Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroegbazen en hoteliers hebben minder vertrouwen in horeca

Kroegbazen en hoteliers hebben minder vertrouwen in horeca

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers in de horeca is gedaald naar het laagste niveau in zes jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven meer dan zeven op tien kroegbazen, hoteliers en restauranthouders aan belemmerd te worden door een of meerdere oorzaken.

Ruim een kwart van de horecabedrijven kampt naar eigen zeggen met personeelstekort. Eind vorig jaar had de horeca 20.500 openstaande vacatures. Andere veelgenoemde belemmeringen zijn onvoldoende vraag (14 procent) en ongunstige weersomstandigheden (14 procent).

De omzet in de horeca is afgelopen kwartaal wederom toegenomen, met 1,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Al bijna zeven jaar op rij neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe. Van de eet- en drinkgelegenheden deden fastfoodrestaurants, waaronder cafetaria’s, lunchrooms, snackbars en eetkramen, het het best. Zij voerden hun verkopen het sterkst op.

Voor heel 2019 kwam de omzetgroei van de horeca uit op 3,8 procent. Dat kwam deels door hogere prijzen. Er werden ongeveer 1,5 procent meer consumpties en hotelovernachtingen aan de man gebracht.

Meer uit Financieel

Duitsland mag uitbater sluitende kolencentrales miljarden betalen

BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag de exploitant van bruinkoolcentrales die vervroegd moeten sluiten miljarden euro's betalen. Die schadeloosstelling is geen verboden staatssteun, oordeelt de Europese Commissie.

31 minuten geleden
Onderzoek: Duitse huizenbouwers niet eerder zo somber

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse huizenbouwers is gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten door een gebrek aan nieuwe opdrachten en toenemende financiële problemen in de sector. Dat zegt het vooraanstaande economische onderzoeksinstituut ifo. De sector kampt met hogere leen- en materiaalkosten terwijl de huizenprijzen flink zijn gedaald. Daardoor zijn projectontwikkelaars veel terughoudender geworden.

34 minuten geleden
ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het betalen met bankbiljetten heeft maar een geringe impact op het milieu. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de kwestie onderzocht en concludeert dat het jaarlijkse gebruik van contant geld van één persoon gelijkstaat aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer.

1 uur geleden
Duitse autotoeleverancier Bosch schrapt 1500 banen

STUTTGART (ANP/AFP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Bosch gaat in eigen land 1500 banen schrappen bij de tak die versnellingsbakken maakt. Bosch wijst daarbij op de overgang naar elektrisch rijden, maar ook op de zwakkere economie en gestegen kosten.

1 uur geleden
Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinavië te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

2 uur geleden
Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

ZOETERMEER (ANP) - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

2 uur geleden
Microsoft wil cloudactiviteiten in Duitsland verdubbelen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Microsoft heeft dit jaar de capaciteit van zijn cloudplatform Azure in Duitsland al aanzienlijk uitgebreid en heeft plannen om het aanbod begin 2024 te verdubbelen. Dat zei Marianne Janik, de baas van Microsoft Duitsland, maandag in een toespraak in München.

3 uur geleden