vergaderde.

Dat de opnamen in strijd met het protocol toch bewaard zijn, komt volgens de minister door het RIVM en het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIB). Zij zijn verantwoordelijk voor de tijdige verwijdering van de opnamen. Toen dit niet is gebeurd, heeft het RIVM de tapes "onbedoeld en onterecht" meegestuurd naar VWS samen met honderdduizenden documenten over Covid-19. Zulke verzendingen gebeuren automatisch.

Vernietigen opnamen

In mei was het RIVM er al achter gekomen dat niet alle audiobestanden waren verwijderd. Begin juni is dat aan VWS gemeld met het verzoek om de audiofragmenten te verwijderen. "Dit signaal is niet verder opgepakt en niet geëscaleerd", schrijft Kuipers. Op 14 oktober hoorde hij pas dat er opnamen van het OMT aanwezig zijn op zijn ministerie. Kuipers wil dat de procedure voor de opslag en verwijdering wordt aangepast, zodat de bestanden veiliger zijn en tijdig worden vernietigd.

De nu beschikbare tapes wil Kuipers wel bewaren, maar evenwel niet openbaar maken in het belang van de Staat. Hij vindt het niet goed als de leden van het OMT zich niet meer vrij durven te uiten als ze weten dat later alles publiek wordt. Dat is niet goed voor de gedachtevorming en als het OMT niet goed functioneert, raakt dat het belang van de Staat en van de maatschappij, aldus de minister.

Debat SP

De SP probeerde donderdag tevergeefs een debat te regelen, omdat Kuipers de Kamer meerdere keren verkeerd informeerde. "Is de minister nog wel in control?" vroeg SP-Kamerlid Maarten Hijink zich af. Ook de PVV en andere oppositiepartijen wilden hiervoor het begrotingsdebat van donderdag verplaatsen. Maar een meerderheid wilde eerst meer informatie en snel na het herfstreces een debat. VVD en CDA wilden de kwestie betrekken bij een ander debat.

Meer uit Politiek

Klaas Dijkhoff start actiegroep om democratie te versterken

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-bewindspersoon Klaas Dijkhoff heeft samen met een aantal anderen een actiegroep opgericht om de democratie in Nederland te versterken. De stichting Voor Ons Nederland (VON) wil naar eigen zeggen de "milde meerderheid" verenigen en tegenwicht bieden aan "populistische en antidemocratische krachten".

5 uur geleden
Kamer verenigd over nieuwe NAVO-norm, verdeeld over bekostiging

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is vrijwel verenigd in haar steun voor de verhoging van de NAVO-norm naar 5 procent. Dat bleek dinsdag tijdens een debat. Over hoe het allemaal betaald moet worden, verschillen de partijen sterk van mening.

5 uur geleden
Schoof hamert op eenheid over tijdpad bij komende NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Het is "verstandig" als tijdens de NAVO-top wordt besloten dat de verhoging van de NAVO-norm in 2032 moet worden gerealiseerd door de lidstaten van het bondgenootschap. Maar voor het demissionaire kabinet is dat jaartal geen halszaak, aldus premier Dick Schoof. "De eenheid van de NAVO is het allerbelangrijkste."

7 uur geleden
BuZa: Israël verlaten kan binnenkort misschien weer per vliegtuig

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al en Arkia brengen in kaart hoeveel buitenlandse reizigers Israël per vliegtuig zouden willen verlaten. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Tel Aviv in een bericht aan Nederlanders in Israël. Het ministerie adviseerde Nederlanders eerder om Israël over land via Jordanië of Egypte te verlaten, waarbij uitreizen via Egypte meer mogelijkheden biedt.

8 uur geleden
Timmermans wil zich nog niet vastleggen op jaartal voor NAVO-norm

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil zich nog niet vastleggen op een jaartal wanneer de NAVO-norm moet zijn verhoogd naar 5 procent. Er zal uiteindelijk wel een tijdpad worden vastgelegd, maar daarover moet nog worden gediscussieerd, zei GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans in een debat over de komende NAVO-top.

10 uur geleden
SP wil geld steken in cyber, maar geen 'blanco cheque' voor NAVO

DEN HAAG (ANP) - Met de SP is te praten over extra geld voor cyberveiligheid en verbetering van de inlichtingenpositie, zei partijleider Jimmy Dijk dinsdag in het debat in de Tweede Kamer over de komende NAVO-top. "Dan kunnen we zaken doen." Tijdens de top wordt gesproken over het ophogen van de NAVO-norm naar 5 procent.

11 uur geleden
NSC'er Boomsma geen tegenkandidaat voor lijsttrekkerschap

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Diederik Boomsma werpt zichzelf niet op als tegenkandidaat voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij legt zich daarmee neer bij de keuze van het partijbestuur voor Eddy van Hijum, demissionair minister van Sociale Zaken. Boomsma schrijft op X: "Was graag NSC lijsttrekker geworden maar niet zonder steun van bestuur/kabinet e.a."

11 uur geleden