Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kromowidjojo gaat weer 'op gevoel' beslissen over haar toekomst

Kromowidjojo gaat weer 'op gevoel' beslissen over haar toekomst

TOKIO (ANP) - Zwemster Ranomi Kromowidjojo gaat in de komende weken een beslissing nemen over haar toekomst. Over drie jaar, bij de Olympische Spelen van Parijs, is ze bijna 34 jaar. "Dit hoofdstuk sluit nu, over een paar weken doe ik mee aan de ISL. En daarna zien we het wel weer", zei Kromowidjojo na haar laatste optreden op de Spelen van Tokio.

De olympisch kampioene van Londen 2012 op de 50 en 100 meter vrije slag eindigde in haar derde olympische finale op het kortste nummer als vierde. Het gaf haar de bevestiging dat ze nog steeds tot de wereldtop behoort. 'Kromo' neemt dat mee als ze de komende gaat nadenken over de vraag of ze wil doorgaan tot de Spelen van 2024.

"Ik voel de vrijheid om zelf te beslissen. Het is altijd een 'gevoelsding' geweest. Misschien alleen na de Spelen van 2008 niet. Toen ben ik eigenlijk meteen van mijn ouderlijk huis naar Eindhoven verhuisd om professioneel zwemmer te worden. Na 2012 en 2016 heb ik ook even een break genomen en dan komt dat gevoel vanzelf wel. Ik dacht toen: ik neem een paar weken of paar maanden de tijd, maar toen kwam dat gevoel best snel al weer. Het verschil is nu dat we over vier weken al weer aan het racen zijn."

Kromowidjojo doet mee aan de International Swimming League, een competitie waarin het zwemmers het in teamverband tegen elkaar opnemen. De derde editie van de ISL begint eind deze maand in Napels. 'Kromo' heeft haar deelname toegezegd aan het Iron-team, samen met Thom de Boer. "Het was ook leuk om hier samen met Thom op de slotdag de 50 vrij te zwemmen."

Goedmaken

Als talent hielp 'Kromo' de Nederlandse estafetteploeg op de Spelen van Peking 2008 aan goud op de 4x100 vrij. Vier jaar later in Londen pakte ze zelf goud op de 50 en 100 vrij, met de estafetteploeg was er zilver. De Spelen van Rio 2016 draaiden uit op een totale mislukking voor de Nederlandse ploeg. Op de slotdag lukte het ook Kromowidjojo toen niet om de zo gewenste medaille te pakken, ze eindigde als zesde op de 50 vrij.

"Het was daar allemaal heel beladen. Ik moest het toen een soort van goedmaken. Niet voor mezelf, maar het was vooral: zij moet het 'even' doen voor ons. Dat was niet leuk. Ik heb daar ook helemaal geen zin in, daar is het leven veel te mooi en leuk voor. Ik ben trots dat ik er nu, vijf jaar later, nog steeds bij zit."

Gezien het plezier dat Kromowidjojo nog in het zwemmen lijkt te hebben, lijkt de kans groot dat ze doorgaat tot de Spelen van 2024. Dat geldt niet voor Femke Heemskerk. De 33-jarige zwemster zwom in Tokio haar laatste olympische races. Het bereiken van de finale van de 100 vrij was voor Heemskerk de bekroning.

Meer uit Sport

Handbalsters winnen ook tweede groepsduel op WK ruim van Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters hebben ook de tweede groepswedstrijd op het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen ruim gewonnen. Oranje versloeg in het Deense Frederikshavn Congo met 40-20 en is daarmee al zeker van een plaats in de hoofdronde van het WK. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson met 20-9.

44 minuten geleden
Schaatser Roest stelt teleur op 10 kilometer, Ghiotto wint

STAVANGER (ANP) - Schaatser Patrick Roest heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Stavanger genoegen moeten nemen met de achtste plaats op de 10 kilometer. De zege ging naar wereldkampioen Davide Ghiotto uit Italië. Die won in 13.02,71 voor Ted-Jan Bloemen uit Canada en Michele Malfatti uit Italië. Roest gaf ruim 21 seconden toe en finishte in 13.23,96.

2 uur geleden
Handbalsters op WK zonder Ten Holte en Van Vliet tegen Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De handbalsters spelen de tweede groepswedstrijd tegen Congo zonder keepster Yara ten Holte en Loïs van Vliet. Bondscoach Per Johansson heeft beide handbalsters op de tribune gezet voor de tweede groepswedstrijd.

2 uur geleden
Schaatsers ver van podium op 500 meter, Japanner Morishige wint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger ver van het podium gebleven op de 500 meter. Hein Otterspeer was de beste Nederlander. Hij werd met 35,12 tiende. De zege ging naar de Japanner Wataru Morishige. Die was met 34,65 nipt sneller dan de Chinees Tingyu Gao. Tatsuya Shinhama uit Japan pakte het brons.

4 uur geleden
Japanse Takagi klopt Rijpma-De Jong en Groenewoud op 1500 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Antoinette Rijpma-de Jong heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger zilver gepakt op de 1500 meter. De 28-jarige wereldkampioene kwam tot een tijd van 1.56,95 waarmee ze alleen Miho Takagi voor zich moest dulden. De Japanse won in 1.55,87. Marijke Groenewoud pakte het brons.

4 uur geleden
Wielrenner Cimolai vindt met Movistar alsnog ploeg

MADRID (ANP) - De Italiaanse wielrenner Davide Cimolai heeft alsnog een ploeg gevonden om zijn profloopbaan voort te zetten. De Spaanse ploeg Movistar heeft hem binnengehaald om de Colombiaan Fernando Gaviria te assisteren in de sprint. Cimolai (34) kreeg bij het Franse Cofidis geen nieuw contract voor volgend jaar.

6 uur geleden
Judoka Van Dijke pakt goud op Grand Slam Tokio

TOKIO (ANP) - Judoka Sanne van Dijke heeft bij het Grand Slam van Tokio het goud gepakt in de klasse tot 70 kilogram. De 28-jarige Brabantse versloeg in de finale in de golden score de Japanse Shiho Tanaka.

10 uur geleden