Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroatië verslaat Japan na strafschoppen en staat in kwartfinale

Kroatië verslaat Japan na strafschoppen en staat in kwartfinale

AL WAKRAH (ANP) - Kroatië is op het wereldkampioenschap voetbal aan uitschakeling ontsnapt. De verliezend finalist van vier jaar geleden won in de achtste finales in Qatar na strafschoppen van Japan.

Na reguliere speeltijd en verlenging was de stand 1-1. Japan miste vervolgens drie van de vier strafschoppen, terwijl Kroatië maar één keer faalde. Japan liet zo de kans liggen om zich voor het eerst in de geschiedenis voor de kwartfinales van het WK te plaatsen. Eerder strandden de Aziaten in de achtste finales in 2002, 2010 en 2018.

De Kroaten nemen het vrijdag in de kwartfinale op tegen titelfavoriet Brazilië of Zuid-Korea. Die twee landen spelen later op maandag tegen elkaar in de achtste finales.

Afscheid

Het afscheid van Luka Modric op het WK werd dankzij de zege na strafschoppen nog even uitgesteld. De 37-jarige spelmaker doet over anderhalf jaar misschien nog mee aan het EK in Duitsland, maar een nieuw optreden op een WK zit er normaal gesproken niet meer in.

Ritsu Doan had een basisplaats bij Japan. De oud-PSV'er werd door bondscoach Hajime Moriyasu beloond voor zijn goede invalbeurt en doelpunt in de laatste groepswedstrijd tegen Spanje (2-1).

Maeda

Tegen Kroatië was Doan minder zichtbaar. Hij zag zijn elftal kort voor rust wel de score openen. Na een lange voorzet vanaf rechts, kwam de bal via aanvoerder Maya Yoshida voor de voeten van Daizen Maeda: 1-0.

De Kroaten kwamen in de 55e minuut langszij. Ivan Perisic kwam veel hoger dan de Japanse verdedigers en kopte in de verre hoek knap raak. Modric was na ruim een uur spelen dicht bij de 2-1, maar keeper Shuichi Gonda kon zijn afstandsschot over het doel werken.

Minamino

Doelpunten bleven uit, waarna Modric zich tegen het einde van de eerste helft van de verlenging liet vervangen.

Takumi Minamino mist als eerste een strafschop namens de Japanners. Ook Kaoru Mitoma en Maya Yoshida faalden. Voor Kroatië wist alleen Marko Livaja niet te scoren vanaf 11 meter. Mario Pasalic benutte de beslissende penalty.

Meer uit Voetbal

Van Egmond stopt als scheidsrechterscoördinator bij KNVB

ZEIST (ANP) - Dick van Egmond stopt na dit seizoen als coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB. De 62-jarige oud-arbiter doet door gezondheidsredenen een stapje terug, meldt de voetbalbond.

9 minuten geleden
KNVB schorst Ajacied Bergwijn na rode kaart één wedstrijd

ZEIST (ANP) - Ajax-aanvaller Steven Bergwijn is door de KNVB voor één wedstrijd geschorst. De aanvoerder krijgt de straf voor zijn directe rode kaart in het thuisduel van woensdag met Excelsior.

21 minuten geleden
Technisch manager Bosvelt langer bij Go Ahead Eagles

DEVENTER (ANP) - Paul Bosvelt heeft zijn contract bij Go Ahead Eagles verlengd. De technisch manager is nu toe medio 2027 verbonden aan de club uit Deventer.

2 uur geleden
Ajax kijkt weer vooruit na terugkeer van geschorste Kroes

AMSTERDAM (ANP) - Ajax richt het vizier op de toekomst na de terugkeer van Alex Kroes als technisch directeur. De club zoekt een algemeen directeur, drie commissarissen en een trainer die een stem krijgt bij het formeren van een selectie die de club weer richting de nationale top moet brengen.

2 uur geleden
PSV wil laatste drie duels recordaantal punten Ajax evenaren

EINDHOVEN (ANP) - Hoewel PSV de landstitel niet meer kan ontgaan, hebben de Eindhovenaren de laatste drie duels nog wel iets om voor te spelen. PSV kan bij zeges op Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk het record van Ajax evenaren. In het seizoen 1971/1972 kwam de kampioen uit Amsterdam in de Eredivisie tot dertig overwinningen en drie gelijke spelen. Omgerekend naar het huidige driepuntensysteem zijn dat 93 punten.

3 uur geleden
Feyenoord-doelman Bijlow gunt trainer Slot transfer naar Liverpool

DEVENTER (ANP) - Justin Bijlow gunt zijn trainer Arne Slot een transfer naar Liverpool. "Het is jammer voor onze club", zei de doelman van Feyenoord op een persmoment na het gewonnen uitduel met Go Ahead Eagles (1-3). "Maar net zoals met een speler, gun je ook hem een mooie stap omdat hij het zo goed heeft gedaan."

4 uur geleden
Fernández komt dit seizoen niet meer in actie voor Chelsea

LONDEN (ANP/RTR) - Enzo Fernández komt dit seizoen niet meer in actie voor Chelsea. De middenvelder heeft een liesblessure opgelopen en is zeker zes weken uitgeschakeld. Zijn club uit Londen meldt dat de Argentijn inmiddels succesvol geopereerd is.

5 uur geleden