Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers houdt besluitvorming corona volgende week tegen het licht

Kuipers houdt besluitvorming corona volgende week tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vertelt volgende week hoe in de toekomst besluiten genomen worden over de coronaregels. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers stuurt dan een eerder aangekondigde brief aan de Tweede Kamer over de plannen voor "de rest van deze winter". Over ongeveer een maand volgen nog de plannen voor de "middellangetermijn", ofwel de periode na de winter. Dit voorjaar presenteert het kabinet plannen om eventuele toekomstige pandemieën het hoofd te bieden.

In de brief van volgende week komt een aantal onderwerpen aan de orde, zegde Kuipers toe tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Naast het besluitvormingsproces zal ook de manier waarop de zorgcapaciteit gecoördineerd wordt besproken worden. Hij gaat verder in op de communicatie rond de coronamaatregelen en de "sturingsindicatoren", ofwel de doelstellingen die het kabinet heeft met het coronabeleid. De Kamer zou graag zien dat er een duidelijkere rol wordt weggelegd voor argumenten om maatregelen te versoepelen die niet direct te maken hebben met de virusbestrijding, zoals het geestelijk welzijn van mensen.

Sinds het begin van de coronacrisis verloopt de besluitvorming rond de maatregelen steeds via min of meer hetzelfde proces. Het kabinet wint advies in bij onder meer het Outbreak Management Team (OMT), bespreekt dat met betrokkenen zoals de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en neemt vervolgens een besluit in een speciale ministeriële commissie. De besluiten worden vervolgens bekendgemaakt op een persconferentie, waarna de stukken naar de Kamer gaan en er even later een debat over plaatsvindt. Het parlement vraagt al langer om een herziening van dat proces.

De eerste stap daarin is volgens Kuipers al gezet doordat de Kamer voortaan vóór de persconferentie de OMT-stukken krijgt. Dit betekent dat de journalisten die daarbij aanwezig zijn zich beter kunnen voorbereiden, maar ook dat de Kamer meer tijd heeft om over de coronamaatregelen na te denken.

Meer uit Politiek

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

1 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

19 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

20 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

20 uur geleden
Bloomberg: Turkije gaat NAVO-kandidatuur Rutte steunen

ANKARA/BRUSSEL (ANP) - Turkije spreekt vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn steun uit voor de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte om de baas van de NAVO te worden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt dat besluit na een bezoek van Rutte, zeggen bronnen dicht bij Erdogan tegen persbureau Bloomberg.

21 uur geleden
Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

22 uur geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

23 uur geleden