Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers fluit als eerste Nederlandse scheidsrechter finale EK

Kuipers fluit als eerste Nederlandse scheidsrechter finale EK

LONDEN (ANP) - Björn Kuipers wordt zondag de eerste Nederlandse scheidsrechter die de finale van een EK voetbal fluit. De Europese federatie UEFA heeft de 48-jarige arbiter uit Oldenzaal aangesteld voor de eindstrijd op Wembley tussen Italië en Engeland.

De afgelopen dagen ging al het gerucht dat Kuipers de finale zou mogen fluiten. Na de twee halve finales kwam de UEFA met de bevestiging. Nog nooit had een Nederlandse scheidsrechter de leiding over de finale van een EK of WK. Kuipers leidde in 2013 wel de finale van het toernooi om de Confederations Cup.

De gelouterde arbiter, die op twee WK's actief was en bezig is aan zijn derde EK, floot ook de finale van de Champions League in 2014 en twee keer de finale van de Europa League (2013 en 2018). Op vermoedelijk zijn laatste eindtoernooi mag Kuipers nu dan ook de EK-finale leiden. Hij geeft zondag om 21.00 uur het beginsignaal in Londen.

Wereldkampioenschap 2014

De Twentse supermarkteigenaar floot op dit EK de groepswedstrijden Denemarken - België (1-2) en Spanje - Slowakije (5-0). Kuipers had vorige week ook de leiding over het duel in de kwartfinales tussen Denemarken en Tsjechië (2-1). Danny Makkelie, de tweede Nederlandse scheidsrechter op het EK, floot woensdag de halve finale tussen Engeland en Denemarken. Makkelie gaf in de verlenging de Engelsen een strafschop, waaruit het winnende doelpunt viel (2-1). De 38-jarige EK-debutant mocht vorige maand in Rome de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije fluiten.

Kuipers was op het WK van 2014 al kandidaat om de finale te fluiten, maar hij moest toen naar huis omdat het Nederlands elftal in Brazilië de halve finales bereikte. Hij ziet dat nog steeds als de grootste teleurstelling uit zijn carrière. "Ik had nooit gedacht dat het Nederlands elftal op dat moment mijn grootste concurrent zou zijn", zei Kuipers voorafgaand aan dit EK. "Als Oranje de finale had gespeeld, had ik daar graag bij op de tribune gezeten. Maar nu hadden we beide niets. Dat was de grootste dreun uit mijn carrière in de arbitrage." Het Nederlands elftal moest het in de halve finales via strafschoppen afleggen tegen Argentinië en eindigde uiteindelijk als derde.

Kuipers, met afstand de oudste arbiter op dit EK, weet nog niet of hij doorgaat met fluiten. "Ik zie het wel, ik voel me nog hartstikke fit", zei hij voor het toernooi. "Ik laat mijn beslissing met name van gevoel afhangen. Hoe gaat het thuis, hoe ontpopt het EK zich, welke koers gaan we varen? Daar maak ik nu nog geen keuze in. Na het EK ga ik rustig op vakantie en dan kijken welke keuzes en mogelijkheden er liggen."

Meer uit Voetbal

FC Barcelona maakte afgelopen seizoen 304 miljoen euro winst

BARCELONA (ANP) - FC Barcelona heeft afgelopen seizoen 304 miljoen euro winst gemaakt. De kampioen van Spanje had rekening gehouden met een positief resultaat van 274 miljoen euro.

1 uur geleden
Van Praag als voorzitter in raad van commissarissen Ajax

ZEIST (ANP) - Michael van Praag gaat in de raad van commissarissen van Ajax aan de slag als voorzitter. In die functie volgt de 76-jarige bestuurder de woensdag opgestapte Pier Eringa op.

1 uur geleden
Ministerie meldt meer voetbalarrestaties in Engeland en Wales

LONDEN (ANP) - Het aantal arrestaties bij voetbalwedstrijden in Engeland en Wales heeft vorig seizoen het hoogste aantal bereikt in negen jaar tijd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken registreerde 2264 aanhoudingen. Er waren 1624 stadionverboden van kracht. Er zijn voor het eerst ook arrestaties bij wedstrijden in het vrouwenvoetbal meegenomen in de cijfers.

1 uur geleden
NCD noemt appje Ajax-commissaris in Op1-uitzending 'zorgwekkend'

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) vindt het "zorgwekkend" dat een van de leden van de raad van commissarissen van Ajax vanwege zorgen over haar eigen veiligheid woensdag niet durfde af te reizen naar talkshow Op1. "Ik hoor dit met grote zorg aan. Dit keuren we ten strengste af", reageert NCD-voorzitter Paul Geraeds.

2 uur geleden
KNVB-directeur: gevaarlijk om regels rond staken aan te passen

ZEIST (ANP) - Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, heeft bevestigd dat de regels rond het staken van wedstrijden niet worden aangepast. Er was behoorlijk wat ophef nadat het duel tussen Ajax en Feyenoord was gestaakt. Volgens coach Arne Slot van Feyenoord wordt hiermee competitievervalsing in de hand gewerkt. Maar de voetbalbond wil de situatie niet veranderen.

3 uur geleden
Van Praag keert als commissaris terug bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Michael van Praag keert terug bij Ajax. De oud-voorzitter gaat aan de slag in de raad van commissarissen van de club uit Amsterdam, zo bevestigen ingewijden. Ajax wil vooralsnog alleen kwijt dat het in gesprek is met Van Praag en Leo van Wijk over een mogelijke positie in de rvc.

3 uur geleden
Gebouwen Spaanse arbitrage doorzocht om mogelijke omkoping Barça

BARCELONA (ANP) - De gebouwen van de Spaanse scheidsrechtersbond zijn donderdagochtend doorzocht. Dat is gedaan op bevel van de rechtbanken die onderzoek doen naar een arbitrageschandaal waar FC Barcelona mogelijk bij betrokken is.

6 uur geleden