Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers draait geldkraan voor opleiding tot ziekenhuisarts dicht

Kuipers draait geldkraan voor opleiding tot ziekenhuisarts dicht

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil geen geld meer steken in de opleiding tot ziekenhuisarts. Het idee achter die leergang is om artsen op te leiden die zich niet richten op één specialisme, maar verstand hebben van verschillende vakgebieden. Dat zou vooral nuttig zijn voor patiënten die bij veel verschillende specialisten lopen. Volgens Kuipers is echter nog niet bewezen dat ziekenhuisartsen veel toevoegen.

De minister zei in een Tweede Kamerdebat dat het inderdaad zo is dat veel patiënten te maken hebben met verschillende artsen en deskundigen. Dat vindt hij echter geen reden om er een nieuw type arts aan toe te voegen. "Iedere arts wordt geacht basale geneeskundige competenties te hebben die ingezet kunnen worden om patiënten te behandelen", aldus de bewindsman, die zelf ook arts was. Hij noemde het een "discussie die al vele tientallen jaren speelt en ook nooit zal weggaan".

Het ministerie heeft de opleiding de afgelopen tien jaar volledig betaald. In die tijd moest de stichting die de opleiding ontwikkelde (SOZG) aantonen dat de beroepsgroep toegevoegde waarde had. Daar is de minister echter nog niet van overtuigd. Ook verschillende organisaties van artsen en ziekenhuizen (NVZ, NFU en FMS) zien nog niet goed welke rol voor ziekenhuisartsen is weggelegd.

Grote ramp

Kuipers benadrukt dat de artsen "nog steeds elke dag een uitzonderlijke prestatie" leveren in hun werk, maar dat "op dit moment de noodzakelijkheid van de activiteiten van de ziekenhuisarts" nog niet is aangetoond. Het ministerie zegt nog overtuigd te kunnen worden van het tegendeel, maar erkent dat dat moeilijk zal zijn. Dat bewijs zal bovendien geleverd moeten worden zonder geld vanuit de overheid.

Volgens een woordvoerster van de Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde (VvZG) is het wegvallen van subsidie voor de opleiding "een grote ramp". Studenten die in 2023 afstuderen, krijgen nog geld, maar voor de latere lichtingen betalen de ziekenhuizen zelf al, volgens de vereniging zo'n 370.000 euro per student. De vrees bestaat dat de opleiding en daarmee de hele vakgroep verdwijnt.

En dat terwijl de ziekenhuisarts juist van grote toegevoegde waarde kan zijn in bijvoorbeeld de ouderengeneeskunde, denkt de VvGZ. "Het zijn generalisten. Als iemand op de afdeling orthopedie ligt, kijkt de ziekenhuisarts niet alleen naar de knie, maar signaleert daarnaast dat een lip scheef gaat hangen en er misschien ook iets neurologisch speelt." Ziekenhuizen waarderen de ziekenhuisarts daarom juist al heel erg, stelt de VvZG.

Meer uit Binnenland

Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

4 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

5 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

7 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

14 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

14 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

14 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

15 uur geleden