Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek van Russische functionarissen op mobilisatie neemt toe

Kritiek van Russische functionarissen op mobilisatie neemt toe

MOSKOU (ANP/DPA) - Het hoofd van de mensenrechtencommissie van het Kremlin, Valeri Fadejev, heeft het leger bekritiseerd voor de mobilisatie van reservisten die moeten gaan vechten in Oekraïne. President Vladimir Poetin gaf daar deze week opdracht voor.

Fadejev riep de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe op een eind te maken aan de nietsontziende manier waarop veel rekruteringsbureaus in het land te werk gaan. Zelfs mannen die geen enkele ervaring hebben met de gewapende strijd kregen het bevel hun dienstplicht te vervullen.

Ongeveer 300.000 personen moeten worden gemobiliseerd. Tijdens de procedure gaat van alles mis. De leider van de Siberische republiek Jakoetië, Aisen Nikolajev, gaf toe dat er fouten zijn gemaakt. "Er zijn reservisten ten onrechte onder de wapenen geroepen, zij moeten worden teruggestuurd. Daaraan wordt al gewerkt", zei hij.

Ook veertigers opgeroepen

Op sociale media in Rusland circuleren eveneens berichten over mensen zonder enige militaire achtergrond die toch een oproep hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor te oude of chronisch zieke reserveofficieren. Zelfs de hoofdredacteur van de nieuwszender RT, nauw verbonden met het Kremlin, deed zaterdag haar beklag over de chaotische gang van zaken.

"Aangekondigd was dat soldaten tot 35 jaar konden worden gerekruteerd. Oproepen gaan naar veertigers. Ze maken mensen gek, alsof het met opzet gebeurt, uit kwaadaardigheid. Het lijkt alsof ze zijn gestuurd door Kiev", foeterde RT-chef Margarita Simonian op haar Telegram-account.

Meer uit Buitenland

Veel politie ingezet in Chinese steden tegen nieuwe protesten

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - In grote steden in China is dinsdag veel politie op de been, nadat de afgelopen dagen protesten werden gehouden tegen de strikte coronamaatregelen. In Beijing en Shanghai zijn veel agenten en politiewagens op straat. Agenten zouden zich onder meer in groepen ophouden bij de uitgangen van metrostations.

2 uur geleden
Kiev zet kerstbomen zonder verlichting op om stroom te besparen

KIEV (ANP) - De lokale autoriteiten in Kiev zijn van plan om dit jaar kerstbomen zonder verlichting op te zetten in de stad om zo elektriciteit te besparen. Door alsnog kerstbomen te plaatsen, zeggen de autoriteiten in de Oekraïense hoofdstad ondanks de oorlog met Rusland toch voor een feestsfeer te willen zorgen.

4 uur geleden
Orion bereikt verste afstand van aarde door vaartuig voor mensen

HOUSTON (ANP) - De nieuwe Amerikaanse raket Orion heeft sinds de lancering de verste afstand bereikt die ooit is afgelegd door een ruimtevaartuig dat is bedoeld voor het vervoeren van mensen, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandagavond laat. Het ruimtevaartuig was maandag 432.000 kilometer van de aarde verwijderd.

7 uur geleden
Documentaire over Nancy Pelosi verschijnt op 13 december

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse televisienetwerk HBO komt op 13 december met een documentaire over Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Daarin worden onder meer beelden getoond van de Amerikaanse toppolitica tijdens de bestorming van het Capitool.

8 uur geleden
Belarussische Nobelprijswinnaar riskeert jarenlange celstraf

MINSK (ANP/AFP) - Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski riskeert in zijn thuisland Belarus tot twaalf jaar cel, meldt de door hem opgerichte mensenrechtenorganisatie Viasna. Hij wordt ervan beschuldigd geld naar Belarus te hebben gesmokkeld voor de financiering van de oppositie.

10 uur geleden
Zelenski: regio Cherson werd vorige week 258 keer beschoten

KIEV (ANP/RTR) - Dertig plaatsen in de Oekraïense regio Cherson zijn vorige week in totaal 258 keer beschoten door Rusland, meldt president Volodimir Zelenski in een videoboodschap. Er is schade aan onder meer een pompstation dat water leverde aan de stad Mykolajiv, ten noordwesten van Cherson.

10 uur geleden
Europees asielagentschap onder loep van EU-fraudedienst

BRUSSEL (ANP) - Het in opspraak geraakte Europese asielagentschap EUAA wordt tegen het licht gehouden door de EU-fraudebestrijdingsdienst. De leiding van het EUAA wordt door medewerkers beticht van wanbestuur. De directeur en de groep die zij om zich heen heeft verzameld, bedrijven vriendjespolitiek, dekken wangedrag toe en leiden andere EU-instellingen om de tuin, zegt een aantal zelfverklaarde klokkenluiders.

14 uur geleden