Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritische kinderen bevragen ministers in Kamer

Kritische kinderen bevragen ministers in Kamer

DEN HAAG (ANP) - Hoe vaak spreekt de premier met de koning? Waarom is pesten eigenlijk niet strafbaar? En waarom zijn zoveel producten in de winkel in plastic verpakt? Het waren enkele vragen die dinsdag werden gesteld tijdens het Kindervragenuur, dat voor de tweede keer werd gehouden in de Tweede Kamer.

Het Kindervragenuur is een idee van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Kinderen van vijf verschillende scholen legden onder meer premier Mark Rutte en de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Stientje van Veldhoven (Milieu) het vuur na aan de schenen. Soms met schaamrood op de kaken van de bewindslieden tot gevolg.

Grapperhaus werd aan de tand gevoeld over pesten. "Pesten is heel akelig, daar moeten we altijd iets tegen doen", zei hij. Maar als hij het zo vervelend vindt, waarom heeft het dan zo lang geduurd voor hij er iets over heeft gezegd, wilde Kathalijne weten. De kritische noot leidde tot applaus en geroffel van de kinderen op de Kamerzetels.

Toezeggingen

De minister beloofde prompt dat hij, wanneer hij maar kans ziet, in de Kamer aandacht zal vragen voor de strijd tegen pesten. Een heuse 'toezegging', zoals Kamerleden steevast van ministers proberen los te krijgen.

Stientje van Veldhoven (Milieu) had de taak om uit te leggen waarom zoveel dingen in de winkel in plastic zijn verpakt. Kan dat niet minder, wilden de kinderen weten.

Telefoon

De minister vroeg wie in de zaal een telefoon had, waarop de meeste handen de lucht in gingen. Daarmee kunnen ze ook zelf een handje helpen, zei ze. Ze vroeg de kinderen bij het opstellen van de verlanglijstjes voor Sinterklaas en kerst alert te zijn op dingen met veel plastic in de verpakking. Als ze daar een foto van maken en doorsturen naar www.meldpuntverpakkingen.nl, "dan gaan die aangepakt worden", aldus Van Veldhoven.

Kamervoorzitter Khadija Arib merkte nog fijntjes op dat hoewel bijna alle kinderen een telefoon hebben, niemand erop keek tijdens het Kindervragenuur. Daar kunnen volwassen Kamerleden nog wat van leren, merkte ze op. Met een schuin oog naar vak K, waar leden van het kabinet zitten, prees Arib de kinderen ook om hun bondigheid. Het leidde tot beschaamde blikken bij de bewindslieden.

Meer uit Politiek

GroenLinks verliest flink maar blijft grootste in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een verlies van ruim 5 procentpunten ten opzichte van vier jaar geleden is GroenLinks (GL) met 18,3 procent van de stemmen ook bij deze Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij in Amsterdam, nadat in die stad alle stemmen zijn geteld.

39 minuten geleden
Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

DEN HAAG (ANP) - De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend. Bijna overal zijn de verkenners aangekondigd, behalve in Flevoland. Dat gebeurt waarschijnlijk maandagavond. "BBB heeft alle fractievoorzitters maandagmiddag uitgenodigd voor een overleg. Als iedereen akkoord gaat met de voorgestelde verkenner wordt diens naam openbaar gemaakt", aldus Anja Keuter, fractievoorzitter van BoerBurgerBeweging (BBB) in Flevoland.

1 uur geleden
Kamerleden roepen op tot actie na alarmerend klimaatrapport

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van verschillende partijen in de coalitie en oppositie reageren gealarmeerd op het nieuwste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Linkse oppositiepartijen roepen op tot actie en wijzen op de ernstige gevolgen als de aarde meer opwarmt dan 1,5 graad. De kans dat de opwarming onder dit afgesproken doel blijft, wordt volgens de onderzoekers steeds kleiner.

1 uur geleden
Vijlbrief grijpt in om bezwaarmakers Groningen tegemoet te komen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) grijpt in bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om te voorkomen dat ongeveer tweehonderd bezwaarmakers in het aardbevingsgebied langer moeten wachten op een beslissing. "Ik vind het ongewenst dat bewoners zo lang op een uitspraak naar aanleiding van hun bezwaar moeten wachten", schrijft de bewindsman aan de Kamer.

2 uur geleden
Jetten: belang doel 1,5 graad is te groot, meer klimaatactie nodig

DEN HAAG (ANP) - "Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig". Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via zijn woordvoerder over de conclusie van het IPCC-rapport dat het doel om de aarde niet meer dan 1,5 graad te laten opwarmen uit zicht raakt. Bij de volgende klimaatconferentie in Dubai wil de minister zich ook inzetten om dit doel alsnog te halen.

2 uur geleden
Timmermans over IPCC: meer ambitie nodig om 1,5 graad te halen

BRUSSEL (ANP) - Het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel IPCC maakt "ondubbelzinnig" duidelijk dat de inspanningen om emissies te verminderen, moeten worden opgevoerd. Er is meer ambitie nodig, twittert vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie in een reactie. "Dit is existentieel. We moeten versnellen."

2 uur geleden
Yeşilgöz: aanhoudingsbevel Poetin onderstreept belang ICC

LONDEN (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz hoopt dat het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin leidt tot meer internationale steun voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft ze gezegd voor aanvang van een conferentie in Londen die zij samen met de Britse minister van Justitie Dominic Raab organiseert. "Ik denk dat het vooral onderstreept waarom het zo urgent is en waarom het zo belangrijk is dat we dit doen."

2 uur geleden