Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuiken: niet op winkel passen, wil ook partijleider PvdA worden

Kuiken: niet op winkel passen, wil ook partijleider PvdA worden

DEN HAAG (ANP) - Attje Kuiken wil de komende jaren ook politiek leider zijn van de PvdA. "Daar ben ik beschikbaar voor", laat zij weten kort na haar verkiezing tot fractievoorzitter in de Tweede Kamer door haar eigen fractiegenoten. De leden kiezen in juni een nieuwe partijleider.

Kuiken wil meer doen dan "op de winkel passen", benadrukt zij. Daarvoor is er volgens haar te veel werk te verzetten, binnen de partij zelf en in het land. Zij wijst erop dat er volgend jaar alweer provinciale verkiezingen aankomen, die ook de stemverhoudingen in de Eerste Kamer bepalen.

Of Kuiken ook lijsttrekker wil zijn bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer, laat zij nog in het midden. "Zover zijn we nog niet, ik ben net een halfuurtje gekozen." Ook wil zij niet speculeren op eventuele tegenkandidaten. "Wie zich over twee jaar als partijleider opwerpt zullen we dan zien, gelukkig hebben we veel keuze."

Samenwerking met GroenLinks

Net als haar voorganger Lilianne Ploumen wil Kuiken de samenwerking met GroenLinks verder uitbouwen. Maar over de manier waarop die vorm moet krijgen, wil zij eerst in gesprek met de eigen achterban, die ook leden telt die minder enthousiast zijn over nog nauwere linkse samenwerking.

Kuiken verwacht snel een uitnodiging te krijgen van premier Mark Rutte om te praten over de Voorjaarsnota. Daarin moeten forse gaten in de begroting worden gedicht, onder meer door de oorlog in Oekraïne en door de compensatie die betaald moet worden aan mensen die de afgelopen jaren te veel belasting hebben betaald over hun vermogen.

Een stemronde

Wel waarschuwt Kuiken alvast dat steun van de PvdA niet vanzelfsprekend is. Zij zal alleen meegaan in plannen die ook echt de ongelijkheid in de samenleving verkleinen en de grote problemen aanpakken in het onderwijs en met de betaalbaarheid van bijvoorbeeld woningen en energie.

Kuiken is in één stemronde gekozen. Zij voelt zich dan ook erg gesteund door haar fractie. Ze zegt ook veel dank verschuldigd te zijn aan haar enige tegenstrever Henk Nijboer. "Ik voel me gesteund en dat zou andersom ook zo zijn geweest."

Nijboer zelf kondigde Kuiken enthousiast aan. "Attje zal onze fractie de komende jaren bezield, vol overtuiging en bovenal liefdevol leiden. Ik heb daar alle vertrouwen in en ik ga er zelf ook alles aan doen om de fractie en Attje daarin te steunen. We maken er wat moois van."

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

9 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

10 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

10 uur geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

1 dag geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

1 dag geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

1 dag geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

1 dag geleden