Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroongetuige Marengo: advocaten 'medeschuldig' aan moord Wiersum

Kroongetuige Marengo: advocaten 'medeschuldig' aan moord Wiersum

AMSTERDAM (ANP) - De kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, Nabil B., heeft donderdag op emotionele wijze betoogd dat de advocaten Nico Meijering en Inez Weski medeschuldig zijn aan de moord op zijn advocaat Derk Wiersum. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp schoot B. een paar keer fel uit zijn slof naar aanleiding van vragen die Meijering hem stelde. De rechtbank verzocht hem zich niet te buiten te gaan aan "tirades".

Volgens B. heeft onder anderen Meijering "lak" en "schijt" gehad aan zijn advocaten van destijds, onder wie Wiersum. "U bent een lastercampagne tegen ze begonnen en hebt hen voor de bus gegooid." En intussen "keek die psychopaat vanuit Dubai mee", aldus B. Met 'die psychopaat' bedoelde hij Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in Marengo. Hij werd vorig jaar december in Dubai opgepakt.

De emoties bij B. liepen zo hoog op en de beschuldigingen in de richting van Meijering werden dermate grof dat de voorzitter van de rechtbank besloot de zitting te onderbreken, zodat iedereen weer even tot rust kon komen. Na die schorsing beet Meijering de getuige toe dat hij ervan schrok dat B. "over de rug van de gewelddadig om het leven gekomen Wiersum" leugens probeerde recht te breien.

Mohamed R.

Derk Wiersum werd op 18 september vorig jaar in Amsterdam doodgeschoten. In maart 2018 werd de broer van Nabil B. doodgeschoten, kort nadat justitie de kroongetuigendeal had bekendgemaakt. Ook justitie kreeg donderdag onder uit de zak. B. zei dat hij het OM had "gesmeekt" om met die bekendmaking te wachten. "Mijn familie zou kanonnenvoer worden. Niet doen, heb ik gezegd, het gaat uit de hand lopen, er gaan lijken vallen. Zes dagen na de bekendmaking is mijn broer vermoord. Ik heb gelijk gehad, mijn woorden zijn uitgekomen."

Het verhoor van B. vindt plaats op verzoek van Mohamed R., een vroegere goede vriend van de kroongetuige. Volgens B. zijn zij samen betrokken geweest bij meerdere liquidaties, die zijn gepleegd in opdracht van Taghi. R. - broer van de begin dit jaar in Colombia gearresteerde Saïd R. - wil aan de hand van het verhoor een verzoek tot opheffing van zijn voorarrest kunnen onderbouwen. Hij meent dat met het verhoor de eerdere, voor hem belastende verklaringen van B. onderuit zijn gehaald. R. zegt dat B. in 2017 een aanslag op zijn leven heeft laten plegen. Hij raakte daarbij gewond. "Wat heb ik jou misdaan?", vroeg hij aan zijn vroegere vriend.

Het megaproces Marengo is momenteel nog in de voorbereidende fase. Het is de bedoeling om vanaf februari volgend jaar de zaak inhoudelijk te behandelen. Waarschijnlijk zal Taghi daarbij aanwezig zijn. Hij heeft zich tot nu toe nog niet in de rechtbank laten zien.

Meer uit Binnenland

Schade aan pand in Den Haag door explosie

DEN HAAG (ANP) - In een portiek aan de Jacob Catsstraat in Den Haag is een explosie geweest. Door de ontploffing is er schade aan het pand in de Schildersbuurt. Er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

1 uur geleden
Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

8 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

9 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

9 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

9 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

10 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

11 uur geleden