Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: flinke uitdaging om genoeg vaccineerders te vinden

Kuipers: flinke uitdaging om genoeg vaccineerders te vinden

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "flinke uitdaging" om genoeg mensen te vinden voor nieuwe vaccinatierondes, vanwege personeelstekorten in de hele maatschappij. Dat zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Hij houdt er rekening mee dat er in de komende maanden nieuwe vaccinatierondes nodig zijn.

De GGD'en hebben nu capaciteit om 300.000 mensen per week in te enten. Kuipers noemt dat een waakvlam en zegt dat daarvoor voldoende mensen beschikbaar zijn. Volgens de minister zou dat in drie weken tijd kunnen worden uitgebreid naar 500.000 prikken, en in zes weken naar 1,5 miljoen vaccinaties per week. "Dat vraagt om veel mensen die getraind en oproepbaar zijn. In de arbeidsmarkt is dat een uitdaging. Als de mensen op dit moment niet nodig zijn, is het logisch dat je ze niet met zijn allen voor onbepaalde tijd laat wachten", aldus Kuipers.

De minister zegt dat de GGD'en "druk bezig" zijn om nieuwe mensen te werven om prikken te zetten. Kuipers: "dat is echt een uitdaging om het goed voor elkaar te krijgen. Maar de garantie van de GGD is dat het kan."

Als de nieuwe vaccinatieronde inderdaad nodig is, zijn er volgens Kuipers genoeg doses beschikbaar "om de hele Nederlandse bevolking een herhaalvaccinatie aan te bieden". Of het nodig is om te vaccineren, is aan de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM kijkt daar elke twee weken naar. Dat gaat ook over de mogelijkheid om bepaalde risicogroepen voorrang te geven.

Meer uit Gezond

Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

5 uur geleden
Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

15 uur geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

2 dagen geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

3 dagen geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

4 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

4 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

4 dagen geleden