Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kromowidjojo gaat weer 'op gevoel' beslissen over haar toekomst

Kromowidjojo gaat weer 'op gevoel' beslissen over haar toekomst

TOKIO (ANP) - Zwemster Ranomi Kromowidjojo gaat in de komende weken een beslissing nemen over haar toekomst. Over drie jaar, bij de Olympische Spelen van Parijs, is ze bijna 34 jaar. "Dit hoofdstuk sluit nu, over een paar weken doe ik mee aan de ISL. En daarna zien we het wel weer", zei Kromowidjojo na haar laatste optreden op de Spelen van Tokio.

De olympisch kampioene van Londen 2012 op de 50 en 100 meter vrije slag eindigde in haar derde olympische finale op het kortste nummer als vierde. Het gaf haar de bevestiging dat ze nog steeds tot de wereldtop behoort. 'Kromo' neemt dat mee als ze de komende gaat nadenken over de vraag of ze wil doorgaan tot de Spelen van 2024.

"Ik voel de vrijheid om zelf te beslissen. Het is altijd een 'gevoelsding' geweest. Misschien alleen na de Spelen van 2008 niet. Toen ben ik eigenlijk meteen van mijn ouderlijk huis naar Eindhoven verhuisd om professioneel zwemmer te worden. Na 2012 en 2016 heb ik ook even een break genomen en dan komt dat gevoel vanzelf wel. Ik dacht toen: ik neem een paar weken of paar maanden de tijd, maar toen kwam dat gevoel best snel al weer. Het verschil is nu dat we over vier weken al weer aan het racen zijn."

Kromowidjojo doet mee aan de International Swimming League, een competitie waarin het zwemmers het in teamverband tegen elkaar opnemen. De derde editie van de ISL begint eind deze maand in Napels. 'Kromo' heeft haar deelname toegezegd aan het Iron-team, samen met Thom de Boer. "Het was ook leuk om hier samen met Thom op de slotdag de 50 vrij te zwemmen."

Goedmaken

Als talent hielp 'Kromo' de Nederlandse estafetteploeg op de Spelen van Peking 2008 aan goud op de 4x100 vrij. Vier jaar later in Londen pakte ze zelf goud op de 50 en 100 vrij, met de estafetteploeg was er zilver. De Spelen van Rio 2016 draaiden uit op een totale mislukking voor de Nederlandse ploeg. Op de slotdag lukte het ook Kromowidjojo toen niet om de zo gewenste medaille te pakken, ze eindigde als zesde op de 50 vrij.

"Het was daar allemaal heel beladen. Ik moest het toen een soort van goedmaken. Niet voor mezelf, maar het was vooral: zij moet het 'even' doen voor ons. Dat was niet leuk. Ik heb daar ook helemaal geen zin in, daar is het leven veel te mooi en leuk voor. Ik ben trots dat ik er nu, vijf jaar later, nog steeds bij zit."

Gezien het plezier dat Kromowidjojo nog in het zwemmen lijkt te hebben, lijkt de kans groot dat ze doorgaat tot de Spelen van 2024. Dat geldt niet voor Femke Heemskerk. De 33-jarige zwemster zwom in Tokio haar laatste olympische races. Het bereiken van de finale van de 100 vrij was voor Heemskerk de bekroning.

Meer uit Sport

Braziliaanse voetbalbond walgt van banaan op veld in Parijs

PARIJS (ANP) - De Braziliaanse voetballer Richarlison heeft dinsdag tijdens de oefeninterland in Parijs tegen Tunesië een banaan naar zich toegeworpen gekregen. Voorzitter Ednaldo Rodrigues van de Braziliaanse voetbalbond ziet dat als een teken van racisme en sprak in een bericht op Twitter zijn afkeur uit.

12 uur geleden
Vader van meisjes: Van der Poel mag boos zijn, maar niet dit doen

SYDNEY (ANP) - De vader van de Australische meisjes die zaterdagavond in een hotel in Sydney werden aangevallen door Mathieu van der Poel, vindt het logisch dat de Nederlandse wielrenner boos was. "Hij had alle recht om boos te zijn. Maar niet om te doen wat hij deed", zegt de vader in Australische media. "Het zijn kleine meisjes en hij is heel groot."

13 uur geleden
Gehavende selectie handbalsters voor Golden League

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse handbalsters bereiden zich met een gehavende selectie voor op de komende interlands in de Golden League tegen Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. Bondscoach Per Johansson zag vlak voor de oefenstage ook Dione Housheer en Harma van Kreij met blessures wegvallen. Hij mist al de geblesseerde Danick Snelder en Larissa Nusser en kan ook geen beroep doen op Lois Abbingh en Tess Wester wegens zwangerschappen.

16 uur geleden
Tennisser Griekspoor verliest na sterke start in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor is uitgeschakeld in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Tel Aviv. De 26-jarige Nederlander, als achtste geplaatst op het Israëlische hardcourttoernooi, moest het na een sterke start afleggen tegen de Canadees Vasek Pospisil die als 'lucky loser' uit de kwalificaties was toegelaten: 6-4 6-7 (3) 5-7.

16 uur geleden
Raceteam Van Eerd trekt zich terug voor race in Verenigde Staten

ATLANTA (ANP) - Het door Frits van Eerd opgezette Racing Team Nederland heeft zich teruggetrokken voor een langeafstandsrace van deze week in de Verenigde Staten. Van Eerd (55) werd twee weken geleden gearresteerd als verdachte in een witwaszaak. De Jumbo-topman werd na een paar dagen weer vrijgelaten, maar besloot enkele dagen later om zich tijdelijk terug te trekken als algemeen directeur van de supermarktketen.

17 uur geleden
Handbalster Polman heeft elke training 'smile op haar gezicht'

ARNHEM (ANP) - Handbalvedette Estavana Polman is na een roerige periode eindelijk in rustig vaarwater gekomen, zoals ze zelf zegt. "Ik heb het heel erg naar mijn zin bij mijn nieuwe club Nykøbing. Ik geniet weer van het spelletje, kan weer gewoon lekker handballen", zegt de 30-jarige opbouwspeelster, die door bondscoach Per Johansson is opgeroepen voor de komende oefeninterlands tegen Noorwegen en Denemarken.

17 uur geleden
Kipchoge naar marathon Londen, maar niet om te lopen

LONDEN (ANP) - Een week nadat hij in Berlijn zijn eigen wereldrecord had aangescherpt, is Eliud Kipchoge ook aanwezig bij de marathon van Londen. De 37-jarige Keniaan gaat niet voor de tweede keer in een week een wedstrijd over 42,195 kilometer lopen, maar komt zaterdag in de Engelse hoofdstad de medailles uitreiken bij de mini-marathon voor kinderen. Een dag later vindt de marathon van Londen plaats.

18 uur geleden