Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek op jeugdrechters, ouders voelen zich niet gehoord

Kritiek op jeugdrechters, ouders voelen zich niet gehoord

DEN HAAG (ANP) - Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen. Dit concluderen familie- en jeugdrechters in het reflectierapport ‘Recht doen aan kinderen en ouders’, dat donderdag werd gepresenteerd bij de Raad voor de Rechtspraak in Den Haag.

De reflectiecommissie hield vorig jaar 166 interviews met mensen uit de praktijk, zoals familie- en jeugdrechters en juridisch medewerkers, deskundigen en jongeren en (pleeg)ouders. Ouders vertelden "dat rechters te veel afgaan op wat de instanties presenteren en te weinig aan waarheidsvinding doen".

Dat vermindert het vertrouwen in de rechtspraak. "Ze voelen zich onvoldoende serieus genomen en voelen zich onder druk gezet om een bepaald traject in te gaan", zegt Liesbeth Scheij, voorzitter van de reflectiecommissie. Ze pleit ervoor om meer te investeren in het vertrouwen van (pleeg)ouders.

Aanbevelingen

In het rapport staan tal van aanbevelingen om de positie van kinderen en ouders in de rechtbank te verbeteren. Een daarvan is om hen een kosteloze rechtsbijstand te bieden. En kinderen actiever te informeren over de mogelijkheid om een vertrouwenspersoon te mogen meenemen naar het kindgesprek. "Kinderen willen serieus genomen worden, ze willen geïnformeerd worden over hoe een procedure loopt", aldus Scheij. "Kinderen hebben haast, omdat ze zich snel ontwikkelen."

Een andere aanbeveling is om de hoger beroepstermijn te verkorten van drie maanden naar vier weken. Scheij: "Anders zit je in hoger beroep een zaak te behandelen die al verlopen is."

Kritiekpunt

Een kritiekpunt in het rapport is dat de rechtspraak het eigen uitgangspunt niet naleeft om één rechter op één gezin te zetten. "Ouders zitten in verschillende procedures met steeds een andere rechter. Dat vinden ouders erg vervelend, als ze steeds opnieuw hun verhaal moeten vertellen", zegt Scheij. Dat wijten de rechters aan de capaciteit.

Ouders vinden bovendien dat rechters hun vonnissen onvoldoende motiveren. Ze zien hun eigen standpunten niet terug in de beslissingen die de rechter neemt. Een van de aanbevelingen die de commissie aan rechters doet is dan ook om vonnissen op maat te schrijven en in begrijpelijke taal.

Het reflectietraject van jeugdrechters volgt op een eerder onderzoek van bestuursrechters naar hun eigen rol in de toeslagenaffaire,die oordeelden in oktober 2021 dat ze de toeslagenregels te streng interpreteerden, waardoor talloze gezinnen in financiële problemen kwamen. Jeugdrechters doen nog apart onderzoek naar de uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire.

Meer uit Binnenland

Yeşilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt. Ik zit zelf vandaag bij de ministerraad en ik heb andere dingen te doen, maar het is natuurlijk wel relevant", zegt ze voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ze zal kijken wat Wilders daar "zegt en hoe we dat wegen".

38 minuten geleden
Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief, die namens 329 burgemeesters is. "Laten we ons blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme", staat in het schrijven.

1 uur geleden
Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat "het gesprek gevoerd moet worden".

1 uur geleden
Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Ze heeft neuskanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging om kankercellen in haar neus te bestrijden was niet succesvol.

1 uur geleden
Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

2 uur geleden
LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

2 uur geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

7 uur geleden