Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: geen aansporing van WHO nodig voor scherp coronabeleid

Kuipers: geen aansporing van WHO nodig voor scherp coronabeleid

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid doet "ontzettend veel" om met het coronavirus om te gaan in de toekomst. Zorgminister Ernst Kuipers heeft geen aansporing daarvoor nodig, zegt hij desgevraagd in een reactie op de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan overheden om meer te doen tegen corona. De WHO maakte eerder deze week bekend dat dit jaar al een miljoen coronadoden zijn gevallen.

Kuipers wijst erop dat hij vrijdagochtend nog overleg heeft gehad met zijn collega-ministers over de status van de sectorplannen. Sectoren zoals de horeca en cultuur werken zelf aan plannen ter voorbereiding op een eventuele nieuwe coronagolf. De minister wijst ook op een nieuwe vaccinatieronde tegen corona die in september begint voor iedereen vanaf twaalf jaar die een nieuwe prik wil.

Ook is er volgens hem genoeg oog voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Juist om hen te beschermen wil Kuipers eerst aan deze groep een nieuwe boosterprik aanbieden. Dat moet dan via de huisarts gebeuren, omdat zij de meeste kijk hebben op de gezondheid van hun eigen patiƫnten, stelt de minister. De GGD, die de grote vaccinatierondes doet, heeft daar geen zicht op. Eerder deze zomer roerden actiegroepen van huisartsen zich, omdat zij er weer extra werk bij krijgen zonder dat hierover is overlegd.

Tegelijk stelt Kuipers in "een nuchtere constatering" vanuit zijn vorige functie als medicus vast, dat de mensen om wie het gaat om veel redenen kwetsbaar zijn voor infectieziekten. Corona is daar nu bij gekomen. Maar mensen met bijvoorbeeld een slechte hart- of nierfunctie zijn ook kwetsbaar voor andere zaken zoals het warme weer, zegt hij.

Meer uit Binnenland

Slachtofferhulp: het is erg druk na schietpartijen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het is erg druk met mensen die slachtofferhulp nodig hebben na de schietpartijen in Rotterdam donderdag. Slachtofferhulp Nederland houdt daarom meerdere groepsbijeenkomsten, laat een woordvoerder vrijdag weten. Vlak na de incidenten kwamen ook al meerdere groepen bij elkaar om te praten over de gebeurtenissen.

19 minuten geleden
Bloemen en verdriet bij huis doodgeschoten vrouw en dochter

ROTTERDAM (ANP) - Bij het huis van de donderdag doodgeschoten moeder en haar 14-jarige dochter hebben enkele mensen een bosje bloemen gestoken in de zwarte schermen die rondom het woningblok staan. Er heerst een verdrietige sfeer op het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, aldus een verslaggever ter plaatse. Politie is op het plein in gesprek met buurtbewoners. Er wordt gehuild en sommige mensen omhelzen elkaar.

24 minuten geleden
Politie: aantal slachtoffers schietpartijen Rotterdam blijft drie

ROTTERDAM (ANP) - De politie Rotterdam bevestigt dat er donderdag niet meer dan drie slachtoffers zijn gevallen door de twee schietincidenten in het Erasmus MC en op het Heiman Dullaertplein. Donderdagavond was er nog enige onduidelijkheid over of er mogelijk meer slachtoffers waren. De politie laat nu weten dat er niet meer slachtoffers zijn aangetroffen.

1 uur geleden
Sfeer gelaten bij Erasmus MC dag na schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Bij het Erasmus MC heerst een dag na de schietpartij een gelaten sfeer onder de werknemers. Toch gaat voor de meeste ziekenhuismedewerkers het werk "gewoon weer door", zegt een medewerker tegen een verslaggever ter plaatse. Wel zal er in het ziekenhuis onderling veel nagepraat worden.

1 uur geleden
Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

9 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

10 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

10 uur geleden