Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers houdt besluitvorming corona volgende week tegen het licht

Kuipers houdt besluitvorming corona volgende week tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vertelt volgende week hoe in de toekomst besluiten genomen worden over de coronaregels. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers stuurt dan een eerder aangekondigde brief aan de Tweede Kamer over de plannen voor "de rest van deze winter". Over ongeveer een maand volgen nog de plannen voor de "middellangetermijn", ofwel de periode na de winter. Dit voorjaar presenteert het kabinet plannen om eventuele toekomstige pandemieën het hoofd te bieden.

In de brief van volgende week komt een aantal onderwerpen aan de orde, zegde Kuipers toe tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Naast het besluitvormingsproces zal ook de manier waarop de zorgcapaciteit gecoördineerd wordt besproken worden. Hij gaat verder in op de communicatie rond de coronamaatregelen en de "sturingsindicatoren", ofwel de doelstellingen die het kabinet heeft met het coronabeleid. De Kamer zou graag zien dat er een duidelijkere rol wordt weggelegd voor argumenten om maatregelen te versoepelen die niet direct te maken hebben met de virusbestrijding, zoals het geestelijk welzijn van mensen.

Sinds het begin van de coronacrisis verloopt de besluitvorming rond de maatregelen steeds via min of meer hetzelfde proces. Het kabinet wint advies in bij onder meer het Outbreak Management Team (OMT), bespreekt dat met betrokkenen zoals de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en neemt vervolgens een besluit in een speciale ministeriële commissie. De besluiten worden vervolgens bekendgemaakt op een persconferentie, waarna de stukken naar de Kamer gaan en er even later een debat over plaatsvindt. Het parlement vraagt al langer om een herziening van dat proces.

De eerste stap daarin is volgens Kuipers al gezet doordat de Kamer voortaan vóór de persconferentie de OMT-stukken krijgt. Dit betekent dat de journalisten die daarbij aanwezig zijn zich beter kunnen voorbereiden, maar ook dat de Kamer meer tijd heeft om over de coronamaatregelen na te denken.

Meer uit Politiek

JA21 in Overijssel krijgt er zetel bij, PvdD levert zetel in

ZWOLLE (ANP) - JA21 heeft er bij de Provinciale Statenverkiezingen in de provincie Overijssel een zetel bijgekregen, ten koste van de Partij voor de Dieren (PvdD). Het verschil tussen de twee partijen was maar 36 stemmen, blijkt uit de uitslag van het centraal stembureau die donderdag definitief is vastgesteld.

7 uur geleden
Wim Hillenaar voorgedragen als nieuwe burgemeester van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De gemeenteraad van Maastricht heeft donderdagavond Wim Hillenaar (CDA) voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Limburgse hoofdstad. Hillenaar (54) volgt de huidige burgemeester Annemarie Penn - te Strake op, die per 1 juli met pensioen gaat. Hillenaar was tot 31 januari waarnemend burgemeester van Land van Cuijk. Daarvoor was hij elf jaar burgemeester van de gemeente Cuijk. "Hillenaar is een burgemeester voor alle inwoners van Maastricht. Hij heeft de autoriteit en warme uitstraling die de inwoners vragen", aldus de voorzitter van de vertrouwenscommissie, John Steijns.

8 uur geleden
Tweede Kamer wil van tijdelijke huurcontracten af

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil af van tijdelijke huurcontracten. In het parlement tekent zich een meerderheid af voor een wetsvoorstel van ChristenUnie en de Partij van de Arbeid, zo bleek tijdens een debat over het initiatief.

9 uur geleden
Top van het kabinet gaat provinciale verkiezingsuitslag bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zijn drie vicepremiers uitgenodigd om de uitslag van de provinciale verkiezingen te bespreken. Bedoeling van het overleg, dat dinsdag plaatsvindt op zijn ministerie van Algemene Zaken, is om onder meer de grote overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) te duiden en analyseren, zo heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld. De coalitiepartijen verloren flink en BBB werd de grootste in alle provincies.

10 uur geleden
Bijna alle BBB-kandidaten staan klaar voor Provinciale Staten

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat de meeste gekozen leden van de BoerBurgerBeweging (BBB) hun zetel innemen in Provinciale Staten. Uit een rondgang van het ANP langs acht van de twaalf provincies komt naar voren dat vooralsnog een enkeling afhaakt. De BBB-leden zijn de afgelopen tijd getraind vanuit het landelijke bestuur en vanuit de provincie krijgen de nieuwe Statenleden ook hulp, zeggen meerdere lijsttrekkers.

11 uur geleden
Ook in provincie vindt CDA stikstofdoel 2030 'niet heilig'

DEN HAAG (ANP) - Voor lijsttrekkers van diverse provinciale afdelingen van het CDA is het jaartal 2030 niet heilig voor wat betreft stikstof, zo laten ze desgevraagd weten. Het kabinetsdoel is om dan overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd. Meerdere lijsttrekkers laten echter weten liever te zien dat er "realistisch" wordt gekeken naar de situatie, ook als dat in sommige gebieden ertoe leidt dat de stikstofdoelen pas later worden gehaald. Mirjam Sterk (lijsttrekker in de provincie Utrecht) zegt dat ze het vooral belangrijk vindt dat "we gewoon starten".

12 uur geleden
Minister: samenwerking met Tadzjieken ongemakkelijk maar nuttig

NEW YORK (ANP) - Het is "ongemakkelijk" dat Nederland samen met Tadzjikistan medeorganisator is van de VN-Waterconferentie in New York, erkent minister Liesje Schreinemacher tegenover het ANP. In het land staan mensenrechten en verschillende vrijheden onder zware druk. Wel heeft Schreinemacher "goede gesprekken" kunnen voeren met haar Tadzjiekse collega over de mensenrechten in zijn land.

13 uur geleden