Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek op Merkel over terugtrekking beoogd opvolger

Kritiek op Merkel over terugtrekking beoogd opvolger

BERLIJN (ANP) - Nadat maandag plotseling bekend was geworden dat de beoogde opvolger van de christendemocratische bondskanselier Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, de handdoek in de ring gooit, ligt ook Merkel onder vuur.

Een vooraanstaand partijgenoot van Merkel en 'AKK' (Annegret Kramp-Karrenbauer), voormalig CDU-minister Volker Rühe, zei tegen Duitse media dat het falen van AKK niet alleen haar in de schoenen kan worden geschoven. "We moeten niet vergeten wie Kramp-Karrenbauer tot partijleider heeft gebombardeerd en tot toekomstig kandidaat-bondskanselier." Rühe suggereert zo dat hij de huidige crisis in de CDU vooral aan Merkel wijt.

Hij vindt ook niet dat Merkel weer als partijvoorzitter zou kunnen functioneren. Volgens Rühe moet de CDU af van het idee dat de functies bondskanselier en partijvoorzitter door één persoon bekleed worden. Kramp-Karrenbauer ziet dat volgens Duitse media anders. Ze zou zich als partijleider belemmerd hebben gevoeld, door het feit dat Merkel bondskanselier en dus eigenlijk de baas van de CDU is.

Blunder

De 57-jarige 'AKK' heeft het besluit er na een reeks blunders mee op te houden, naar eigen zeggen eerst aan Merkel bekendgemaakt en daarna aan het partijbestuur. Dat bestuur was met stomheid geslagen, meldden Duitse media.

De CDU-fractieleider, Friedrich Merz, heeft AKK steun toegezegd om haar opvolging te regelen. Kramp-Karrenbauer voorziet dat ze komende zomer het voorzitterschap van de partij aan iemand anders kan overdragen. De 65-jarige Merz was eind 2018 haar rivaal in de strijd om het partijleiderschap en hij lijkt nog steeds grote belangstelling voor die functie te hebben.

Meer uit Politiek

GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

12 minuten geleden
Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

20 uur geleden
UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

1 dag geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

1 dag geleden
EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

1 dag geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

1 dag geleden
Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

1 dag geleden