
Kritische CDA'ers: rapport Spies gaat niet ver genoeg
DEN HAAG (ANP) - Het rapport van de commissie-Spies, die onderzoek deed naar wat er bij het CDA misging bij de verkiezingen, gaat op verschillende punten niet ver genoeg. Volgens een groep CDA'ers, verenigd in de groep 'CDA Midvoor', mist de analyse harde cijfers en blijft onder anderen partijleider Wopke Hoekstra buiten schot.
Voorzitter Bart van Horck noemt het rapport "een éérste stap", maar volgens hem is er meer nodig. In een gezamenlijke verklaring hekelt hij dat de concepttitel van het verkiezingsprogramma 'Zorg voor Elkaar' door Hoekstra is veranderd naar 'Nu doorpakken'. Het zou zowel CDA'ers als niet-CDA'ers hebben vervreemd van het gedachtegoed.
Ook is de kans op aannames volgens Van Horck nu te groot omdat stellingen te weinig zijn onderbouwd met cijfers. De analyse dat de partij vooral verloor aan rechts zou dan ook niet kloppen: het CDA verloor veel van haar oude kiezers "aan het kerkhof". Volgens Van Horck moet de partij objectieve lessen leren op basis van cijfers en ligt hier nog "aanvullend werk te wachten".
Duidelijke uitspraak
Verder had het rapport "klip en klaar" moeten zijn over de grote donatie van miljonair Hans van der Wind, die tevens de fondsenwerving van de partij leidde. Van Horck miste een duidelijke uitspraak van de commissie over deze "dubbele petten". Het is ongewenst dat grote sponsoren deel uitmaken van het campagneteam en dat had de commissie moeten aanbevelen in het rapport, vindt hij.
Op een aantal punten is CDA Midvoor wel positief. Zo waardeert de groep dat het CDA-bestuur aftrad en ziet het ook op de inhoud "positieve initiatieven. Dat stemt ons hoopvol." Er is "reden voor vertrouwen in de toekomst", mits de partij zichzelf in het politieke midden plaatst en niet uitgesproken links of rechts positioneert.
CDA-prominent Liesbeth Spies, die de evaluatie leidde, sprak bij de presentatie van het rapport zaterdag van "een harde conclusie". De boodschap van de commissie was dat "het CDA deze keer van zichzelf heeft verloren", mede door interne strijd. Het eigenbelang overheerste volgens de commissie en er was gebrek aan regie. Verder kwam Hoekstra inhoudelijk slecht over, aldus de commissie. De partijleider was niet aanwezig zaterdag, omdat hij de G20-top in Venetië bijwoonde.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
2 uur geleden