Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers blijft erbij: plek voor twee kinderhartcentra

Kuipers blijft erbij: plek voor twee kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers blijft erbij dat in de toekomst nog maar twee centra open kunnen blijven voor specialistische kinderhartchirurgie. Hij wil uiterlijk op 1 april een besluit nemen welke twee centra dat worden en heeft de academische ziekenhuizen gevraagd om daarbij te helpen.

De discussie over de centra loopt al sinds 1993, schrijft Kuipers in een brief aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Daarom vindt Kuipers dat er snel een besluit genomen moet worden. Nu worden in vier centra van academische ziekenhuizen interventies gedaan bij kinderen met een aangeboren hartafwijking, namelijk die van Rotterdam, Utrecht, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden.

Kuipers hoopt dat de academische ziekenhuizen nu zelf de impasse doorbreken. Bij eerdere pogingen lukte dat niet, onder meer vanwege corona, maar inmiddels moet het volgens de minister mogelijk zijn. Hij wil binnen een maand weten of de NFU daartoe bereid en in staat is. Lukt dat niet, moet de minister zelf een besluit nemen.

Deadline

Als de NFU wel onderzoek kan doen, wil Kuipers uiterlijk op 1 april weten welke ziekenhuizen de zorg kunnen blijven bieden. Nog langer nadenken, of een pas op de plaats zoals de NZa die voorstelde, is volgens de minister vanwege "de urgentie van dit onderwerp" niet wenselijk.

De minister was aanvankelijk van plan om de centra in het Rotterdamse Erasmus MC en het UMC Utrecht open te houden. De geplande sluiting van het centrum in Groningen leidde in de noordelijke provincies tot veel weerstand.

Onderzoek

Kuipers besloot echter ook een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen voor de ziekenhuiszorg af te wachten. De NZa waarschuwde dat de sluiting ook gevolgen kan hebben voor de intensivecarezorg voor kinderen en acute zorg in bepaalde regio's. De NZa stelde voor om de zorg op te delen in een noordelijke en zuidelijke regio, maar dat zien patiƫntenorganisaties weer niet zitten. Kuipers hoopt dat de NFU ook wil uitzoeken hoe de negatieve gevolgen te beperken zijn voor de ziekenhuizen die hun kinderhartcentrum zouden kwijtraken. Daar wil hij op 1 oktober duidelijkheid over.

Kuipers neemt de adviezen van de NZa niet helemaal over. Zo maakt hij geen pas op de plaats. "Ik verwacht dat zo'n discussie heel veel tijd zal nemen, terwijl dit onderwerp echt om een beslissing vraagt", zegt de minister in een toelichting. Ook verwacht hij dat discussies tussen umc's moeilijk verlopen zolang niet duidelijk is in welke ziekenhuizen de behandelingen moeten worden geconcentreerd.

De minister is een voorstander van concentratie van bepaalde specialistische zorg, omdat op die plekken dan meer patiƫnten behandeld worden en de kwaliteit zal toenemen. Hij zegt dat het idee voor concentratie "breed wordt gedeeld".

Meer uit Gezond

Gezondheidsdienst ECDC waarschuwt: gonorroe wordt resistent

SOLNA (ANP) - Antibiotica werken niet goed meer tegen sommige vormen van de geslachtsziekte gonorroe. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, wordt resistent. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt dat een zorgwekkende ontwikkeling, omdat het aantal besmettingen de laatste jaren toeneemt. Als bestaande geneesmiddelen niet goed meer werken, kan gonorroe meer gezondheidsschade aanrichten.

7 uur geleden
We eten twee keer zoveel suiker als we zelf denken

AMERSFOORT (ANP) - Nederlanders krijgen twee keer zoveel suiker binnen als ze zelf denken, aldus het Diabetes Fonds op basis van een representatief onderzoek onder 1140 volwassenen. Mensen schatten hun inname op 7,4 suikerklontjes per dag, maar het zijn er ruim 14. Driekwart van de inname komt niet gewoon uit koek, snoep en frisdrank, maar bijvoorbeeld via kant-en-klare sauzen en kruidenmixen.

3 dagen geleden
Ook in Nederland veelbelovende resultaten met MDMA tegen PTSS

GRONINGEN (ANP) - Volgens de Groningse onderzoeker Joost Breeksema, gespecialiseerd in psychiatrie en psychedelica, kan wel twee derde van de mensen met een nu nog lastig te behandelen posttraumatische stressstoornis (PTSS) baat hebben bij behandeling met de drug MDMA. Een Nederlandse staatscommissie adviseerde donderdag een dergelijke behandeling definitief mogelijk te maken. Therapie met de harddrug zou effectief en veilig zijn, aldus ook de commissie.

4 dagen geleden
VeiligheidNL: meer mensen op eerste hulp na ongeluk met fatbike

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum VeiligheidNL maakt zich zorgen over de toename van het aantal mensen dat na een ongeluk met een fatbike op de spoedeisende hulp (SEH) terechtkomt. Cijfers van 14 van de 83 SEH-afdelingen in Nederland laten zien dat daar de afgelopen jaren steeds meer slachtoffers van ongelukken met dit type elektrische fiets worden geregistreerd. In 2022 ging het om zeven slachtoffers, vorig jaar was dat aantal toegenomen tot 59 en in de eerste vier maanden van dit jaar kwamen al 33 fatbike-rijders op de eerste hulp terecht.

4 dagen geleden
Criminaliteit staat opname MDMA in lijst softdrugs in de weg

DEN HAAG (ANP) - De gevolgen van MDMA voor de gezondheid zijn "niet ernstig" en lijken daarmee klein genoeg om het middel van de lijst met harddrugs te halen, schrijft de Staatscommissie MDMA. Toch vinden de adviseurs het geen goed idee om MDMA nu op de lijst met softdrugs te zetten of zelfs te legaliseren. Een versoepeling zou namelijk de criminaliteit kunnen aanwakkeren.

4 dagen geleden
Baby-afdeling Flevoziekenhuis Almere weer open na MRSA-uitbraak

ALMERE (ANP) - De afdeling neonatologie van het Flevoziekenhuis in Almere neemt weer baby's op. Op de afdeling voor te vroeg geboren kinderen gold sinds half mei een opnamestop, omdat daar een uitbraak was van de MRSA-bacterie. Infecties met deze bacterie zijn moeilijk te behandelen, omdat die resistent is tegen de gebruikelijke antibiotica. Daarom zijn bij een uitbraak strenge maatregelen nodig.

5 dagen geleden
Kamer: gezondheidswinst harde voorwaarde bij vergroening Tata

DEN HAAG (ANP) - De overheid mag pas meebetalen aan de verduurzamingsplannen van Tata Steel als daarbij de adviezen worden overgenomen van onderzoekers naar de impact van de staalfabriek in IJmuiden op de volksgezondheid. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA.

6 dagen geleden