Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritische kinderen bevragen ministers in Kamer

Kritische kinderen bevragen ministers in Kamer

DEN HAAG (ANP) - Hoe vaak spreekt de premier met de koning? Waarom is pesten eigenlijk niet strafbaar? En waarom zijn zoveel producten in de winkel in plastic verpakt? Het waren enkele vragen die dinsdag werden gesteld tijdens het Kindervragenuur, dat voor de tweede keer werd gehouden in de Tweede Kamer.

Het Kindervragenuur is een idee van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Kinderen van vijf verschillende scholen legden onder meer premier Mark Rutte en de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Stientje van Veldhoven (Milieu) het vuur na aan de schenen. Soms met schaamrood op de kaken van de bewindslieden tot gevolg.

Grapperhaus werd aan de tand gevoeld over pesten. "Pesten is heel akelig, daar moeten we altijd iets tegen doen", zei hij. Maar als hij het zo vervelend vindt, waarom heeft het dan zo lang geduurd voor hij er iets over heeft gezegd, wilde Kathalijne weten. De kritische noot leidde tot applaus en geroffel van de kinderen op de Kamerzetels.

Toezeggingen

De minister beloofde prompt dat hij, wanneer hij maar kans ziet, in de Kamer aandacht zal vragen voor de strijd tegen pesten. Een heuse 'toezegging', zoals Kamerleden steevast van ministers proberen los te krijgen.

Stientje van Veldhoven (Milieu) had de taak om uit te leggen waarom zoveel dingen in de winkel in plastic zijn verpakt. Kan dat niet minder, wilden de kinderen weten.

Telefoon

De minister vroeg wie in de zaal een telefoon had, waarop de meeste handen de lucht in gingen. Daarmee kunnen ze ook zelf een handje helpen, zei ze. Ze vroeg de kinderen bij het opstellen van de verlanglijstjes voor Sinterklaas en kerst alert te zijn op dingen met veel plastic in de verpakking. Als ze daar een foto van maken en doorsturen naar www.meldpuntverpakkingen.nl, "dan gaan die aangepakt worden", aldus Van Veldhoven.

Kamervoorzitter Khadija Arib merkte nog fijntjes op dat hoewel bijna alle kinderen een telefoon hebben, niemand erop keek tijdens het Kindervragenuur. Daar kunnen volwassen Kamerleden nog wat van leren, merkte ze op. Met een schuin oog naar vak K, waar leden van het kabinet zitten, prees Arib de kinderen ook om hun bondigheid. Het leidde tot beschaamde blikken bij de bewindslieden.

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

8 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

9 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

9 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

11 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

12 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

14 uur geleden