Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritische vragen Zeeuwse Statenleden na uitbreidingsplan Roompot

Kritische vragen Zeeuwse Statenleden na uitbreidingsplan Roompot

MIDDELBURG (ANP) - De Zeeuwse Statenfracties van PvdA/GroenLinks, BBB, D66, Partij voor Zeeland en JA21 hebben bij Gedeputeerde Staten een aantal kritische vragen neergelegd over het plan van Roompot Vakantieparken voor uitbreiding van een park met 29 hectare op Noord-Beveland. De fracties wijzen erop dat er veel maatschappelijke onrust is ontstaan over het plan dat door de gemeente Noord-Beveland is goedgekeurd.

De partijen willen graag een reactie van GS op de ontwikkelingen. Onder meer omdat de provincie verantwoordelijk is voor gemeente-overspannend beleid rondom klimaat, water en infrastructuur.

"Al langere tijd heerst op Noord-Beveland de gedachte dat er een eind moet komen aan de uitbreiding van de grootschalige recreatie. Er is dan ook onlangs door een groot aantal inwoners een uitgebreide zienswijze ingediend met veel vragen aan de gemeente Noord-Beveland", schrijven de partijen.

Petitie

Ook wijzen ze op een petitie waarin wordt opgeroepen de "ongeremde groei van het toerisme" en de uitbreiding van Roompot op Noord-Beveland te stoppen. Deze petitie is inmiddels bijna 3500 keer getekend.

De fracties verwijzen ook naar een onderzoek van het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen). PvdA/GroenLinks, BBB, D66, Partij voor Zeeland en JA21 concluderen op basis van dat onderzoek dat het NBTC niets ziet in verder uitbreiding van toeristische accommodatie aan de kust. "Het NBTC adviseert om bezoekers in Nederland meer te spreiden, omdat anders het risico op overlast toeneemt en de leefbaarheid onder druk komt te staan."

Uitstoot tijdens bouwfase

Verder schrijven de partijen dat in de stikstofberekeningen voor het project geen rekening is gehouden met de stikstofuitstoot tijdens de bouwfase. Ook gaan ze in op de mogelijke gevolgen voor landbouwbedrijven omdat het park door de uitbreiding gaat grenzen aan verschillende landbouwpercelen. "Graag hebben wij duidelijkheid over wat dit gaat betekenen voor zaken als overlast van en normen voor geluid, stof en stank."

Meer uit Binnenland

Tien Nederlanders gewond door instorten beachclub Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van de beachclub op Mallorca donderdagavond zijn zeker tien Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn naar verluidt niet levensbedreigend gewond.

49 minuten geleden
Petitie boekenbranche tegen hogere btw 77.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie waarmee de boekensector protesteert tegen de voorgenomen verhoging van het btw-tarief op boeken is na iets meer dan twee dagen ruim 77.000 keer ondertekend. De petitie is sinds woensdag online te vinden via boekenpetitie.nl.

1 uur geleden
Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

3 uur geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

3 uur geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

5 uur geleden
Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

5 uur geleden
Verdachte aangehouden voor inrijden op dragqueen en partner

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in augustus vorig jaar te zijn ingereden op een dragqueen en diens partner, meldt de politie vrijdag. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer.

5 uur geleden