
Kuipers draait geldkraan voor opleiding tot ziekenhuisarts dicht
DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil geen geld meer steken in de opleiding tot ziekenhuisarts. Het idee achter die leergang is om artsen op te leiden die zich niet richten op één specialisme, maar verstand hebben van verschillende vakgebieden. Dat zou vooral nuttig zijn voor patiënten die bij veel verschillende specialisten lopen. Volgens Kuipers is echter nog niet bewezen dat ziekenhuisartsen veel toevoegen.
De minister zei in een Tweede Kamerdebat dat het inderdaad zo is dat veel patiënten te maken hebben met verschillende artsen en deskundigen. Dat vindt hij echter geen reden om er een nieuw type arts aan toe te voegen. "Iedere arts wordt geacht basale geneeskundige competenties te hebben die ingezet kunnen worden om patiënten te behandelen", aldus de bewindsman, die zelf ook arts was. Hij noemde het een "discussie die al vele tientallen jaren speelt en ook nooit zal weggaan".
Het ministerie heeft de opleiding de afgelopen tien jaar volledig betaald. In die tijd moest de stichting die de opleiding ontwikkelde (SOZG) aantonen dat de beroepsgroep toegevoegde waarde had. Daar is de minister echter nog niet van overtuigd. Ook verschillende organisaties van artsen en ziekenhuizen (NVZ, NFU en FMS) zien nog niet goed welke rol voor ziekenhuisartsen is weggelegd.
Grote ramp
Kuipers benadrukt dat de artsen "nog steeds elke dag een uitzonderlijke prestatie" leveren in hun werk, maar dat "op dit moment de noodzakelijkheid van de activiteiten van de ziekenhuisarts" nog niet is aangetoond. Het ministerie zegt nog overtuigd te kunnen worden van het tegendeel, maar erkent dat dat moeilijk zal zijn. Dat bewijs zal bovendien geleverd moeten worden zonder geld vanuit de overheid.
Volgens een woordvoerster van de Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde (VvZG) is het wegvallen van subsidie voor de opleiding "een grote ramp". Studenten die in 2023 afstuderen, krijgen nog geld, maar voor de latere lichtingen betalen de ziekenhuizen zelf al, volgens de vereniging zo'n 370.000 euro per student. De vrees bestaat dat de opleiding en daarmee de hele vakgroep verdwijnt.
En dat terwijl de ziekenhuisarts juist van grote toegevoegde waarde kan zijn in bijvoorbeeld de ouderengeneeskunde, denkt de VvGZ. "Het zijn generalisten. Als iemand op de afdeling orthopedie ligt, kijkt de ziekenhuisarts niet alleen naar de knie, maar signaleert daarnaast dat een lip scheef gaat hangen en er misschien ook iets neurologisch speelt." Ziekenhuizen waarderen de ziekenhuisarts daarom juist al heel erg, stelt de VvZG.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het kiesstelsel gaat flink op de schop, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark ligt. De NSC-minister stelt voor om 125 van de 150 Tweede Kamerleden te laten kiezen via regionale kiesdistricten. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat een nog vertrouwelijke brief hierover in handen heeft.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Werkgroep Toeslagenadvocaten trekt zich terug uit het maandelijkse werkoverleg met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Het nieuws dat de Belastingdienst en politiek al sinds oktober gegevens hadden van mensen die zich mogelijk ten onrechte hadden opgegeven als gedupeerde van de toeslagenaffaire terwijl de advocaten daar niets van wisten "is in het verkeerde keelgat geschoten." Dat zegt advocaat en voorzitter Khadija Bozia. Het onderlinge vertrouwen is dusdanig geschaad dat de advocaten nu niet door willen praten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na ongeveer twee maanden is de griepepidemie voorbij. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt voor de derde week op rij onder de grens om van een epidemie te kunnen spreken. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vrijwel alle aanwezige partijen hebben zich woensdag in een debat uitgesproken tegen discriminatie op de woningmarkt op basis van afkomst, geaardheid of geloof. Alleen Forum voor Democratie deed dat niet, tot woede van anderen.
3 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Voormalig burgemeester van Groningen Koen Schuiling gaat in hoger beroep in de zaak waarin de politierechter hem veroordeelde voor schennis van de eerbaarheid. Schuiling kreeg twee weken geleden een boete van 250 euro opgelegd, omdat de rechter bewezen achtte dat de 66-jarige Schuiling in maart vorig jaar op de A7 tussen Hoogezand en Groningen al rijdend heeft gemasturbeerd.
3 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Roermond celstraffen van negen jaar en acht maanden geëist tegen de Duitse vader en Venlose stiefmoeder van een meisje, dat jarenlang systematisch mishandeld zou zijn. Ze moest tussen haar zesde en achtste jaar in haar woning in Venlo volgens het OM maandenlang onder meer haar eigen urine opdrinken, naakt op de koude tegels in de kelder slapen, en allerlei andere kwellingen ondergaan.
4 uur geleden