Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroatisch Rimac wordt mede-eigenaar sportwagenmerk Bugatti

Kroatisch Rimac wordt mede-eigenaar sportwagenmerk Bugatti

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen doet een deel van het sportwagenmerk Bugatti van de hand. Het Duitse automerk verkoopt 55 procent van Bugatti aan het Kroatische Rimac, dat vooral bekend is vanwege zijn elektrische sportwagens. Volkswagens andere sportwagenmerk Porsche houdt een belang van 45 procent.

Geruchten over een verkoop van Bugatti aan Rimac doen al langer de ronde. Volkswagen bekeek de opties voor het merk van supersportwagens die bekend staan vanwege zijn 16-cylindermotoren. In de race om te vergroenen paste Bugatti steeds minder in de strategie van Volkswagen. Bovendien kon met een verkoop geld worden bespaard, want door de hoge ontwikkelkosten en luxe materialen werden Bugatti's ondanks hun soms 7-cijferige prijskaartjes met verlies verkocht.

Tegelijkertijd heeft Volkswagen ook nauwe banden met Rimac. Sportwagenmerk Porsche heeft een belang in het Kroatische bedrijf en verhoogde dat eerder dit jaar naar 24 procent. Ook de Zuid-Koreaanse autofabrikanten Hyundai en Kia hebben een deel van Rimac in handen, net als de Chinese accuproducent Camel Group.

Bugatti werd in 1909 in de Elzas opgericht door Ettore Bugatti, een Italiaanse immigrant. Het merk verdween in de jaren vijftig, maar werd in 1998 weer nieuw leven ingeblazen door Volkswagen. Het was het kleinste merk van het Duitse autoconcern met een jaarproductie van rond de tachtig auto's. Door de gedeeltelijke verkoop aan Rimac kan Bugatti mogelijk de overstap naar elektrisch aangedreven modellen maken.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

2 uur geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

4 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

6 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

6 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

7 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

10 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

11 uur geleden