Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroongetuige Nabil B. verklaart weer in zaak tegen Taghi c.s.

Kroongetuige Nabil B. verklaart weer in zaak tegen Taghi c.s.

AMSTERDAM (ANP) - Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, is weer gaan verklaren. B. weigerde geruime tijd mee te werken aan verhoren bij de rechter-commissaris, omdat hij zich niet kan laten bijstaan door een door hem gekozen advocaat en adviseur, in de personen van respectievelijk Peter Schouten en Peter R. de Vries. Vrijdag zijn de verhoren toch hervat, zegt Nico Meijering, advocaat van twee verdachten in het proces waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. B. heeft volgens Meijering nog steeds geen advocaat.

B.'s advocaat Derk Wiersum werd op 18 september vorig jaar in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Daarna hebben meerdere advocaten geprobeerd B. bij te staan, maar dit liep na verloop van tijd telkens stuk, om redenen die niet zijn bekendgemaakt. Deze raadslieden zijn anoniem gebleven. Het proces Marengo kwam na de moord op Wiersum onder hoogspanning te staan. In maart 2018, kort nadat justitie had bekendgemaakt dat ze een deal had gesloten met spijtoptant B., werd diens (niet-criminele) broer vermoord. Aangenomen wordt dat het kamp van Taghi zich met de moorden op 'verrader' B. heeft willen wreken.

De rechtbank heeft er telkens op aangedrongen dat B. een nieuwe advocaat krijgt. Behalve kroongetuige is B. ook 'gewoon' verdachte in het proces en moet hij rechtsbijstand krijgen. In ruil voor zijn verklaringen als kroongetuige heeft het Openbaar Ministerie hem strafvermindering in het vooruitzicht gesteld. B. zou een rol hebben gespeeld bij meerdere liquidaties. De deal verplicht hem als getuige te verklaren.

Inhoud

In mei zei B. tijdens een tussentijdse zitting in Marengo dat hij niet verder wilde verklaren. Op een persconferentie zetten Schouten en De Vries begin deze maand uiteen dat de onderhandelingen met het OM over hun voorgenomen optreden na een veelbelovend begin spaak zijn gelopen. Het OM zei geen enkel probleem te hebben met Schouten als raadsman van B., maar zag uiteindelijk geen been in de adviseursrol van De Vries, omdat hij geen advocaat is. Volgens De Vries heeft justitie "een terugtrekkende beweging" gemaakt.

"Kennelijk heeft de kroongetuige eieren voor zijn geld gekozen", zegt Meijering. Over de inhoud van de verhoren, die woensdag worden voortgezet, wil hij niets zeggen. Meijering staat onder anderen Saïd R. bij, die in januari in Colombia werd aangehouden en daar op zijn uitlevering naar Nederland wacht. R. wordt gezien als de rechterhand van Taghi.

Het OM wilde vrijdag vanwege "de vertrouwelijkheid van de verhoren bij de rechter-commissaris" geen commentaar geven op de hernieuwde bereidheid tot verklaren van kroongetuige B.

Meer uit Binnenland

Geen treinen tussen Rotterdam en Schiphol op zondag

UTRECHT (ANP) - Zondag rijden er geen treinen tussen Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en Schiphol Airport. Spoorbeheerder ProRail verricht dan grootschalige werkzaamheden aan het spoor bij die stations, meldt de NS. Ook de Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt niet.

29 minuten geleden
Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

DEN HAAG (ANP) - Bij meerdere speelgoedbanken in het land is het in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis drukker dan in voorgaande jaren. In onder meer Almelo, Den Haag en Delft noteren de organisaties dit jaar een toename in de vraag naar tweedehands speelgoed.

1 uur geleden
OM eist tbs tegen vrouw die kind uit raam gooide

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 32-jarige vrouw uit Oekraïne die haar zestien dagen oude zoontje zou hebben gedood door hem vanaf tweehoog naar beneden te gooien. Het drama voltrok zich op 24 februari bij een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Parallelweg in Den Haag. De vrouw heeft verklaard dat een stem in haar hoofd haar opdroeg haar baby te doden.

1 uur geleden
Verdachte opgepakt 33 jaar na roofmoord op Rotterdamse ondernemer

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie heeft dinsdag een verdachte opgepakt voor de roofmoord op de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Van der Mee werd op 14 februari 1990 in zijn winkel met huishoudelijke apparatuur in de Ruilstraat overvallen en doodgeschoten. De politie heeft een 59-jarige Rotterdammer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij zijn dood.

1 uur geleden
Agent veroordeeld tot taakstraf van 80 uur voor schieten op Jouke

UTRECHT (ANP) - De agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechtbank in Utrecht acht de agent schuldig aan poging tot doodslag.

2 uur geleden
Weinig afvallers bij eerste lichting van dienjaar bij Defensie

DEN HAAG (ANP) - Bij de eerste lichting militairen van het dienjaar is het aantal afvallers bij de algemene opleiding beperkt gebleven, aldus Defensie. Het percentage afvallers ligt bij de reguliere opleiding op ongeveer 20 procent, bij deze eerste lichting van het dienjaar ligt dat percentage iets boven de 7 procent.

2 uur geleden
Kinderhulpfonds kan nog ruim 9000 extra kinderen cadeau geven

DEVENTER (ANP) - Het Nationaal Fonds Kinderhulp verwacht als gevolg van donaties voor Actie Pepernoot die de afgelopen dagen zijn gedaan nog eens ruim 9000 kinderen uit arme gezinnen blij te kunnen maken met een sinterklaascadeau. Dinsdag om 12.00 uur stonden nog 18.684 kinderen op de wachtlijst. Dat aantal denkt het fonds door nieuwe donaties minimaal te kunnen halveren, zegt een woordvoerster. "Het is wel dubbel. Het is fijn om duizenden kinderen wél blij te kunnen maken, maar toch ook veel niet."

3 uur geleden