
Kritiek op Palestijnse stop uitkeringen families van gedoden
RAMALLAH (ANP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft veel kritiek gekregen op zijn besluit om de uitkeringen aan families van gedode of gevangen strijders te hervormen. Critici denken dat deze stap alleen maar bedoeld is om de Amerikaanse president Donald Trump tevreden te stellen.
Abbas (89) kondigde maandag aan dat de Palestijnse Autoriteit (PA), het bestuur van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, stopt met directe betalingen aan families van Palestijnen die door Israël zijn gedood of gevangen. Die regeling werd door Israël gezien als een beloning voor "terrorisme" en het doden van Israëliërs. Volgens veel Palestijnen zijn de uitkeringen van levensbelang voor veel Palestijnse families.
De uitkeringen, die leken op een soort salaris, worden vervangen door een regeling waarbij per geval bekeken moet worden wat iemand nodig heeft. Tussen de 35.000 en 40.000 families worden volgens een Palestijnse functionaris getroffen door het besluit van Abbas.
Hamas veroordeelt maatregel
Palestijnse analisten denken dat Abbas probeert om de positie van de PA te verstevigen als leidende Palestijnse organisatie nu er veel wordt gesproken over de toekomst van de Palestijnse gebieden. Verschillende Amerikaanse regeringen hadden al aangedrongen op het afschaffen van de uitkeringen, maar Abbas wilde daar tot nog toe niet aan. Dat hij Trump nu wel een plezier lijkt te willen doen valt ook niet goed, omdat de Amerikaanse president net omstreden uitspraken heeft gedaan over het verplaatsen van vrijwel de gehele Palestijnse bevolking uit de Gazastrook.
Abbas was al weinig geliefd bij Palestijnen en deze stap lijkt zijn populariteit niet ten goede te komen. Hamas, de grote rivaal van de PA, heeft de maatregel veroordeeld. Israël ziet de aankondiging als een afleidingsmanoeuvre, omdat het geld nog wel op andere manieren naar de families stroomt.
Meer uit Buitenland
NAIROBI (ANP/RTR) - In Kenia zijn verspreid door het land zeker tien doden en 29 gewonden gevallen bij grootschalige betogingen, meldt de Keniaanse Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens (KNCHR) op X. De protesten werden precies 35 jaar na grote betogingen voor democratie gehouden.
8 minuten geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering probeert met hoog spel verzet tegen de nieuwe NAVO-norm te smoren. Zij wil de bevolking voorleggen of Slovenië al dan niet in de NAVO moet blijven.
2 uur geledenSANAA (ANP/AFP) - De Jemenitische Houthi's hebben de aanval op een vrachtschip op de Rode Zee opgeëist. De Magic Seas van een Griekse rederij werd zondag voor de zuidwestkust van Jemen bestookt en zwaar beschadigd. Het was de eerste aanval op de scheepvaart in de Rode Zee in maanden. Volgens een latere verklaring van de rebellen is het schip inmiddels gezonken.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Kort na zijn ontslag door president Vladimir Poetin heeft de Russische minister van Transport zichzelf doodgeschoten, melden Russische media zoals Izvestia. Bewindsman Roman Starovojt moest na ruim een jaar opstappen.
3 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - Volgens de president van Iran, Masoud Pezeshkian, heeft Israël geprobeerd hem te vermoorden. Hij uitte de beschuldiging in een interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson.
3 uur geledenNAIROBI (ANP/RTR) - De Keniaanse politie heeft in de hoofdstad Nairobi het vuur geopend op een menigte demonstranten, precies 35 jaar na grootschalige betogingen voor democratie. Volgens de directeur van een ziekenhuis zijn twee demonstranten overleden aan hun schotwonden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) maakt op 23 juli bekend welke verplichtingen het voor landen ziet om het klimaat te beschermen tegen ontwrichting door broeikasgassen, en welke gevolgen het veroorzaken van klimaatschade zou moeten hebben. De rechters spreken hun "adviserende opinie" uit tijdens een zitting in het Vredespaleis in Den Haag, heeft het VN-hof aan landen en internationale organisaties laten weten.
6 uur geleden