Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritische CDA'ers: rapport Spies gaat niet ver genoeg

Kritische CDA'ers: rapport Spies gaat niet ver genoeg

DEN HAAG (ANP) - Het rapport van de commissie-Spies, die onderzoek deed naar wat er bij het CDA misging bij de verkiezingen, gaat op verschillende punten niet ver genoeg. Volgens een groep CDA'ers, verenigd in de groep 'CDA Midvoor', mist de analyse harde cijfers en blijft onder anderen partijleider Wopke Hoekstra buiten schot.

Voorzitter Bart van Horck noemt het rapport "een éérste stap", maar volgens hem is er meer nodig. In een gezamenlijke verklaring hekelt hij dat de concepttitel van het verkiezingsprogramma 'Zorg voor Elkaar' door Hoekstra is veranderd naar 'Nu doorpakken'. Het zou zowel CDA'ers als niet-CDA'ers hebben vervreemd van het gedachtegoed.

Ook is de kans op aannames volgens Van Horck nu te groot omdat stellingen te weinig zijn onderbouwd met cijfers. De analyse dat de partij vooral verloor aan rechts zou dan ook niet kloppen: het CDA verloor veel van haar oude kiezers "aan het kerkhof". Volgens Van Horck moet de partij objectieve lessen leren op basis van cijfers en ligt hier nog "aanvullend werk te wachten".

Duidelijke uitspraak

Verder had het rapport "klip en klaar" moeten zijn over de grote donatie van miljonair Hans van der Wind, die tevens de fondsenwerving van de partij leidde. Van Horck miste een duidelijke uitspraak van de commissie over deze "dubbele petten". Het is ongewenst dat grote sponsoren deel uitmaken van het campagneteam en dat had de commissie moeten aanbevelen in het rapport, vindt hij.

Op een aantal punten is CDA Midvoor wel positief. Zo waardeert de groep dat het CDA-bestuur aftrad en ziet het ook op de inhoud "positieve initiatieven. Dat stemt ons hoopvol." Er is "reden voor vertrouwen in de toekomst", mits de partij zichzelf in het politieke midden plaatst en niet uitgesproken links of rechts positioneert.

CDA-prominent Liesbeth Spies, die de evaluatie leidde, sprak bij de presentatie van het rapport zaterdag van "een harde conclusie". De boodschap van de commissie was dat "het CDA deze keer van zichzelf heeft verloren", mede door interne strijd. Het eigenbelang overheerste volgens de commissie en er was gebrek aan regie. Verder kwam Hoekstra inhoudelijk slecht over, aldus de commissie. De partijleider was niet aanwezig zaterdag, omdat hij de G20-top in Venetië bijwoonde.

Meer uit Binnenland

Veerdienst naar Ameland hervat na storing

HOLWERT (ANP) - De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

1 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

3 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

6 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

7 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

10 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

18 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

18 uur geleden