Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroatië bereid meer olie aan Hongarije te leveren

Kroatië bereid meer olie aan Hongarije te leveren

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Kroatië staat klaar om via een oliepijpleiding meer olie te leveren aan Hongarije en Slowakije als de import uit Rusland verstoord raakt. Dat zei de Hongaarse minister van Buitenlandse zaken Peter Szijjártó na het akkoord tussen lidstaten van de Europese Unie over een boycot van Russische olie.

Tussen Kroatië en Hongarije loopt de Adria-pijplijn. De landen hebben afgesproken dat er meer olie via die verbinding naar Hongarije gaat als via de oliepijpleiding Droezjba II, die Hongarije met Rusland verbindt, minder olie het land binnenkomt.

Regeringsleiders van de EU-landen bereikten na weken overleg een compromis over een verbod op de import van de meeste olie uit Rusland, dat zo financieel gestraft wordt voor de inval in Oekraïne. Hongarije is samen met enkele andere Oost-Europese landen uitgesloten van het importverbod omdat ze erg afhankelijk zijn van Russische olie en geen zeehavens hebben om de grondstof elders te halen.

Het Hongaarse energiebedrijf MOL overlegt deze week verder met Kroatische functionarissen over de afspraken. Het olie- en gasconcern werkt veel met Russische olie uit de Droezjba II-pijpleiding, die goed is voor 65 procent van alle olie die Hongarije verbruikt.

Meer uit Financieel

Reisaanbieders verliezen hoger beroep rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond hoeft van het gerechtshof in Den Haag een publicatie over misleidende aanbiedingen van reisorganisaties niet aan te passen. Prijsvrij en D-Reizen hadden de Consumentenbond aangeklaagd omdat ze willen dat de organisatie het artikel rectificeert. Het gerechtshof gaf de Consumentenbond hierover ook gelijk in hoger beroep.

14 minuten geleden
ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening

DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.

54 minuten geleden
Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

1 uur geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

1 uur geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

3 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

4 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

4 uur geleden