Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritische partijen willen wekelijkse updates over testcapaciteit

Kritische partijen willen wekelijkse updates over testcapaciteit

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de Tweede Kamer wekelijks informeren hoe het ervoor staat met de testcapaciteit, het bron- en contactonderzoek, de doorlooptijd van de teststraten en wat er wordt gedaan om deze zaken op orde te krijgen. Daartoe roepen de PvdA en D66 op. Gezien de zeer kritische houding van de Kamer dinsdag over het kabinetsbeleid, ligt ruime steun voor de oproep voor de hand.

De twee partijen deden hun oproep aan het einde van een lang en fel debat in de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kregen er hard van langs, onder meer over de gebrekkige testcapaciteit en de richtlijn voor het gebruik van mondkapjes in de ouderenzorg. Het was maanden geleden dat de Kamer zo hard oordeelde over het gevoerde beleid. "Het coronabeleid staat onder curatele van de Kamer", concludeerde PvdA-leider Lodewijk Asscher aan het einde van de avond.

De kritiek kwam niet alleen van de oppositie. CDA-voorman Pieter Heerma hekelde de gebrekkige communicatie en Klaas Dijkhoff van de VVD riep De Jonge op tempo te maken met het inkopen van zogenoemde sneltesten. De linkse oppositiepartijen willen nog deze week concreet van het kabinet horen hoe het de opmars van het virus gaat stoppen.

Ondanks de harde toon van het debat, kwam het uiteindelijk niet tot een motie van wantrouwen. Ook niet van PVV-leider Geert Wilders, die wél een vriendelijker manier had bedacht om De Jonge tot opstappen te bewegen. In een "motie van reflectie" zei hij dat als de minister "het niet aan kan, het te veel wordt of het niet meer zit zitten, er alle begrip voor is als het stokje wordt overgedragen aan een ander".

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

23 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

23 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

23 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

23 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

23 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

23 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden