Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroatië mag op 1 januari twintigste euroland worden

Kroatië mag op 1 januari twintigste euroland worden

BRUSSEL (ANP) - Kroatië voldoet aan alle voorwaarden om op 1 januari 2023 te kunnen toetreden tot de eurozone, vinden de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). Het land, dat op 1 juli 2013 lid werd van de Europese Unie, kan zijn nationale munt kuna vervangen door de euro als ook de andere EU-landen en het Europees Parlement daarmee instemmen. Dan wordt Kroatië het twintigste euroland.

De commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, prijst de voortvarende economische en monetaire integratie in de EU van de voormalige Joegoslavische republiek uitvoerig. "Gefeliciteerd, Kroatië!", zegt voorzitter Ursula von der Leyen. "In minder dan tien jaar sinds Kroatië lid werd van de EU is het klaar om zich op 1 januari aan te sluiten bij de euro, onze gemeenschappelijke munt. Dit zal de economie van Kroatië versterken, en ook de euro sterker maken."

Alle EU-landen zijn verplicht de euro in te voeren. Dat geldt alleen niet voor Denemarken, dat in 1992 een uitzondering kreeg omdat de bevolking sterk tegen invoering van de euro is. Alleen Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden voldoen nog niet aan de eisen om die stap te kunnen zetten, concludeert de commissie in haar tweejaarlijkse rapport over de voortgang van de monetaire convergentie in de EU, dat in parallel met het ECB-rapport is gepubliceerd.

Fanatiek

Het Balkanland is al enkele jaren fanatiek bezig om euroland te kunnen worden. Daarvoor moet het aan een reeks eisen voldoen voor wat betreft onder meer het inflatiepeil, de langetermijnrente, de betalingsbalans, het begrotingstekort en de staatsschuld. De voortgang is de afgelopen jaren scherp in de gaten gehouden door de commissie en de ECB. Ondanks de Covid-19-pandemie en de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne is de regering in Zagreb volgens de experts geslaagd.

Over het voorstel zal de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden) naar verwachting in juni een advies uitbrengen, waarna alle EU-regeringen ermee akkoord moeten gaan. Het Europees Parlement moet er ook een positief advies over geven voordat de definitieve beslissing valt.

In juli 2020 trad Kroatië al toe tot een Europees wisselkoersmechanisme met een vastgestelde spilkoers van de kuna om te voorkomen dat het land in de aanloop naar de invoering van de euro zijn munt devalueert om een concurrentievoordeel te krijgen. Vorig jaar september tekende de gouverneur van de Kroatische nationale bank een overeenkomst met de commissie en de Eurogroep om met de voorbereiding van het ontwerp en de uitgifte van de Kroatische euromunt te kunnen beginnen. Alle acht euromunten hebben een nationale en een gemeenschappelijke, Europese zijde. De huidige munteenheid, de kuna, zal in 2023 worden teruggetrokken.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

3 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

4 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

5 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

6 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

7 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

7 uur geleden