Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: geen enkel zorgsysteem kan zeer snelle verspreiding aan

Kuipers: geen enkel zorgsysteem kan zeer snelle verspreiding aan

DEN HAAG (ANP) - Geen enkel zorgsysteem kan een zo snelle verspreiding van het aantal coronabesmettingen aan zoals nu in Engeland gebeurt door de nieuwe variant. "Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland. Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, kom je altijd ergens tegen limieten aan", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Kuipers praat de Kamerleden bij over de recente ontwikkelingen met het virus, maar zegt geen prognose te kunnen doen over de komende tijd vanwege de onvoorspelbaarheid van de Britse mutatie. Die is niet schadelijker dan het huidige virus maar wel een stuk besmettelijker. "Deze variant is een grote onzekere factor, een grote zorg". De verspreiding kan echt heel hard gaan, benadrukt Kuipers.

De mutatie is ook in Nederland opgedoken. Daar wordt nu extra onderzoek naar gedaan door grootschalige testen, onder meer in de gemeente Lansingerland. Als er geen nieuwe variant zou bestaan, zou Kuipers tevreden zijn over de daling die is ingezet. Eind januari zou het aantal patiënten in het ziekenhuis dan rond de 2000 uitkomen, is de berekening. Maar de instroom in ziekenhuizen is volgens Kuipers nu met 200 per dag nog wel 5 keer hoger dan de 40 per dag, die volgens de 'signaalwaarden' gewenst is.

Vergelijking met sporten

Kuipers wees op de bezetting op de intensive cares met coronapatiënten het afgelopen jaar. Half maart lagen daar 100 patiënten met Covid-19, half oktober waren dat er 300, half december 500 en nu 700. Hij vergeleek de inzet van ziekenhuismedewerkers met sporten. "In maart waren we aan het joggen, in oktober was het rennen, in december flink rennen en in januari is het buiten adem zijn. Om daar dan nóg een tandje bij te doen, is lastig".

Kuipers zei verder dat het tempo van de vaccinaties wat hem betreft omhoog moet. "We moeten zo snel mogelijk vaccineren, geen vaccins ongebruikt laten liggen. Er moet versnelling op komen", aldus de LNAZ-voorzitter. Door de Europese goedkeuring van het Moderna-vaccin heeft Nederland nu twee middelen ter beschikking tegen Covid-19. Voor de kerst keurde de Europese Commissie al een eerste coronavaccin goed, van BioNTech-Pfizer.

Tot nu toe zijn volgens Kuipers ongeveer 39.000 mensen in de acute zorg gevaccineerd. Dat is zo'n 10 procent van het totale ziekenhuispersoneel. Dat is nog beperkt, zegt Kuipers, maar het zal straks al zeker schelen. De betrokkenen hebben een eerste prik gehad. Het vaccin beschermt na drie weken. Dan volgt een tweede prik die moet leiden tot een hogere bescherming.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 week geleden
lockdown is lockdown dus niet vliegen en in eigen blijven.
wvberend 1 week geleden
Hier moet dan toch wel eerst `n paar weken over vergadert worden, en stop eens met die vluchten van en naar Engeland op slot met zulke landen, vluchtverkeer aan de grond.
Louis53 1 week geleden
Als Rutte en co (ook die domme van Dissel) adequaat gehandeld hadden en de zaak niet zo hadden laten lopen, ook nu niet nu de heilige drie éénheid weet waar de haarden zijn, dan was de ellende een stuk minder geweest en was niet heel Nederland voor zo lange tijd gegijzeld geweest door zijn eigen regering. De vrijheden zijnberoofd zonder wetenschappelijke onderbouwing, alleen omdat men denkt, vermoedt, misschien etc etc. Slappe was is het
bung 87 1 week geleden
met de gesloten ziekenhuizen en de 75.000 weg bezuinigde verzorgers hadden we deze overvolle ellende niet gehad. dank aan rutte.

Meer uit Gezond

'Ook gevaar voor registratie vaccinatie door lek bij GGD'

HILVERSUM (ANP) - Het lek in de IT-systemen bij de GGD, zorgt voor veiligheidsrisico’s bij de registratie van vaccins. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden dankzij het datalek persoonsgegevens uit het systeem te verhandelen op internet.

13 minuten geleden
AstraZeneca werkt met Oxford aan vaccin Zuid-Afrikaanse variant

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Farmaceut AstraZeneca werkt samen met de Universiteit van Oxford aan een nieuw vaccin voor de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat zegt topman Pascal Soriot tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Hij verwacht dat het huidige coronavaccin van de farmaceut ook al beschermt tegen die variant, al is niet zeker in welke mate.

1 uur geleden
Wereldwijd meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld

BALTIMORE (ANP) - Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, volgens de telling van de Johns Hopkins University in Baltimore. Er zijn naar schatting 1,4 miljard coronatests gedaan.

2 uur geleden
Kamer wil betere beschermingsmaskers voor al het zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat alle zorgmedewerkers op hun werk de beschikking krijgen over mond-neusmaskers (FFP2) die een betere bescherming bieden tegen onder meer het coronavirus. Een meerderheid steunt een oproep van Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen.

3 uur geleden
Uitbraak van Zuid-Afrikaanse variant coronavirus in Gorinchem

GORINCHEM (ANP) - In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt. Meerdere mensen hebben die mutatie onder de leden. Het is de eerste uitbraak van die variant in Nederland, meldt de GGD Zuid-Holland Zuid.

6 uur geleden
Onderzoek naar werking coronavaccins op kwetsbare patiënten

GRONINGEN (ANP) - Groningse onderzoekers gaan onderzoek doen naar de werking van vaccins tegen corona op nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker.

7 uur geleden
Vijf coronapatiënten minder opgenomen in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen het afgelopen etmaal iets gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2375 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er 5 minder dan maandag.

7 uur geleden